Naše preporuke

Ernesto Sabato, 1948.
Tunel
Ernesto Sabato, 1948.
Tunel

Ernesto Sabato je najpoznatiji po drugom od svoja tri romana – “O junacima i grobovima”, masivnoj, zamršenoj hronici ubistava i strasti kja se odvijala u Argentini '50-ih godina. U njegovom debitantskom romanu iz 1948. godine „Tunel“, ove teme su već izložene, ali u pojednostavljenom, gotovo fabulističkom obliku. Narator romana predstavlja sebe, svoj zločin i predmet svoje strasti već u prvoj rečenici: „Trebalo bi biti dovoljno reći da sam ja Huan Pablo Kastel, slikar koji je ubio Mariju Iribarne“. Zatim kreće u izvještavanje o njegovoj aferi sa Marijom, oženjenom ženom koja mu prvi put zapada za oko na umjetničkoj izložbi. Dok su svi prisutni nonšalantno prolazili pored Kastelove slike žene koja stoji pored prozora i zamišljeno gleda u daljinu, Marija se jedina zadržala ispred nje, tražeći dublji smisao ili poistovjećujući se sa njom. U momentu nepažnje – Marije više nema ispred izložene slike i tada kreće Huanova opsesija njom i agonija potrage ulicama Buenos Aeresa koja se čita bez treptaja.

Jednom kada njihova veza započne, njena neuhvatljivost izaziva njegovu ljubomoru, uvlačeći ga u „lični pakao za analiziranje i maštanje“. Da li se gleda sa drugim muškarcima? Da li ona zapravo voli svog krhkog, slijepog muža? Da li voli samog Kastela? Njegovi pokušaji da odgovori na ova pitanja postaju sve zgrčeniji i opsesivniji; konačno, njegov pomahnitali solipsizam istiskuje romantičnu strast kao stvarnu temu romana. Dok Kastel čuči, s nožem u ruci, u grmlju pred Marijinom vikendicom, svoje stanje objašnjava rečenicom: „Na kraju, bio je samo jedan tunel, mračan i usamljen: moj. Tunel u kojem sam proveo djetinjstvo, mladost, čitav svoj život“, te na kraju romana otkrivamo i zašto nosi takav naziv.

Kada je prvi put objavljen na španskom jeziku, „Tunel“ je pobrao aplauze Tomasa Mana i Alberta Kamija i opisan je kao egzistencijalistički klasik. Nekim današnjim čitaocima Kastelov pad u ludilo može se učiniti sitnicom romantizacije, ali on ipak zadržava jezu koja se dugo pamti.


Ana Spaić

Paulo Koeljo
Alhemičar
Paulo Koeljo
Alhemičar

Ovo je priča o pastiru Santjagu, koji odlučuje da se upusti u pustolovinu, potragu za svjetovnim dobrima, zabavom. Međutim, ono što se dešava jeste da on u toku svojeg putovnja dolazi do spoznaje svrhe njegove pustolovine, a to je potraga za sopstvenom srećom, spoznajom sebe i svoje uloge u svijetu.

Za vrijeme svoje avanture, Santjago je sanjao san o egipatskim piramidama i uputio se ka njima, ta odluka nosila je sa sobom odricanja, sumnje, poteškoće. Njegov prvobitni cilj bio je pronalaženje blaga uz pomoć alhemije i alhemičara, i na tom putovanju, naš pastir postaje svjestan da cilj njegovog putovanja ustvari nije potraga za kovčegom zlatnika (koji se svo vrijeme nalazio u napuštenoj španskoj crkvici gdje je usnio san) već se alegorijski prikazuje pastirov duhovni put ka spoznanji spostvenog smisla i sreće, njegove uloge u svijetu, sticanje iskustva i shvatanje da je promjena samog sebe temelj svih ostalih promjena. 

Alhemičar nas tako uči da je put do ostvarivanja snova težak i iscrpan, ali ne i uzaludan.

Nataša Milaš

Džon Grišam, 1989.
Vrijeme za ubijanje
Džon Grišam, 1989.
Vrijeme za ubijanje

Vrlo napeta i dinamična pravna drama na osnovu koje je i snimljen istoimeni film. Knjiga govori o tome šta se sve zbiva u jednom gradiću na Misisipiju kada zbog silovanja desetogodišnje kćerke od strane dvojice bijelaca, ponosni otac Afro-amerikanac uzima pravdu u svoje ruke, lišava života obojicu krivaca i time biva podvrgnut prijetnji od smrtne kazne. U pomoć mu pristiže advokat Džejk Brigans koji će dati sve od sebe da svom klijentu spasi život. Autor na genijalan način stavlja i nas, obične čitaoce, u ulozi porotnika koji su krajnji donosioci odluke o životu ili smrti oca koji je branio čast svoje kćeri.


Darko Šćepanović

Ejmor Touls , 2018.
Džentlmen u Moskvi
Ejmor Touls , 2018.
Džentlmen u Moskvi

Jedna topla, romanticna i, nadasve, poucna saga o dragom i dobrom grofu Aleksandru Rostovu natjerace nas da se istinski zamislimo u kojem pravcu plovi ovaj nas brod koji nazivamo "svijetom". Knjiga nam omogucava da zavirimo u dusu starog dzentlmena koji nas zaista moze nauciti kako biti i ostati gospodin u svakom trenutku i na svakom mjestu.


Darko Šćepanović