Rukopis

26.06.2021

Društvo sa bezbroj podjela ne može biti srećno

Autor: Maja Nikolić

,,Pčelinje društvo je jedno od najuređenijih’’, započinje priču moj kum, koji je inače, već  duži niz godina strastveni pčelar. Ipak, ova njegova konstatacija nije proizašla iz prevelike ljubavi prema ovim malim, vrijednim stvorenjima, već ima duboko uporište.

U njihovom ‘’društvu’’, svi znaju svoje obaveze. Ko, šta i na koji način radi. Njihov životni vijek je kratak, ali se za to vrijeme trude da što više korisnih stvari učine, i da u najvećoj mogućoj mjeri pomognu ostatku zajednice.

Nasuprot njima je naše društvo. Nažalost, dijametralno suprotno gore opisanom. Iz dana u dan, u sve većoj mjeri svjedočimo opštoj konfuziji i raspadanju ovog društva. Nikad lakše mediji, političari, određeni pojedinici nisu lakše uspijevali da nas podijele. Ali ipak, greška je naša, jer im to dozvoljavamo.

U vremenu brojnih obrazovnih, zdravstvenih, ekonomskih, i mnogih drugih problema, ponovo se pecamo na jeftine provokacije i bespotrebne komentare.

Zastanite i razmislite… Da li vam je zaista bitno koje je vjere ili nacionalnosti vaš komšija, prijatelj, kolega sa fakulteta? Da li ste vi sami shvatili da nekog ne volite, ne cijenite i ne poštujete iz određenog razloga, ili ste jednostavno odlučili da tako bude, jer vas je tako naučio neko iz bliže okoline, ili ste možda to čuli na televiziji?

Ako i zaista imate problem sa tim odakle vodi nečije porijeklo, kako se zove, koju slavu slavi ili imate problem sa tim što je ne slavi, zapitajte se zašto je to tako. Potrudite se da o toj osobi saznate što više, da je upoznate kao ličnost, a ne kao bilo koju vrstu određenja. I ne, ne možemo za sve kriviti politiku i političare. Do nas koliko ćemo dozvoliti nekom da utiče na naše stavove i razmišljanja.

Ali dajte, zar vam je bitno da li će košarkaš Budućnosti otići u Crvenu Zvezdu ili naprimjer Olimpijakos? Ili će se zabavljati momak i djevojka drugačijih nacionalnosti? Ili će neko započeti karijeru u nekoj vama, potpuno stranoj, nepoznatoj profesiji, pa ćete ga zato osuđivati, jer ne ispunjava vase standarde. Meni je drago da neko ode tamo gdje mu je bolje, i da radi ono što voli. I da svi, nezavisno od toga čiji smo i odakle smo imamo istu mogućnost. Mogućnost izbora.

U svijetu je bezbroj problema, ali da ne širimo, krenite od svojih porodica i najužih prijatelja. Milion je stvari koje bi mogle biti drugačije, bolje, jednostavnije. Zašto se i mi, kao i pčele ne bismo borili da nam svima bude bolje, ljepše i lakše. Nikad nije ali i neće biti idealno, ali je do nas da se potrudimo da budemo što bliže tom idealu.

Pustite ljude da budu ono šta hoće, da rade šta žele, da imaju drugačije prioritete nego što su vaši. Poštujte tuđe odluke i želje, bavite se sobom i svojim željama, pa nećete ni imati vremena da čitate i slušate svakojake gluposti kojima smo, nažalost, u nikad većoj mjeri izloženi.

I da se vratim na pčele. Znate šta je, iako tužno, u isto vrijeme i veoma lijepo i humano? Ukoliko se desi da je pčela usisala zatrovan nektar, ne unosi ga u košnicu i ne prenosi drugim pčelama, već umire. Zadivljujuće zar ne? Zamislite kada bi naše društvo, makar na kratko, funkcionisalo na sličan način. Ukoliko ste zatrpani svakodnevnim problemima, nezadovoljstvom, vašim životom, ne simpatišete određene ljude, ne volite neke stvari, ili ne poštujete nečije stavove, zadržite sve to za sebe. Ne širite tu bujicu negativnih emocija na druge ljude. Ili još bolje, potražite pomoć od nekog vama bliskog, pa zajedno prevaziđite sve svoje frustracije i nezadovoljstva. Za početak, vama će biti lakše, a ubrzo i ljudima kojima je stalo do vas. Ali i onima kojima nije. Divna su stvorenja te pčele, zar ne?

Foto: Unsplash