Naše preporuke

Umberto Eko, 2015.
Numero Zero
Umberto Eko, 2015.
Numero Zero
Da li vjerujete svemu što plasiraju mediji? Da li vjerujete u svaku političku odluku, skandal, ljubavnu aferu? Ovaj roman Umberta Eka se bavi upravo uticajem medija. 

Kratka politička satira. Ovim romanom je praktično Eko pokušao da pokaže koliko je lako da se trač rodi, kao i teorija zavjere. Kao i kolika je moć medija nad ljudima, a u isto vrijeme, malo uči i o savremenoj italijanskoj istoriji. Radnja je smještena u Italiji, tačnije u Milanu, 1992. godine. Glavni junak je Kolona, paranoični lik koji je napustio fakultet i radio kao "shadow" novinar, odnosno pisao knjige i članke u ime drugih osoba. Sama radnja inspirisana je skandalom poznatijim kao "mani pulite" (čiste ruke). Tada je pravni sistem Italije imao kao zadatak da istraži sve političke korupcije tadašnje italijanske Vlade. 

Ono "najbitnije" što je donio ovaj skandal, jeste Silvio Berluskoni, koji je od tada služio kao italijanski premijer i upravljao političkom scenom Italije od 1994. do 2011. godine. Neprijatelji su ga zvali Kavaljer (Il Cavaliere), a to je Eku poslužilo kao inspiracija za drugi lik u romanu - Komendatora (Il Commendatore).

Eko je poznat kao neko ko je pisao jako duge romane, pa je mnoge iznandilo što je ovaj bio najkraći do sada, u isto vrijeme i drugačiji od ostalih. Fasciniranost teorijama zavjere nije ništa novo kada je Eko u pitanju - romani Ime ruže i Praško groblje su odavno njegove obožavatelje upoznale s tom činjenicom. Numero Zero ne nudi pretjerano mnogo dešavanja i uzbuđenja, već je priča bazirana na snazi opisanih teorija zavjere i veličini medija i onoga što plasiraju. 

Ovaj roman je, parodija situacije koja je zaista dogodila u mnogim italijanskim časopisima nakon pada Prve republike. Mlađe generacije mogu naučiti barem jedan period političke istorije Italije. Numero Zero je roman koji govori o nečemu što do sada nije napisano.

Bojana Moškov

Robin Šarma, 2018.
Budni u 5
Robin Šarma, 2018.
Budni u 5
Vaš uspjeh u životu zavisiće od mnogo faktora, ali će uvijek prednjačiti sposobnost kontrole nad vremenom i načinom na koji trošite – svaki minut u danu. 

Ako je vjerovati onoj da se po jutru dan poznaje, prvi sati nakon buđenja definišu uspjeh vašeg dana. Kako da promjenite naviku kasnog ustajanja? Da se umjesto telefona, ujutru prvo “dohvatite” vježbe, meditacije, rada na sebi? Da svaki dan unaprijed isplanirate? Da probudite svoje potencijale baveći se istinski važnim stvarima, umjesto trivijalnostima?

Odgovori na ova i mnoštvo drugih pitanja koja se tiču produktivnosti, zdravlja i uspjeha, nalaze se u ovoj knjizi. Njen autor, Robin Šarma, otkriva blagodeti navike ranog ustajanja, koja je pomogla mnogima da postižu nevjerovatne rezultate, budu inspirisani i fokusirani, da iz svakog dana izvuku maskimum.

Radnja knjige prati dva neznanza koji sticajem okolnosti upoznaju ekscentričnog tajkuna koji postaje njihov tajni mentor, guru koji im otkriva kako da kreiraju produktivno jutro, dan i život.

Odlučite da li ste kapiten ili rezervni igrač na terenu života. Ako birate prvu opciju, ovo je knjiga za vas.

Anđela Micić
Kenan Crnkić, 2015.
Pazi kojeg vuka hraniš
Kenan Crnkić, 2015.
Pazi kojeg vuka hraniš
Knjiga koja svojim simboličnim početkom sa citatima "Počni da živiš. Ti ćeš umrijeti. Danas može biti poslednji, ali i prvi dan tvog života" kupuje čitaoce kako bi se zapitali o samom
nastavku iste.

Bili ljubitelj moderne psihologije ili ne, ukoliko dođe do vas, ova knjiga će ostaviti utisak.

Utisak, koji će vas natjerati da se zapitate kako se nosite sa nekim stvarima u životu i čemu zapravo pridajete značaj. Čuvena je drevna priča da svako u sebi ima dva vuka i da će uvijek pobijediti onaj kojeg više hranimo. Crnkić kroz knjigu prikazuje da svako od nas ima vrijeme na raspolaganju i da pazeći na to kojeg vuka u sebi hranimo, mi snosimo odgovornost za svoju sreću. Pored toga, knjiga objašnjava i zašto je bitno birati i vukove koje do sebe puštamo. Jedna od poruka knjiga jeste takođe da život nema reprizu i da moramo da biramo čime hranimo um.

"Pazi kojeg vuka hraniš" nije obična psihološka knjiga, koja bi vam dala savjete kako treba da postupate u životu, već na zanimljiv način – kroz razne priče, objašnjava situacije u koje se svako od nas može zadesiti. Sve priče imaju neku poentu, a od vas zavisi na koji naćin ćete ih doživjeti.

Na kraju vas čeka i 77 pitanja, koja će vas nakon vašeg odgovora na iste, sigurno navesti na to da ispitate vaše prijatelje ista i kvalitetno porazgovarate sa njima o njihovim stavovima.

Andrea Čvorović

Elena Ferante, 2012.
Moja genijalna prijateljica
Elena Ferante, 2012.
Moja genijalna prijateljica

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana svijeta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem. 

Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je rjieč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven. Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog djela. U rijetkim intervjuima putem elektronske pošte, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju. 

Moja genijalna prijateljica predstavlja kolaž ličnosti koji odlično oslikava mentalitet jednog vremena i sredine. 

Elena i Lila jasno nam pokazuju kako se razumijevanjem i prijateljstvom može suočiti sa odrastanjem i sazrijevanjem i svim poteškoćama koje oni neminovno nose. Elena Ferante je sjajno prikazala tok njihovih misli i predstavila nam ih jednostavnim, pitkim stilom koji jednostavno tjera da i mi uronimo u njih. Jedina mana je gorko-slatka potreba za nastavcima, budući da nam je Feranteova ostavila mnoga pitanja otvorenim: 

Šta se desilo sa Elenom? 

Da li je Lila zaista obezbjedila mir i sreću svojoj porodici, a prvenstveno sebi? 

Da li prijateljstva zaista opstaju, uprkos različitim tokovima života?

Bojana Moškov