Rukopis

20.03.2021

„Ja nisam feministkinja”

Autor: Nikoleta Radević

Ja nisam feministkinja.

Recite to svojoj drugarici koja se upravo spremala da vam prizna kako je profesor za njom zaključao vrata od kabineta kada je došla kod njega na kosultacije na drugoj godini faksa. Recite to svojoj sestri u prvom razredu srednje škole kojoj dječaci od 15 godina govore kako je neprivlačna jer je ,,ravna kao daska'' i da je niko neće htjeti. Recite to svojoj sestričini u sedmom razredu osnovne koja svakodnevno trpi neželjeno pipkanje dječaka jer joj je razredna na molbu da reaguje odgovorila:,,On tako pokazuje da mu se sviđaš, to je normalno za njega.'' Recite to svojoj majci, koja je dvanaest sati provela vezana na bolničkom krevetu uz vikanje i uvrede babica i ljekara dok se porađala, a koja i dalje povremeno osjeća bol od loše ušivene rane od epiziotomije. Recite to svojoj budućoj ćerki kad vas bude pitala iz kog tačno razloga ne bi mogla da upiše građevinu, dok joj stavljate biber-sprej u torbu, govoreći joj pritom da se ne vraća kasno sama i kako je trebalo da obuče farmerke umjesto šorca. Na 39 stepeni.

Recite to svakoj ženi sa sjajnim kvalifikacijama koja nije dobila posao nakon što je na razgovoru odgovorila da planira trudnoću. I svakoj onoj koju su iz istog razloga otpustili. Recite to onima koje uprkos stalnom usavršavanju i dalje tapkaju u mjestu, posmatrajući svoje muške kolege kako dobijaju visoke pozicije samo na osnovu svog ,,iskustva,'' a rade u istoj firmi, isti broj godina.  Recite to svim onim ženama koje u braku trpe fizičko i psihičko zlostavljanje, muža koji je vara, muža koji je konstantno nipodaštava, muža koji joj pijan lupi šamar jer mu se večera ohladila. A nijedna od njih nikada to nije prijavila zbog finansija, djece, famoznog ,,šta će ljudi reći,'' ali i straha od uhođenja, straha od osvete, straha za sopstveni život. Recite to svim onim djevojkama koje momak emocionalno ucjenjuje na seksualni odnos, a na koji one još nisu spremne.


Foto: unsplash

Recite to svim žrtvama seksualnog nasilja koje ne smiju da izađu napolje jer njihov nasilnik nije proglašen krivim na osnovu toga što je žrtva nosila čipkani donji veš. Recite to onima koje su tek godinama kasnije skupile hrabrosti da govore o tome, a dočekalo ih je pitanje: zašto nisi prije? Recite to svim onim ženama koje nisu imale pravo na siguran abortus, kao i onima koje su rodile pet ćerki, da bi šesti bio sin. Recite to svakoj djevojci sa poremećajem u ishrani, nastalom kao posljedica ,,dobronamjernih savjeta'' kako treba da ,,probuši kašiku'' ili ,,jede nešto, pošto muškarci više vole obline.'' Recite to i onima koje manično vježbaju bez dana odmora, pazeći na svaki zalogaj do opsesije, u težnji da isprate trendove koje im nameće savremena kultura. Recite to svakom djetetu koje je zbog femicida ostalo bez majke.

A sada recite:,,Ja nisam feminista,'' misleći da to ni na koji način nije vaš problem i da samim tim vi ne možete uticati. Recite to sebi svaki put kada pokušavate da suzbijete emocije jer ,,to nije muški.'' Recite to svaki put kada niste tražili pomoć da ne biste ispali manje snažni u očima drugih, a bila vam je prijeko potrebna. Recite to onom svom drugu koji se ,,udao'' i zbog toga redovno trpi podbadanja i prozivke. Recite to svim onim muškarcima koji nose epitet ,,papučara,'' samo zbog toga što je u njihovom domaćinstvu podjela poslova ravnopravna. Recite to svim očevima koji su željeli da provedu više vremena sa svojom djecom, a nisu imali pravo na duže, plaćeno roditeljsko odsustvo. Recite to svim muškarcima koji trpe nasilje u porodici, ali ga ne prijavljuju jer smatraju da im neće vjerovati, da će biti ismijani i da ništa neće postići, ili još gore, da uopšte nisu svjesni da je ono što preživljavaju nasilje jer ih patrijarhalno društvo uči da su oni uvijek ti koji su jači i da ih samim tim ništa ne može povrijediti. Recite to svim onim koji se zbog prevelikog pritiska i očekivanja odaju prekomjernoj konzumaciji alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Recite to onima koje je to odvelo u mnoge mentalne bolesti. Recite to svim onima koji su zbog zanemarivanja svojih osnovnih emotivnih potreba sebi na kraju oduzeli život.


Foto: unsplash

Recite im, i pljunite na njihov trud, na njihove patnje i na njihovu svakodnevnu borbu.

Feminizam nije nadmoć žena u odnosu na muškarce. Feminizam nije pokret sačinjen samo od ljutih i iracionalnih osoba i stereotipno zapuštenih i neuspješnih žena koje mrze muškarce i žele da unište porodične vrijednosti. Feminizam se ne bori isključivo za prava žena. Feminizam nije ružna riječ.

Feminizam se bori protiv patrijarhalnog sistema vrijednosti koji svodi ljude na crno i bijelo, zanemarijući njihovu kompleksnost i bogatstvo unutrašnjeg svijeta, postavljajući barijere za bilo kakav pokušaj prevazilaženja nametnutih okvira. Feminizam se bori za to da svi budu tretirani ravnopravno, bez obzira na njihov pol. Feminizam, dakle, nije mržnja, nije razdvajanje i nije isključivanje.

Feminizam je prihvatanje različitosti. Feminizam je ravnopravnost. Niko tu nije superiorniji.

Foto: unsplash