Naše preporuke

Truman Kapote, 1958
Doručak kod Tifanija
Truman Kapote, 1958
Doručak kod Tifanija
Da li je dovoljan nagovor na ovu knjigu ako vam kažem da se ne završava na isti način kao film? I ako tome dodam da je iskustvo sa knjigom uvijek dublje nego ono sa pokretnim slikama? 
Ako niste već na platnu pogledali zanimljivu aferu između neukrotive Holi Golajtli i mladog pisca Pola, ali i ako jeste, ova knjiga će biti savršen izbor za opuštanje na plaži. 
Neki ljudi ostaju "divlje stvari". Ne pripadaju nikom osim sebi i visinama prema kojima su usmjereni. Ako ste ikada voljeli nekog takvog ili ste baš vi neko takav, ovo djelo ćete pročitati u jednom dahu.

Umberto Eko, 2019.
Kako sam putovao sa lososom
Umberto Eko, 2019.
Kako sam putovao sa lososom
Skup pričica koje odišu zdravom ironijom, ali ostavljaju bez daha životnom poukom i naravoučenijem na kraju svakog poglavlja. 

Dotičući se najvažnijih tema u životu svakog pojedinca, a kroz bezazlena poredjenja i blag narativni pristup, Eko takođe opominje na važnost racionalnog korišćenja i upravljanja svojim vremenom. 

Milena Mijušković
Den Braun, 2013.
Inferno
Den Braun, 2013.
Inferno

Pisac svjetski proslavljenog romana "Da Vinčijev kod", vodi nas (čak sedam godina ranije!) u stvarnost koja ne može biti sličnija ovoj koju smo na svojoj koži osjetili 2020. godine.

Renesansom započeti progres, uvjerenje u svemoć naučnog znanja i njegova "čista savjest" pred prirodom koju nemilosrdno eksploatiše, doveli su nas do trenutka u kojem genetski inženjering više nije naučna fantastika. Da li smo se zaigrali u toj igri koja traje već od XV vijeka? Da li je došao trenutak da preispitamo odnos između naših pronalazaka i morala koji stoji iza njih?

Robert Langdon, dobro poznati junak Braunovih romana, ovog puta nas vodi u bitku protiv virusa iz epruvete, remek-djela zlog (?) naučnika koji prijeti da pohara svijet. Simbolično, kako i priliči ovom savremenom romanopiscu, pokušaj da se čovječanstvo odbrani od ljudskog stvaralaštva vodi se tamo gdje je proces započeo - u renesansnoj Italiji. 

Ovaj roman je preporuka za sve ljubitelje dobre misterije, ali i one koji traže odgovore o onome što nam je učinjeno u prethodnih sedam mjeseci. 

Bojana Šolaja 


Ernesto Sabato, 1948
Tunel
Ernesto Sabato, 1948
Tunel
"Tunel" je prvi od tri romana Ernesta Sabata, koji nam donosi ispovjest slikara Huan Pabla Kastela. 
Na svojoj izložbi zaljubljuje se u Mariju Itibarne Hunter, djevojku kojoj detalj na njegovoj slici privlaci paznju. No, to ne bi bilo nista cudno, da taj detalj za njega nije bio i smisao njegovog umjetničkog djela. I kako se bliskost, narocito za umjetnike stvara kroz sitnice od velikog znacaja za njih, a prolaznim stvarima za ostatak svijeta, Pablo se zaljubljuje u nju. 

Kroz roman pratimo priču ovog egzistencijalistickog junaka, njegovo posmatranje svijeta, kao i samoposmatranje. Uvedeni smo u gradaciju jednog odnosa, koji iz ljubavi prelazi u opsesiju, a iz opsesije u mržnju koja ga tjera na zločin. 

Kroz vrlo jasno, jezgrovito napisane redove svjedočimo unutrašnjoj borbi ovog antijunaka, njegovim mračnim mislima, borbom sa iracionalnom ljubomorom, ali i kritikom tadasnjeg društva, vrlo nijansirano, u pozadini glavne priče.. 

Vjerovatno i sami nerijetko trazimo prozor na slici sopstvenog žiivota, a kada ga naslikamo, kreće potraga za onom osobom koja će ga primijetiti. Tako počinju sva preispitivanja i putovanja po tuđim i sopstvenim mislima o kojima Sabato piše.

Jelena Šoškić