Rukopis

14.08.2021

Izazov ili život?

Autor: Anđela Micić

Virtuelni svijet nije stvaran. Opasnosti koje krije jesu. Lajkovi, pratioci i popularnost sa ekrana, neće vam život učini boljim. Slijepo vjerovanje da mreže ipak konstruišu vaš život, može vas učiniti žrtvom.

 

Nažalost, ne bi bio prvi put. Ne biste bili prvi.

 

Odrastajući u svijetu koji sve više liči na video igricu, sve manje na običan (stvaran) svijet, lako je skliznuti u crne rupe interneta.

 

U želji za lajkovima kao potvrdom vrijednosti, pratiocima kao potvrdom popularnosti, djeca i mladi su širom svijeta pristajali, i još uvijek pristaju na, najblaže rečeno, sulude postupke. Koliko riječ suludo postaje blaga, trebalo bi da shvatite svaki put kada pročitate vijest o smrti influensera koji je stradao pokušavajući da napravi super fotografiju, i tek onako stajao na litici. Kada na dnevniku vidite prilog o smrti djevojčice koja se ugušila dok je pokušavala da odgovori izazovu sa TikToka. Kada skrolujući Instagram naiđete na snimak na kom  maloljetnik leži na ulici, dok mu se automobil ne približi toliko blizu da ga trenuci dijele od smrti, jer je neko osmislio još jedan izazov.

 

Sada je najveći izazov objasniti da ovakve stvari izlaze iz okvira normalnog i duboko zalaze u okvire opasnog i neprihvatljivog.

 

Kada je lična bezbjednost postala manje važna od odgovora na izazov?

Ko je to dopustio?

Ko će da ispravi načinjenu štetu i spriječi da se ista ponovi?

 

Ne znam odgovore, a bojim se da ih ne znaju ni nadležni, institucije, roditelji, a ni glavni akteri ove digitalne predstave koja odavno liči na horor.

 

Kasno je pričati o nesreći kad se već desi. Kasno je tada za analize internet stručnjaka, saopštenja agencija za bezbjednost djece na internetu, zabrane pristupa mrežama mlađim maloljetnicima…

 

Internet nije “ničija zemlja”. Ponajmanje je prostor u kojem bi ugrožavanje svog i tuđeg života trebalo biti normalno. Uobičajeno.  Svakodnevno.

 

Virtuelni svijet krije opasnosti koje ne možeš ni da zamisliš, sve dok ti opasnost ne priđe toliko blizu, kada više ne možeš da se odbraniš.

 

Igra gušenja, Momo izazov, Razbijač lobanje samo od nekih od “popularnih” izazova, u najvećem broju pokrenutih na društvenoj mreži TikTok. Ista je početkom godine morala zabraniti pristup korisnicima mlađim od 13 godina, nakon nekoliko smrtnih slučajeva koji su usljedili kada su djeca širom svijeta isporobavala igru gušenja (namjerno gušenje do onesvješćivanja koje, ako ne izazove smrt, može ostaviti teške posljedice).

 

Govoreći za jednu od hrvatskih televizija, otac dječaka koji je sebi oduzeo život na isti način kao glavni junak igrice Doki Doki Literature Club, istakao je da djeca sve manje znaju napraviti razliku između virtuelnog i stvarnog svijeta, pa da često nisu ni svjesni kakve posljedice može proizvesti oponašanje aktera video igrica ili odgovor na izazove sa društvenih mreža.

 

Korijen ovog globalnog problema leži u činjenici da je svijet bez interneta nezamisliv. Nemoguće je zabraniti djeci pristup istom. Ali je moguće i prijeko potrebno zabraniti im da ugrožavaju svoju i tuđu bezbjednost, da izgube dodir sa stvarnošću ili u najgorem slučaju, život.

 

Internet neće nestati. Opasnost takođe. Rješenje se neće desiti samo od sebe. Tačnije, ono ima više stubova koji bi, po njihovom postavljanju, jednog dana trebali osigurati bezbjedan boravak na internetu.

Jedan od tih stubova su roditelji. Provjeravajte koje sadržaje vaša djeca prate, ograničite im vrijeme provedeno uz mobilne telefone, reagujte i na namjanju sumnju. Naizgled bezazlene stvari kriju veoma opasnu pozadinu. Drugi stub su organi nadležni za bezbjednost na internetu. Njihova odgovornost ne počinje kada se stvari otrgnu kontroli, već mnogo ranije. Parola “Spriječiti a ne liječiti.” je ona kojom se treba voditi. Treći, ne manje važan stub su upravo korisnici interneta – u ovom slučaju djeca i mladi.  Kad god pristupite nekoj mreži, započnete razgovor sa osobom sa ekrana ili odlučite da učestvujete u izazovu, razmislite o potencijalnim posljedicama vaših postupaka. O tome da boravak ne internetu ne donosi samo zabavu već i dozu odgovornosti. Prema sebi i drugima.

 

I da stvarni život počinje tek kad se odjavite sa mreža, prekinete igricu i odbijete da učestvujete u suludom izazovu. Zato što za razliku od igrica i njihovih junaka koji mogu imati i po nekoliko života, vi imate samo jedan.

 

Naslovna fotografija: Pexels