Naše preporuke

Geri Vejnerčuk, 2018.
Razbijaj!
Geri Vejnerčuk, 2018.
Razbijaj!
Zanimaju te preduzetničke vode? Možeš da se zamisliš kao kreator proizvoda? Imaš ideju za biznis? Ako je makar i jedan odgovor potvrdan, ovo štivo ćeš pročitati u jednom dahu a onda mu se iznova vraćati.
“Razbijaj” je još jedno sjajno djelo Gerija Vejnerčuka, jednog od najprodavanijih autora New York Times-a. Osim što je sjajan pripovječan, Vejnerčuk je sposoban da praktična znanja prikaže na jednostavan i lako primjenjiv način. Inspiraciju je ovoga puta našao u iskustvu influensera i preduzetnika koji su odbacili predvidiv korporativni put do uspjeha radi svojih snova, osnivajući prosperitetna preduzeća i
gradeći lične brendove. Vejnerčuk objašnjava da je dobro razrađen lični brend ključ preduzetničkog uspjeha.
Ovo je knjiga koja će te uvjeriti da kroz ideje, kreativnost i marljiv rad možeš stvoriti prepoznatljiv i profitabilan proizvod. Ako tek počinješ, očekuju te smjernice, a ako si već krenuo putem preduzetništva, dobićeš nove savjete i strategije za rast. Dakle, znaš šta ti je činjeti. Knjigu u ruke i – razbijaj!
Anđela Micić
Kristijana F., 1979.
Mi djeca sa stanice Zoo
Kristijana F., 1979.
Mi djeca sa stanice Zoo
Za svaki izbor koji načinite, dobijete račun. Neki izbori su preskupi. I nemate čime da ih platite. Osim, životom. Živi dokaz ove tvrdnje je Kristijana F., autorka i glavna protagonistica knjige “Mi djeca sa stanice Zoo”. Pred vama je priča o paklu droge, o djevojčici, djevojci, ženi koja je u ovaj začarani krug ušla sa svega dvanaest godina. Tada je probala hašiš, a već sa trianest bila zavisna od heroina. Dvostruki život trajao je dvije godine, dok njena majka nije otkrila da se iza promjena u životu tinejdžerke ne kriju školski bezazleni problemi, već zavisnost od narkotika. Školske dane obilježili su nevješti pokušaji balansa između privida normalnog života i borbe da dođe do droge. Ujutru bi odlazila u školu, a popodne se, poput mnogih koji su djelili njenu sudbinu, prostituisala na stanici Zoo. Borba sa drogom, trajala je cijeli život. Ovo je štivo koje se ne “vari” lako, ali je i surovi prikaz realnosti od koje svi okreću glavu. Mladi koji imaju problem sa narkoticima bivaju primjećeni tek kada postanu žrtve droge. Zato je Kristijanina priča opomena i poziv društvu da ne ostane gluvo na probleme ljudi u svom okruženju, naročito mladih, koji su u ovakvim borbama često prepušteni sami sebi.

Anđela Micić
Randall Rothenberg, 2013.
Where the Suckers Moon: The Life and Death of an Advertising Campaign
Randall Rothenberg, 2013.
Where the Suckers Moon: The Life and Death of an Advertising Campaign

Najbolja “marketinška” knjiga koju možete naći. Ne zato što ćete iz nje mnogo da naučite, već zato što ona učini da taj posao zavolite mnogo više. 

Knjiga se vrti oko jednog pitch-a iz 1991. godine, a u kojem je učestvovalo pet velikih američkih agencija. Subaru je u očaju tražio novu komunikacionu strategiju, a tih godina je automobilski profil u svijetu advertajzinga predstavljao prestiž koji nije mogao da se mjeri sa bilo čim drugim.

Knjiga prati cijeli pitch proces, odabir agencije i realizaciju kampanje. Oni koju prisustvovali sastancima marketinga će plakati, smijati se i gledati u prazno i tako u krug. Duhovit, brutalan i prije svega istinit prikaz industrije marketinga.

Viktor Šklovski
Zoo ili Pisma ne o ljubavi
Viktor Šklovski
Zoo ili Pisma ne o ljubavi
Zoo ili pisma ne o ljubavi " su pomalo zaboravljen roman u pismima koji već samom svojom formom nagoveštava i sadržinu. "Treća fabrika" nema klasičnu formu epistolarnog romana Zoo, ali se suštinski ni ona mnogo ne razlikuje od njega. Adresati pojedinih poglavlja su ili čitalac ili neke od određenih osoba kojima se Šklovski direktno obraća. Vijeran sebi i svojim shvatanjima autor se i ovdje već samom formom svoga djela bori protiv dosade i mrtvila.