Naše preporuke

David Lowery, 2017.
Ghost Story
David Lowery, 2017.
Ghost Story

Ghost story je o jednoj melanholičnu priču nadgrobnog života. Šta je sa onim što ostaje? Sa onim što je nekada bilo i što nas negdje čeka i podsjeća na ono što smo imali i izgubili. Vrijeme gubi svoj značaj u praznini prostora i ostaje samo meditacija duša željnih ljubavi koje zbog svoje prirode ne mogu da ostvare. Ti duhovi ostaju da gledaju rušenje i građenje, kako život započinje i kako ga smrt juri. Ono što film krasi jeste atmosfera koja bdi nad filmom u vidu tople svjetlosti sa hladnom tamom kako bi ujačala taj osjećaj unutrašnje tegobe koji se pretvara u eventualnu katarzu i označava da život ide dalje. 


Nikola Radovanić

Predrag Stojić, 2015.
„Prvi i poslednji“ (OFF)
Predrag Stojić, 2015.
„Prvi i poslednji“ (OFF)

Nešto potpuno drugačije od onoga na šta smo navilkli. Film je potpuno osvježenje srpske kinematografije. Unutrašnji monolog i preispitivanje glavnog junaka je okosnica priče...Život u Beogradu i nije tako lak. Ako dozvolite da vas „provoza“ u nedozvoljenoj brzini, pali ste. Pordična tradicija morala je da bude ispoštovana. Mihailo Lubarda, lik koji je dočarao naš uspješni glumac Nikola Đuričko, je na prekretnici. Anestezilog nastavio je porodičnu tradiciju, ljekarski poziv je jedino zanimanje koje je dostojno časnog prezimena Lubarda.  Jedina ispravna ruta je  Medicinski fakultet. Vuk Jovanović, sjajni mladi glumac iz Budve, tumači ulogu Petra, Mihailovog mlađeg brata. On neumorno odlaže polaganje poslednjeg ispita, sudske medicine, koji ga dijeli od ljekarske diplome. A o glavi mu radi korumpirani policajac Bata(Ljubomir Bandović).  Kako je Petar zakomplikovao svoj život, šta je to  „srpski rulet“? Svi preispitujemo svoje životne odluke, e šta bi bilo da smo postupili drugačije? Te dileme poznate su nam svima.  Život je jedan, a pred nama je put koji nam se ne sviđa, a bježenja nema, pomalo žalosno, ali istinito. Pored pomenutih tu su i slavna imena domeće kinematografije: Marko Baćović, Tanasije Uzunović, Goran Sultanović, Milan Čučilović, Mila Manojlović, Slobodan Pavlekić.

Gabriele Muccino, 2008.
Seven pounds
Gabriele Muccino, 2008.
Seven pounds

“Za sedam dana Bog je stvorio svijet. I za sedam sekundi sam razbio svoj”

Film “Sedam života” je emotivna priča o čovjeku koji će promijeniti živote sedam stranaca. Glavne uloge igraju Vil Smit, Rosario Doson, Vudi Harelson, Bari Peper i Majkl Ili. Vil Smit glumi Bena Thomasa, bivšeg inženjera koji se bori sa mračnom tajnom iz prošlosti. Odlučuje da započne potragu za iskupljenjem, na način što će potpuno promijeniti živote sedmoro stranaca. Njegov život se mijenja iz korijena onog trenutka kada tokom vožnje usmrti sedmoro ljudi, među kojima se nalazila i njegova voljena supruga. Nije mogao sebi oprostiti taj tragični čin i donirajući organe i svoje bogastvo odlučuje da spasi sedam ljudi, kako bi time nadomijestio sedam života koje je uništio. Ovaj film pokreće mnogo tema postavljajući mnogobrojna provokativna pitanja o životu i smrti, ljubavi i iskupljenju, strancima i prijateljstvu, kajanju i opraštanju – i prikazuje koliko sudbina umije da bude okrutna.  

Damien Chazelle, 2016.
La La Land
Damien Chazelle, 2016.
La La Land

Let ka ostvarenju životnih snova, rizici i poletna priča o ljubavnoj romansi- to je La La landamerički ljubavni, mjuzikl film.

La La Land  obogaćuje dušu, uvodi  u svijet mogućnosti, padova, neodustajanja od snova i sve je praćeno bajkovitom muzikom i vokalima glavnih likova- Mie i Sebastijana. Glavne pjesme koje se prepliću kroz film su „City of stars“ i „Another day of sun“. Nemoguće je ne zapamtiti ih, jer se ušuškaju u najslađe niti čovjekove duše.

U srži filma je priča o mladom paru. Oni imaju snove. Mia želi da postane glumica, dok je Sebastijan džez pijanista koji svira u restoranima i na ljetnjim žurkama. On je prilično zabrinut za opstanak džeza. Sanja o otvaranju džez kluba u kome će svirati po svojim željama. Mia radi kao šankerica u kafeteriji, a nakon posla vježba glumu i ide na audicije. Ovaj par se prvi put susreće u koloni na putu, potom u restoranu, a zatim na žurci gdje i počinju da se zbližavaju. Radnja filma se odvija u gradu gdje snovi postaju stvarnost, Los Anđelesu.

Glavne uloge su pripale Emi Stoun i Rajanu Goslingu.

Lidija Roganović