Naše preporuke

Ž. MG Le Klezio, 1967.
Terra Amata (Voljena zemlja)
Ž. MG Le Klezio, 1967.
Terra Amata (Voljena zemlja)

Ovo je još jedna priča o životu. Ispričaće vam je dječak po imenu Šanslad.

On vjeruje da je svijet divno mjesto, oličeno ljepotom. Da je život prenun čuda i da su mogućnosti svuda oko nas. Od dječaka koji se igra na plaži, preko adolescencije do prve ljubavi, do smrti oca i kraja svog života, uživa i u najsitnijim detaljima svog okruženja – bilo da je u pitanju zrno pjeska, insekt ili vlat trave. Dječak, mladić a onda i čovjek, u čulnoj avanturi od kolijevke do groba promatra život, ispitujući i one najsitnije obrise. Ispunjena razmišljanjima o kosmosu, lirskim opisima i virtuoznim igrama sa jezikom i maštom, Voljena zemlja na briljantan način koje je mjesto čovječanstva u kosmosu, kakav je odnos između nas i Zemlje, i, na kraju, kako treba živjeti.

Ovo je knjiga o životnom mozaiku koji svi moramo sklopiti. Zanimljivo je posmatrati kako to čini junak ovog djela.

Anđela Micić

Čarls Dikens, 1861.
Velika očekivanja
Čarls Dikens, 1861.
Velika očekivanja

Pred vama je priča o dvije zasebne sudbine,  dva bića čiji se životi sudaraju, sapliću i prepliću, sasvim slučaju, ili pak namjerno.

Ovo je roman o odrastanju i sazrijevanju, bolu i sposobnosti da se sa njom nosimo. Priča prati život dječaka po imenu Pip,  koji je nesiguran čak i u svoje porijeklo i ime, osuđen na puko preživljavanje i patnju u kući svoje sestre i njenog muža. Njegovo teško djetinjstvo prepuno je kazni i patnje, a njegovi lažni dobročinitelji zamjeraju mu čak i činjenicu da postoji.

U susjedstvu stanuje djevojčica Estela za koju je život imao ljepši scenario. Usvojila ju je imućna gospođa Hevišam i vaspitala je da bude okrutna i hladna prema muškarcima. Nakon prvog susreta, Pip je očaran Estelom i strasno se zaljubljuje u nju. Kao i svi zaljubljeni, spreman je na sve kako bi je osvojio. Rješava da ostvari svoj san i postane gospodin, a zagonetni splet okolnosti i velikodušnost tajanstvenog dobročinitelja donose mu neočekivani uspjeh.

Upoznajte nesvakidašnje sudbine nezaboravnih likova i saznajte kako to izgleda kada nas teret prevelikih očekivanja, na kraju slomi.  

Anđela Micić 

Aleksandar Dima Sin, 2017
Dama s kamelijama
Aleksandar Dima Sin, 2017
Dama s kamelijama

Ljubavni roman koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Djelo prati priču Margarite Gotje, francuske kurtizane, vitkog stasa, tamnih očiju i Armanda Duvala, advokata iz bogate porodice. Glavni likove dolaze iz različitih svjetova, drugačije shvataju život, ali ne odustaju od namjere da spoje nespojivo.

Njihova ljubav je od samog početka osuđena na neuspeh. Iako je francusko društvo tog doba bilo slobodnije od ostalih, klasne razlike su uvek postojale i poštovale se. Pojam kurtizane ne možemo da uporedimo sa pojmom obične prostitutke, jer to su uglavnom atraktivne žene koje biraju jednog imućnog čoveka koji će da ih izdržava. Ipak, ljepota vremenom vene, a ostaju starost, poroci, vječito kajanje i saznanje da nikada neće moći da postanu majke i supruge. Ovo je priča o djevojci koja je htela da spoji oba sveta i mladiću koji je mislio da može da je promeni.

Margarita do upoznavanja Armanda nikada nije osetila istinsku ljubav, te odlučuje da se upusti u ovu avanturu, ne shvatajući da će se između njih isprečiti socijalni uslovi, spletke i okolnosti koje čine ovu priču toliko tragičnom.

Kritičari smatraju da je Dima bio inspirisan ličnim iskustvom, s obzirom na to da je upoznao mladu kurtizanu Mari Duplesi i upustio se u odnos sa njom. Mari je bila inspiracija za mnoga dela, između ostalih i čuvenu Verdijevu “Travijatu” i mjuzikl “Margarita”.

 Maja Nikolić

Džerom Dejvid Selindžer, 1951
Lovac u žitu
Džerom Dejvid Selindžer, 1951
Lovac u žitu

Brojni problemi na koje mladi nailaze tokom odrastanja kao što su stres, ocjene, buntovništvo, potraga za smislom života i mnogi drugi. Svako od nas drugačije posmatra životne situacije, reaguje na način koji mu je prihvatljiv, i iskazuje svoj stav , što nas čini drugačijim i jedinstvenim. Razmišljamo šta želimo, kako do toga doći, a kada se neke od tih želja ostvare, shvatimo da to možda, ipak, nije ono što nas čini srećnim.

Glavni junak ove priče, Holden Kolfild tri dana prije Božića, započinje svoju priču u psihijatriskoj bolnici. Izbačen je iz škole, i to četvrte po redu. Govori nam o svim dešavanjima koja su ga zadesila u tim školama, o profesorima, društvu, roditeljima. O tome koliko je želio da odraste, a onda je shvatio da biti odrastao i nije tako sjajno, i da su upravo odrasli ti koji mlade ne razumiju.

Njegovo traganje za životnim smislom dovelo ga je do zaključka kako bi idealno  bilo da postane „lovac u žitu“ koji će u velikom žitnom polju loviti djecu kada se upute prema provaliji. Provalija predstavlja opasnost, a u njegovom slučaju – odrastanje. Holden je želio spasiti djecu od odrastanja, ali znao je da je to nemoguće jer to je bila tek njegova želja izazvana osjećajima i potrebom da pronađe sebe…Ukoliko vas zanima da li je našao ono što je tražio, pođite do najbliže biblioteke. Ako ste tinejdžer i možda se pronalazite u problemima koji su snašli Holdena, možda će vam njegova iskustvima pomoći da pronađete odgovor na pitanja koja vas muče, a ne znate kome biste se obratili za savjet.

Maja Nikolić