Rukopis

26.12.2020

Jecaj duše

Autor: Aleksandra Lazarević

Samo stani na sekundu, imam jedno pitanje za tebe. Koliko puta si se osjećala/o kao da je grom udario u tvoju dušu? Gle, čini mi se da čak vidim taj prizor, upravo ti je kamen zastao u grlu, duša, iako ne može da se vidi, ali se itekako osjeća, je upravo jauknula, a glas se slomio tako da nijedna riječ nije mogla da se čuje.

Postoje gromovi od kojih se ne oporavljamo, baš poput sprženog drveta, duša nam gori, mogu da prođu godine, dani, pa čak i cijeli život, ali mi više nikada nećemo biti isti. Ja znam da je svako od vas milion puta plakao u četri zida, bilo je bolno.

Nije tačna izreka 'Što te ne ubije, ojača te', jer možda te nije ubilo, ali te je osakatilo za cijeli život. Svi mi imamo probleme, isti smo, i ti, i ja, svi. A evo još jedne sličnosti, uvjerljivo glumimo sreću, ili u najmanju ruku da je apsolutno sve u redu.

Koliko puta su vas drugi povrijedili, sa ciljem, nenamjerno? Ljudsko biće se rađa iz najjačih bolova, plač mu je prva emocija, ne može biti slučajnost. Od rođenja pa do smrti toliko toga proživimo, pored bezbrojnih sreća je dovoljan samo jedan grom da se duša slomi. Ružne riječi, postupci, uvrede, nepravde, udarci, koliko puta ste rekli sebi, onako histerično, da to niste zaslužili. Plačemo, plačemo, plačemo, onda postanemo toliko umorni da više ne možemo gledati na oči. Zaspemo, te se duša konačno umiri. Sjutradan se probudimo i kako bi lajf kouči rekli 'New day, new life' i pazite ovo, niko, ali baš niko i ne sluti da vas je samo prije par sati udario grom. A znate zašto? Zato što ste tako dobri glumci da bi vas svako pozorište poželjelo, a svaki Oskar plače za vama. Ali, postoji jedna caka, glumac jedino ne može prevariti sebe, eventualno može na kratko da zavara.

Jecaji duše su jako bitni, iako ih vješto krijete od drugih, pa čak i od sebe samih. Koliko je takvih, kao vi, kao ja. Zapravo, ne možemo ni da naslutimo šta ljudi oko nas  proživljavaju. Imam jedno rešenje, možda bi taj jecaj bio tiši, makar za mrvicu, kad bi se tuge nekome ispričale. Ne dozvolite da vas mrak pojede.