Rukopis

12.12.2020

Najvažniji ispit u životu

Autor: Aleksandra Lazarević

Vrtić, osnovna škola, srednja škola, fakultet, zaposlenje, brak, djeca. Savršeni obrazac po kojem društvo funkcioniše, a ako neko odluči da skrene sa ovog puta i da uradi po svome, ljudi ga gledaju poprijeko. Kao neko ko je pauzirao godinu dana nakon završene srednje škole, poprilično sam upoznata sa negodovanjem okoline. Naslušala sam se raznih  komentara, od toga da gubim godinu dana, da kasnim za svojom generacijom, da čim sam pauzirala neću ni upisati fakultet, do raznih pametovanja, koja uopšte nisu imala smisla.

Da li sam ih pitala za mišljenje? Ne.

Da li sam ih poslušala? Ni u ludilu. Na kraju nisam nigdje zakasnila, niti sam išta izgubila, samo sam dobila. Tu godinu ću zauvijek pamtiti po lijepim trenucima, odmoru, putovanjima, pronalaženju novih interesovanja, i što je najbitnije od svega, donijela sam pravu odluku za odabir fakulteta. Nisam iznevjerila sebe.

Ali mnogi nisu postupili ispravno. Koliko je mladih upisalo pogrešne fakultete, jer su im bili nametnuti. ,,Upiši to, tu su ti dobre pare", ili ,,Ne živi se od ljubavi", zbog ovakakvih komentara, koje smo svi čuli milion puta, su mnogi snovi ugušeni. Svijet je ostao uskraćen za sjajnog slikara, doktora, muzičara, filozofa, glumca, književnika, istoričara... Prema tome, ne slušajte te pametnjakoviće, jer su oni svoj put izabrali, nemojte im dozvoliti da grade vaš.

Šta vam je u životu prioritet? Da li je to novac, koji vam niko ne garantuje, pa sve i da upišete najcjenjeniji fakultet? Da li ćete prodati svoje snove zbog mišljenja okoline i ugodnog života? Pazite, to je vaš život, svakim danom ćete živjeti svoje odluke.

Šta vam znači što će vas drugi doživljavati kao uspješnog čovjeka, kada znate da je to laž. Osvjestite se, život nikog ne čeka, pa neće ni vas. Ne dopustite ljudima da vas ubijede da ovaj svijet nije mašina za ispunjavanje snova. Upišite nešto što volite, time ćete imati volju i elana da budete bolji, da učite i usavršavate svoje vještine. Nemojte da ostane samo na želji, kad-tad će vas stići kajanje.

Zamislite sledeću situaciju. Imate 50 godina, dobra primanja, skupocjeni auto, lijepu kuću, zdravu porodicu, sve je u najboljem redu, osim vas. Niste ispunjeni, uprkos velikoj plati, svaki dan traćite vrijeme na posao koji mrzite, ali sada nema nazad. Kažete sebi: ,,Da mogu da vratim vrijeme unazad, uradio bih po svom".

Zakasnili ste, pali ste na najvažnijem ispitu, prodali ste vaš san.