22.06.2022

"Reče mi jedan čo'ek" da je Petar Božović jedan od najboljih

Autor: Milica Kapa

Gotovo da ne postoji filmofil sa naših prostora, a da nije čuo za ime poznatog glumca – Petra Božovća. Ne vole ga ljudi samo kao Petra Božovića, već i kao Zelja u „Čudu neviđenom“, Đorđa "Žorža" u „Lepoti poroka“, Načelnika Maksima u tragikomediji „U ime naroda“, doktora za ljubavne probleme u filmu „Čekaj me, ja sigurno neću doći“, Atifagu u filmu „Nož“, Slobu u filmu „Lepa sela lepo gore“ i inspektora Trtovića u filmu „Bumerang“. Po ovim ulogama je ostao nezaboravan i ušao u filmske antologije.

Najupečatljivije likove po kojima ga pamti publika ostvario je u filmovima Živka Nikolića. Međutim, tokom višedecenijske karijere odigrao je blizu 200 filmskih i TV uloga, u saradnji sa najznačajnijim jugoslovenskim rediteljima - od Zdravka Velimirovića, Puriše Đorđevića, Dušana Makavejeva, Krsta Papića, Lordana Zafranovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića, Rajka Grlića, Gorana Markovića, Srđana Dragojevića, Miroslava Momčilovića, Stevana Filipovića...

Nisu samo filmovi i serije ono u čemu se oprobao, već je ostvario zapažene uloge i u pozorištu. Igrao je na scenama svih beogradskih pozorišta, a najpoznatiji je po svojim monodramama, "Reče mi jedan čovek", "Ćeraćemo se još" i "Kad budem mlađi", koje izvodi po tekstovima Matije Bećkovića.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Prije dvije godine dobio je prestižnu nagradu „Dobričin prsten“, koja se dodjeljuje vrhunskim glumcima za životno djelo.

Glumio je sa svim najznačajnijih imenima snaše kinematografije.

No, Petar Božović je ostavio dosta toga iza sebe. Onog nezaboravnog i zauvijek zabilježenog, neizbrisivog...

Mi vam ostavljamo samo neke od inserata da se uvjerite u njegovu glumačku veličinu.