Naše preporuke

Karl Uve Knausgor, 2015.
U jesen
Karl Uve Knausgor, 2015.
U jesen

„U jesen“ je jedna od četiri knjige eseja autora Knausgor. Uz puno vještine, odvažnih misli, stila i hrabrosti, autor uspijeva da zainteresuje čitaoca. Knjiga je sastavljena od kratkih priča i svaka sadrži od tri do šest stranica. Tako, čitalac može da izabere naslov koji ga privuče, jer su sve priče zasebne. Jednostavno za čitanje, na mahove duhovito i zanimljivo. Knjiga sadrži tri poglavlja: septembar, oktobar i novembar. U poglavljima se mogu naći naslovi: Sunce, Ose, Sumrak, Krv, Usta, Meduze, Samoća, Selice, Lica, Bol, Tišina, Oči i mnogi drugi. Radi se o ocu koji piše pisma svojoj ćerki čije rođenje isčekuje. On pokušava da joj objasni svijet, ono što je očekuje kad se rodi. Ostale tri knjige eseja nose naziv: „U zimu“, „U proleće“ i „U leto“.

Karl Uve Knausgor je i autor šestotomnog autobiografskog romana „Moja borba“ (Min kamp) kojim je postigao veliki uspjeh u svijetu.Lidija Roganović

Ivo Andrić, 1945.
Gospođica
Ivo Andrić, 1945.
Gospođica

Jedno od najpoznatijih djela velikog srpskog pisca Iva Andrića jeste roman “Gospođica”. Mjesto radnje je Sarajevo, a dešavanja se mogu posmatrati u retrospektivi i kroz prisjećanje glavne junakinje Rajke Radaković.

Njen je život protekao u jednoj velikoj ljubavi i strasti prema novcu, ali ona kroz roman nije predstavljena kao tipični oblik jedne tvrdice , naprotiv, ona je prikazana kao žrtva različitih životnih okolnosti. Do svoje petnaeste godine vodila je običan tinejdžerski život, kao i svi ostali njeni vršnjaci. Tada se dogodila velika tuga za nju i njenu porodicu, otac joj je bakrotirao a potom i preminuo. Na samrti ostavio joj je strašan amanet, koji između ostalog kaže da ona život podredi štednji i da nemilosrdno brani svoje interese. Od tog trenutka Rajka prerasta iz jedne male djevojčice u jednu grubu i neosetljivu ženu, koja mora da preuzme vođenje cijelog domaćinstva. Kroz čitav roman dešavale su joj se različite situacije, ali ništa nije uspjelo da skrene njenu ljubav prema novcu.


Vladimir Fatić

Džon Stajnbek, 1952.
Istočno do raja
Džon Stajnbek, 1952.
Istočno do raja

Ovo je priča o nekoliko generacija jedne američke porodice ukombinovana sa biblijskom pričom o Kainu i Avelju. Osim toga, roman se bavi temama dobra i zla i time koliko mi u sebi imamo jednog i drugog, a mogućnost da biramo je ono što nas vodi ka dobrom. Prožet je mnoštvom likova, ali ono što je možda najzanimljivije jeste činjenica da je Stajnbek u ovom romanu kreirao jednog od najboljih zlikovaca u cjelokupnoj svjetskoj književnosti. Nekoliko tema ove knjige jesu borba između dobra i zla, borba za očevu ljubav i identitet. Nerijetko u romanu se srećemo i sa idejom novca, borbe za novac i nasleđem. Dolina Salinas, odnosno mjesto u kom se radnja odigrava svojim većim dijelom, jeste glavni simbol u ovom romanu. Knjiga počinje detaljnim opisom ove doline, i Stajnbek opširno opisuje ovu dolinu i njenu podijeljenost na plodan i neplodan dio, što će igrati veliku ulogu u samom romanu.

Anđela Ašanin

Elena Ferante, 2011.
Moja genijalna prijateljica
Elena Ferante, 2011.
Moja genijalna prijateljica

Moja genijalna prijateljica je priča o dvije prijateljice, Eleni i Lili, naciji i dirljvom prijateljstvu. Kroz živote ove dvije žene, Ferante priča priču o komšiluku, gradu i zemlji koja se transformiše na načine koji mijenjaju odnos između njene dvije protagonistkinje.

 

Priča o Eleni i Lili počinje 1950ih u siromašnom, ali živahnom naselju na periferiji Napulja. Odrastajući na ovim teškim ulicama, ove djevojke uče da se oslanjaju jedna na drugu ispred bilo koga ili bilo čega drugog, jer njihovo prijateljstvo, lijepo prikazano, postaje ne uvijek savršeno sklonište od teškoća.

 

Sonja Muratović