Rukopis

29.05.2021

Kad prozbore razum i srce

Autor: Anđela Ašanin

Čudno je kako možemo da zakomplikujemo stvari, samo da bismo izbjegli da pokažemo ono što osjećamo.

Čega se bojimo? Zbog čega bi radije prigrlili razum, a odbacili srce? Odgovor se daje u svega pet riječi: Dostojanstvo je važnije od ljubavi. Iako znamo da je sačuvano dostojanstvo veliko ništa u poređenju sa mogućom ljubavlju koji bi mogli da imamo, ponovo igramo na kartu ponosa i čistog obraza.

Dok su se kroz istoriju na otvoren način udvarali djevojkama i priznavali svoja osjećanja, danas se sa emocijama kalkuliše. Procjenjujemo kako stvari stoje, nikada nećemo pozvati prvi, već čekamo da budemo pozvani. Kroz par rečenica se provuče nešto nalik ljubavi, ali daleko od direktnog "Volim te". Nerazumljivost, dvosmislenost i nedorečenost se danas povezuju sa ljubavlju. Radije bismo ostajali povrijeđeni, nego pokušali da popravimo stvari.

Čehov je jednom napisao: Ne postoji nikakva "naša druga polovina". Jednostavno postoje vremenski periodi u kojima nam je sa nekim dobro. Tri minuta. Dva dana. Pet godina. Ceo život.


Foto: Instagram 

I zašto su razum i srce oduvijek u nekoj svađi? Mogu li se ikada složiti? Da li će ikada jedno popustiti u korist drugog? Hladni, prizemni razum koji nikada neće pokazati da mu je stalo. I vatreno srce, sa vulkanom emocija koje jedva čeka da pokaže. Međutim, nekada razum poklekne jer ga srce savlada. Tada su oboje na dobitku, jer i razum želi ljubav, iako će tvrdoglavo odbijati da prizna tu činjenicu. Ali, isto tako i srce bude sputano, jer razum ne dozvoljava nezrelo ponašanje djeteta koje srce posjeduje. Tada nam često bude krivo zbog čega nismo uradili odlučan korak ka ljubavi, a mogli smo.

Život je previše kratak da bismo samo tako zapostavljali naša osjećanja. Zbog toga, malu prevlast moramo dati staromodnom srcu koje živi svoje emocije i bez kojeg nikada ne bismo osjetili ljubav. Moramo razbiti strahove koje nam razum stvara. Krenuti nekada prvi. Pokazati nekom da nam je stalo. Iako će se razum buniti, na kraju će i on biti srećan.

"Rekao sam ti da to ne radiš. Ispadaš previše osjetljiv i smiješan", nekada su glavne rečenice koje nam naš razum poručuje.

Na to mu srce smireno uzvraća: "Samo pokazujem da mi je stalo".