Naše preporuke

Alehandro Hodorovski, 2016.
Endless Poetry
Alehandro Hodorovski, 2016.
Endless Poetry
Šta znači biti rođen kao pjesnik u vremenu koje je sasvim izgubilo sluh za pjesništvo? Kako je nositi usud umjetnika uopšte? To su samo neka od pitanja čijem će vas odgovoru približiti Alehandro Hodorovski u svom djelimično autobiografskom ostvarenju "Endless Poetry".
Uprkos društvu koje pokušava da uguši poetičnost života, počev od porodice pa do najviših instanci, ono poetsko usijeva da se probije iz svih pukotina koje je isuviše racionalizovana stvarnost pokušala da zakrpi. Zaista, prateći slike koje Hodorovski šalje, čini se da je pjesnikova jedina posebnost u odnosu na običnikeu tome što je on osjetiljiviji na te poetske impulse u samoj stvarnosti. On je spremniji da izvuče iz prirode ono u njoj što samo po sebi vapi da se dovede do pojavljivanja. Način da izvrši tu svoju ulogu u poretku pjesnik nalazi u bolu ljubavi i prijateljstvu. 
Zato, ako ste privrženik za umjetnost ili i sami izgarate u životu poete, ovaj film će biti nešto što vas neće moći ostaviti ravnodušnim.

Bojana Šolaja
Jean-Marc Vallée, Andrea Arnold
Big Little Lies
Jean-Marc Vallée, Andrea Arnold
Big Little Lies

Drugačija, misteriozna, neočekivana... sve ono čemu se nadate kada krenete da gledate  novu seriju. ,,Big little lies'' to zaista jeste. Snimljena je prema istoimenoj knjizi, autorke Liane Moriarty. A tek kad pročitate ko igra glavne uloge! Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern, Shailene Woodley i Zoe Kravitz, može li bolje?

Svaka od njih je na sebi prepoznatljiv način odigrala datu ulogu. Dosta različite, ali ipak, sve ih u seriji povezuje majčinstvo i ogromna posvećenost djeci, ali kako vrijeme odmiče, to neće biti jedina spona...

Na početku serije, upoznajemo se sa životima žena koji sve samo ne savršeni, kakvim ih one predstavljaju. Puno nerazjašnjenih okolnosti, nasilja, svađa, preljuba, novčanih krahova nalazi se u životima stanovnika malog, mirnog gradića pored mora. 

Na kraju prve sezone ubistvo koje se dešava na jednoj zabavi, povezaće ovih pet žena na neočekivan način. Ko je kriv za ubistvo? Kome najteže pada da o njemu ćuti? Da li će neka od njih progovoriti o tome šta se desilo i ugroziti ostale? To ćete ipak saznati u drugoj sezoni. U nastavku se pojavljuje i fenomenalna Meryl Streep, koja će dodatno zagorčati život jednoj od glavnih glumica ove serije. 

Iako se na kraju brojne zavrzlame rješavaju, dosta toga ostaje da visi u vazduhu kada su u pitanju životi glavnih akterki. Jedna je spasila svoj brak, druga svoju djecu, treća je našla utočište u novoj ljubavi, četvrta se riješila propalog braka... Ali pored brojnih sitnica, jedna bitna stvar još uvijek nije razriješena. Da li ćemo rasplet imati u trećoj sezoni? Još uvijek nije poznato, iako se o tome uveliko nadaju fanovi ove serije. 

Na dodjeli Zlatnih globusa, ova šestočlna ekipa je dominirala i osvojila nagradu za najbolju mini seriju, i za najbolju glavnu ulogu. Što se mene tiče, potpuno zasluženo! 

Michael Haneke, 2012.
Amour
Michael Haneke, 2012.
Amour
Koliko je samo pjesama ispjevano, koliko knjiga napisano o ljubavi u njenom prvom zanosu, o čežnjama i nasladama koje je prate.U bujici datom tematikom inspirisanih djela koja su nas sa svih strana zapljusnula, kao da smo zaboravili da pravimo razliku između ljubavi i strasti. U tako nametnutoj perspektivi, ono što nepravilno zovemo imenom ljubavi moglo je da traje samo onoliko koliko i taj početni plamen. Jednom kada on nestane, razočarani ljubavnici bježe jedno od drugog mahnito tragajući za nekim ko će ga državati zauvijek živim.
Film koji vam ovom prilikom preporučujem podsjeća na jednu naizgled zaboravljenu, ali istinsku optiku ljubavi, najvidljiviju upravo onda kada sam život gasne. Jednom kada ljubav više ništa ne može dati našem, u iluziji o spostvenoj veličini nadriglom "ja", otvara se prostor u kome i mi nešto treba da damo njoj. Nesebično davanje, odricanje, saborništvo i saputništvo do posljednjeg daha - to je istinska ljubav kojoj nas Michael Haneke vražća u istoimenom filmu, uz pomoć Trintinjanove i Rivine zadivljujuće glumačke maestralnosti.
Iskoristite kišne oktobarske dane i uz film "Amour" preispitajte da li ste našli onog ko bi za vas bio to što su jedno drugome Ana i Žorž u ovom filmskom ostvarenju.

Bojana Šolaja
David Loveri, 2017
A Ghost Story
David Loveri, 2017
A Ghost Story

Priča o duhovima obilježava povratak reditelja Davida Lovria na velike ekrane od njegovog indie hita "Ain't Them Bodies Saints" iz 2013. godine. Pričajući priču o mladom paru (Casey Affleck i Rooney Mara) koji kupe kuću i planiraju započeti zajednički život  dok se ne dogodi tragedija. Muškarac iznenada umire i ostavlja ženu da se sama snađe i izgradi život u kući sama, umjesto sa osobom koju voli. Dok ona prolazi proces tugovanja, muškarac opsjeda kuću na klasičan način uz pomoć bijelog čaršafa. Kroz godine zatočeništva da bi progonio ovaj dom, duh takođe mora biti svjedokom ljubavi njegovog prošlog života koja nastavlja bez njega i doživljava trenutke života sama. Riječ je o lijepom i srceparajućem filmu koji dublje ulazi u ono što tuga čini ne samo osobi već i duhu.


Bez obzira vjerujete li u život nakon smrti ili ne, ovaj film neće ispaštati zbog vaših uvjerenja. Radnja  se odvija kao maštarija i tako ostaje, što zaista ide u prilog. Nikad ne doseže dalje od onoga što se događa sa Muškarcem i Ženom i, naravno, Kućom (koja sama po sebi postaje lik). David Lovri izvrsno se snalazi u postavljanju scenarija "što ako?", a sve što možete učiniti je zapitati se: "što bih učinio u ovoj situaciji?" Najstrašniji dio toga je što doslovno ništa ne možete učiniti. Ta je racionalizacija vjerovatno strašnija od većine horor filmova danas.