Rukopis

19.06.2021

Savršeno nesavršeni

Autor: Merjem Skalonjić

„Smeta mi moj kriv nos“, „smetaju mi moje klempave uši“, „zašto nemam velike bijele zube kao djevojke iz casopisa?“ „ moram smršati, imam debele noge“. To su samo neke od rečenica koje izgovaraju djevojke 21. vijeka.

To je problem današnjeg društva, ogromni uticaj prije svega društvene mreže Instagram koji ističe nerealne standarde ljepote koji se nameću tinejdzerima. Svaka influenserka na internetu ima savršeno lice, savršenu, kosu, tijelo, odjeću... Da li je to ustvari ono što je savršeno ili su to samo naše iskrivljene percepcije? Da li je poenta današnjeg društva da svaka na drugu liči? Upravo zato iz ordinacije hirurzi ispraćaju klonove neispunjenih žena, radeći  po samo jednom šablonu. Upoređivanje sa drugima je postala bolest modernog doba, takodjer posljedica propagande medija i društvenih mreža.

Time se ubjedjuju ljudi a narocito zene jer se one vise u tom smislu fokusiraju na fizicki izgled, da nesto nije u redu s njima. Svi smo mi od krvi i mesa, svi smo ljudi.  Ljudska nesigurnost je uvijek plijen za korporacije, jer one putem medija izvršavaju osobi izobličenje slike njegovog tijela i onda prodaju "rješenje" za sve nesigurnosti.  Uslijed ogromnog pritiska društva, zlostavljanje nad drugima na osnovu fizičkog izgleda je sve češće, da može čak dovesti do samoubistva. Osobe koje maltretiraju i osuđuju su takodjer nesigurne i to maltretiranje predstavlja pogresan odbrambeni mehanizam od sopstvene ranjivosti.

Da je bitniji izgled od duše, tijelo se ne bi zatrpavalo u zemlju, a duša uzdizala. Na kraju dana, kada se pogledamo u ogledalo, trebamo se nasmiješiti i zahvaliti se na svemu što naše tijelo čini za nas, da je dobro baš onakvo kakvo je. Moramo prije svega biti svjesni neprocjenjive vrijednosti koju nosimo u svom srcu i iz toga crpiti zadovoljstvo i istinsku sreću života. Ključ prihvatanja sebe je u shvatanju da tijelo nije nas najveći adut kao osobe, nego alat za život kojeg trebamo odrzavati zdravim i njegovanim. Svaka osoba se treba fokusirati na samoizgradnju, te će u tom procesu prevazići ideju perfekcionizma, te se okrenuti dostizanju najbolje verzije sebe.