Naše preporuke

Sofia Coppola, 2003
Lost in translation
Sofia Coppola, 2003
Lost in translation

Usamljena, zaboravljena filmska zvijezda po imenu Bob Harris (Bill Murrai) i sukobljena novopečena mlada Charlotte (Scarlett Johansson) sastaju se u Tokiju. Bob tamo snima japansku reklamu za viski; Charlotte prati svog muža slavnog fotografa. Stranci u dalekoj zemlji, pronalaze razumijevanje među sobom i bjekstvo od svakodnevice koja ih opterećuje, tokom slučajnog sastanka u hotelskom baru.

Oni čine vezu u koju je teško povjerovati, koliko je iskrena i smislena. U filmu postoji divna komedija, spojena sa elementima drame.

Nakon što počnu da razgovaraju, Charlotte je instinktivana u postizanju prave note privremene ljubaznosti. Zna da je Bob zvijezda, ali je nije briga. Ranije su im se pogledi sreli u nekoj vrsti telepatske simpatije koju stranci dijele kada znaju da misle isto o nečemu što se dešava u sobi. Sada ne mogu da spavaju, a usred noći su u hotelskom baru. Ona ne flertuje. Ne odaje ni trunku osjećanja. A on, surovo odbojan, kao da joj daje do znanja da joj se ne obraća. Naravno da je smatra privlačnom.

Oboje su već u braku, što teško pada Bobu koji misli da je zaljubljen u Charlotte, ali ne želi to pokazati. Kako vrijeme prolazi, postaju sve bliži. Na kraju Bob napušta hotel i oprosti se od Charlotte. Na putu kroz grad ponovno je srijeće, izađe iz limunzine, zagrli i šapne joj nešto vrati se i nastavi svoje putovanje prema aerodromu. Kako se ova ljubavna drama završava?

Maja Nikolić

Thomas Vinterberg, 2020
Another round
Thomas Vinterberg, 2020
Another round

Postoji teorija da se čovjek rađa sa pola promila premalo. Da alkohol u krvi otvara um vanjskom svijetu, problemi izgledaju manji i kreativnost se povećava. Mi to dobro znamo; nakon prve čaše vina razgovor se digne, otvaraju se mogućnosti. Martin, kojeg tumači legendarni Mads Mikelsen, je profesor u srednjoj školi. Osjeća se staro i umorno. Ohrabreni teorijom promila, Martin i njegove tri kolege bacaju se na eksperiment kako bi održali konstantan utjecaj alkohola u svakodnevnom životu. Ako je Churchill pobijedio u Drugom svjetskom ratu u gustoj magli uz pomoć alkohola, što bi ove snažne kapi tek mogle učiniti za njih i njihove učenike? Rezultat je u početku pozitivan. Martinu se nastava sada odvija na drugačiji način, a projekat se promovira u pravu akademsku studiju sakupljanjem rezultata. Polako, ali sigurno, alkohol čini da se četvorica prijatelja i njihova okolina olabave. Rezultati rastu i stvarno počinju da nalikuju na pozitivni društveni ishod. Film koji kritikuje, a u isto vrijeme na tako zabavan način predstavlja alkohol. U pitanju je film koji će vam dokazati da narodi Skandinavije itekako posjeduju toplinu, samo je potrebno pronaći način da ona iznjedri.

Esma Sarić 

Joel Hokins, 2013
The Love Punch
Joel Hokins, 2013
The Love Punch

The Love Punch je britanska romantična komedija u kojoj glume Pierce Brosnan, Emma Thompson, Celia Imrie i Timothi Spall, četiri vesela penzionera iz Engleske. Richard se vraća u Кatein život kada prodaje svoju kompaniju nesavesnom francuskom finansijeru Vincentu narušavajući njihove sopstvene penzione planove kao i planove svih njegovih zaposlenih, koji su odjednom postali tehnološki višak. Neobjašnjivo iznenađen ovakvim razvojem događaja, kada bi čak i najosnovnija pažnja otkrila da je Vincent ozloglašeni zavodnik, Richard odlučuje da će popraviti situaciju i nagovara Кate da mu se pridruži u francuskoj avanturi. Glavni glumci odlučuju da vrate njihov novac koji im je na prevaru uzet, uz pomoć krađe dijamantske ogrlice na jugu Francuske. Svadba, kidnapovanje Amerikanaca,krađa,  lude zabave na plaži... Sve to u jednom filmu.

A da li su na kraju ukrali dijamantsku ogrlicu?


Maja Nikolić

Dahvi Waller, 2020.
Mrs. America
Dahvi Waller, 2020.
Mrs. America

Mrs. America je serija koja se temelji na stvarnim događajima uz nekoliko fiktivnih likova. Opisuju je kao jednu od onih koja će vam ‘’otvoriti oči’’ kakve su stvari stvarno bile.

Vodi nas u jedan od ključnih trenutaka u američkoj istoriji odnosno u žar pokreta za ratifikaciju amandmana na jednaka prava (ERA) koju je zajedno sa ostalim feministkinjama drugog talasa predvodila Gloria Steinem (Rose Byrne) i prilično neočekivanoj anti-kampanji koju je ovo prouzrokovalo a koju je vodila Phyllis Schlafly (Cate Blanchett).

 

Pravo žena na slobodu, mišljenje uopšte, majčinstvo, jednaka prava, veliku zaradu kao što imaju muškarci samo su neke od tema sa kojima se susrećemo u seriji koje će nas navesti na razmišljanje. Ovo je kulturni rat koji mijenja američku istoriju, politiku i stavove žena.

Prikazana je relana slika i suština feminizma, tako da vas serija sigurno neće ostaviti bez utisaka.

 

Andrea Čvorović