Rukopis

14.11.2020

Umjesto crne statistike, budi pozitivan primjer

Autor: Anđela Micić

Znate li da 1,35 miliona ljudi godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama? U više od polovine slučajeva, krivac je ljudski faktor. Ceste odnose više života nego pojedine bolesti. Bolest katkad ne možete spriječiti. Udes možete.

U trenutku kada prvi put sjednete za volan, imajte na umu da vam je data ogromna odgovornost. Od vašeg savjesnog ili nesavjesnog ponašanja zavisi ne samo vaš, već i život ostalih učesnika u saobraćaju. Niste spremni za drum onda kada vam izdaju vozačku dozvolu, već kad ste dovoljni zreli da preduprijedite opasnost. Da budete odrasli, savjesni i svjesni šta vas sve čeka na cesti. Ne možete ni zamisliti, zato se ne usuđujte da mislite da ste dovoljno iskusan vozač i da vas ništa ne može iznenaditi. Ni nakon dvadeset godina vožnje. Znate šta kaže voda?

“Daj ti meni plivača, sa neplivačem ću lako. Neplivač se boji.”

Isto važi i za saobraćaj.

Osim što je važno da položite testove u auto školi, važno je i da položite test zrelosti. On podrazumjeva elementarno: ne sjedate za volan u alkoholisanom stanju, ne razgovarate u toku vožnje, ne pretičete na mjestima gdje to nije predviđeno… I sve one ostale, neko će reći banalne stvari, koje ne samo da nisu banalne, već su u nebrojeno mnogo slučajeva bile fatalne po nečiji život.

Nije vozačka dozvola potvrda da ste spremni za drum. Potrebno je mnogo više. Prije ulaska u automobil, razmislite o sebi, o bližnjima. O životu. Vredi li par minuta kašnjenja jedne nesreće? Može li bilo šta nadoknaditi nečiji život? Ne može.

Živimo u vremenu koje nas stalno ubrzava, namjerno nas gura u tijesne okvire koje ne možemo izdraži, pa sve brže pucamo po šavovima. Osvrnite se oko sebe, vidjećete da svi nekud žure. Porodica, posao, prijatelji, sve je  ubrzano. Onda nije ni čudo što smo istu brzinu prenjeli na drumove. Možda iz prividnog osjećaja da ćemo tako zaista nešto brže uraditi. Kakva zabluda. Nećemo, tek tako nećemo nikud stići.

Prije nego sjednete za volan, sjetite se da je u susjednom automobilu, u trenutku dok vi pretičete ili razgovarate telefonom i tako svjesno izazivate nesreću, nečija majka, ćerka, brat, suprug. Oni nisu dužni da zbog vašeg nemara ispaštaju. Zamislite da je mjesto vas koji izazivate sudbinu neko drugi, a da je susjednom automobilu neko vaš? Da li biste se isto ponašali? Znam odgovor. Sjetite se ovoga s vremena na vrijeme. Probudite u sebi odgovornost jer dok nje nema, nema ni savjesnog vozača.

Bezbjednost u saobraćaju proporcionalna je odgovornom ponašanju. Većina nesreća se može spriječiti. Ako na vrijeme zakočiš, usporiš, vežeš pojas... U zamjenu za odgovornost, dobijaš bezbjednost. A to je jedini način da sačuvaš život.

Ne žuri. Gdje god si krenuo, ne žuri. Ko god da te čeka, neka čeka. Koliko god da je važno, nema veze. Stići ćeš. Samo polako, odgovorno i savjesno. Čuvaj sebe i druge. Možeš to, moraš. Zapamti, sve je nadoknadivo. Sve se da popraviti, ispraviti, za sve postoji druga šansa. Osim za život.

Poštuj pravila na putu, tuđu bezbjednost i pravo na život.

Umjesto crne statistike, budi pozitivan primjer!

Foto: Economics News