Rukopis

05.12.2020

Biti plavuša u novinarstvu

Autor: Đorđe Đukić

Već duže vrijeme se koristi krilatica da je novinarstvo ženska profesija, ali surovi primjeri iz realnog života dokazuju da one često nisu poštovane i cijenjene “na svom terenu”.

Seksizam, seksualno uznemiravanje, pa čak i seksualno nasilje je prisutno u svim profesijama, pa tako i u novinarstvu.

Možda će neko ko je krenuo da čita ovaj tekst pomisliti, ovo mora da je još jedna feministička priča, ili da ovaj tekst piše novinarka revoltirana nizom neprikladnih “pošalica” sa kojima se susreće svakog dana. Ne, ja sam mali novinar u ženskoj profesiji, koji se nažalost susreće sa šovinizmom, seksizmom, svakoga dana, kako u online prostoru, tako i na ulici.

Seksualno uznemiravanje novinarki u Fox News-u


                       
Iako na prvi pogled film “Bombshell” i serija “The loudest voice”, izgledaju kao klasični primjeri američke filmske i TV produkcije, ipak dublje prikazuju problem sa kojim se žene bore širom svijeta.

 

Prije par godina, američku javnost zaintrigirao je skandal kada je tadašnja novinarka TV Fox News, Grečen Karlson,  optužila izvršnog direktora, Rodžera Ejlsa, za seksualno uznemiravanje. Nakon ovog javnog priznanja, istupile su i mnoge druge novinarke ove prestižne američke televizije, nakon čega je Ejls podnio ostavku, a za nešto manje od godinu dana je preminuo.

Film “Bombshell” prati ovu tematiku fokusirajući se na priču seksualnog uznemiravanja kod tri lika, dva stvarna (Grečen Karlson i Megan Keli) i jednog fiktivnog (Kejla Pospisil). Ovo je film koji traži od publike da navija za žene Fox News-a , dok se likovi upuštaju u izborni ciklus, koji je okarakterisalo  priznanje Donalda Trampa za seksualni napad, njegova “slučajna” mizoginija i navodi o silovanjima o kojima se tada često izvještavalo.

https://www.filmotip.com/sa-prevodom/bombshell-2019-video_a051b0fa5.html

Sa druge strane serija “The loudest voice” istu tematiku prati iz ugla pripovjedača, Rodžera Ejlsa. Suštinska razlika između filma i serije, jeste način na koje su prikazane scene seksualnog uznemiravanja, a sa manje cenzure je učinjeno u seriji.

https://serijeonline.net/serije/the-loudest-voice-online/the-loudest-voice-sa-prevodom-hd-online-serijeonline

Kada je istina izašla na vidjelo, utvrđeno je da je direktor Fox News-a,  zapošljavao žene po određenim uslovima. Naređivao je nošenje kratkih suknji, ali su takođe morale da vode emsije iza staklenih stolova , kako bi im se mogle vidjeti noge. Nerijetko je maltretirao žene i uslovljavao ih neprijstojnim ponudama, kako bi napredovale u karijeri.  Žene su se izborile za sebe i pravno se nagodile za milione. Film “Bombshell”, i serija “The loudest voice” su  odlični primjeri jer vraćaju u fokus na nešto što ne bi trebali da zaboravimo. Nakon raskrinkavanja svega onoga što se dešavalo unutar zidova Fox News-a, zahvaljujući istraživačkom radu “New Yorker” i “New York Times” otkriven je skandal sa holivudskim producentom Harvijem Veinstejnom koji je takođe optužen za seksualno nasilje.

Film “Bombshell” nosi jak naziv, bomba u jednom pogledu predstavlja seksistički komentar za atraktivnu ženu, a opet i za nešto razorno, što je na jedinstven način predstavljeno u filmu. Film je dobio tri nominacije za Oskara, a serija osvojila prestižnu nagradu Zlatni globus. U svakom slučaju, i film i serija, bude bunt među gledateljkama širom svijeta, postaknute jezom, bijesom, divljenjem.                                   

Da li je internet bezbjedno mjesto za žene?

Autorka i voditeljka emisije “Nešto drugačije”, Hana Adrović , se od početka realizacije svog projekta na Jutjubu bori sa sekzizmom koji se krije iza anonimnih naloga na ovoj društvenoj mreži. Iako je sama moderatorka tih komentara, nije odlučila da ih briše, jer kaže da to nije njeno ogledalo, već onih koji ih pišu. Mnogi pozivaju na silovanje, drugi daju neprimjerene komentare na račun njenog fizičkog izgleda, a nekima je prosto trn u oku način vođenja i koncept emisije.

,,Cela ideja emisije je bila da intrigiram ljude, i što se tiče izgleda studija, gostiju, načina vođenja emisije, onako figurativno sam želela da gurnem prst u oko nekome i da kažem izvoli, pogledaj, komentariši. Seksistički komentari su se desili odjednom, tako što su prešli da u jednom trenutku komentarišu mene, moje ophođenje prema gostu, to kako sam se ja obukla, zapravo sve što se tiče mog izgleda i ponašanja. I danas čujem  “ti si izazvala nešto”, baviti se javnim poslom jeste izazvati reakciju. Ja jesam izazvala nekog da gleda moju emisiju, ali ja svakako nisam izazvala da napiše seksisticki komentar. Ono što napišes to si ti, to svakako nisam ja. Ono što mozemo da procitamo iz tih komentara da je to verovatno povezano sa društvenom ali naročito medijskom slikom u Srbiji. Svakodnevno možemo na mainstream medijima vidjeti takve stvari, da je poželjno da budes prost, pa ti jednostavno primeniš te komentare’’, kazala je Hana u emisiji Tampon Zona.

https://www.youtube.com/watch?v=wKbSv1kIN8c


Žene u Crnoj Gori


Žene u Crnoj Gori svakodnevno su izložene različitim vidovima seksualnog uznemiravanja – dobacivanje na ulici, neprikladni komentari na poslu, neželjeni pozivi i poruke sa seksualnom konotacijom… U okviru projekta “Osvijetlimo mrak seksualnog nasilja” objavljen je spot sa ciljem edukacije javnosti o različitim vidovima seksualnog uznemiravanja.

https://www.youtube.com/watch?v=x5VidC4lPZI

Žene su ugrožene seksualnim nasiljem svakodnevno, bez obzira u kojoj zemlji svijeta žive, kojom se profesijom bave. Seksualno nasilje je sve- i kada vam kažu “maco”, “nisi dovoljno lijepa”, i kad vam postavljaju intimna pitanja, pa čak i kad vas “slučajno” dodirnu u gradskom prevozu. Mnoge žene koje su doživjele neki od oblika seksualnog nasilja, smatraju to potpuno normalnim- jer, eto, živimo u takvom društvu. Sa druge strane, mnoge nisu ni svjesne da ovo doživljavaju kontinuirano. To je i fotografisanje i snimanje bez dozvole, pipkanje, grljenje, ljubljenje, štipanje, uporno pozivanje na sastanak uprkos jasnom odgovoru da osoba nije zainteresovana. U seksualno uznemiravanje spadaju i neumjesni i neželjeni seksualni komentari, pozivi, gledanje, sve ono što će u vama probuditi osjećaj nelagodnosti.

Ovakvo ponašanje nije proizvod vaše atraktivnosti, načina oblačenja, izgleda, ponašanja, niti seksualne želje. Rješenje, zapravo, leži u nama. Koliko bismo “jaki” bili da se svakoga dana nosimo sa teretom starim kao svijet, i teškim kao zemlja? Stavimo se u njihove cipele, štikle, sandale, i čizme. Ne zbog Evropske unije, manje tužbi, ili manje svađa, već zbog ljudskih prava, zdravlja, empatije i ljubavi. Jer ne moramo biti džentlmeni, ali ne moramo ni nasilnici!