21.06.2022

Top pet horora za dugo ljeto

Autor: Nikola Saveljic

Kako je danas zvanično počelo ljeto, pripremili smo vam par odličnih horor filmova sa ovom tematikom. Kreću dugi i vrući dani koji vam, ako već ne provodite na plaži ili na selu u nešto manjoj temperaturi, mogu poslužiti kao dobar način da izgubite vrijeme, a da se istovremeno i zabavite i zaboravite na sparinu. Samim tim, odabrali smo nekoliko horora čija radnja obuhvata ovo godišnje doba, pa se nadamo da ćete izdvojiti bar jedan i pogledati ga do samog kraja.

1. IT: Chapter 1 (2017)

It duologija (u ovom slučaju prvi dio) su u potpunosti osavremenili i obnovili horor žanr koji je već duže vrijeme (sve do te famozne 2017. godine) bio u kompletnoj stagnaciji i vodama koje mu nijesu dozvolile da konačno ispliva na površinu. Priča o djeci koja se bore protiv univerzalnog demonskog zla Pennywise-a klovna je veoma imerzivna i prikazala se kao pravi bioskopski hit koji je mnogim generacijama povratio vjeru u bioskop. Talas nostalgije izazvan sjajnom glumačkom postavom The Losers Cluba se pokazao kao pravi potez u pravo vrijeme, te nas ne čudi što je ovaj film popularan skoro nakon 5 godina. Naravno, mnogo je drugačiji od originalnog televizijskog filma iz devedesetih godina prošlog vijeka, i bliže prati radnju knjige Stivena Kinga. Topla preporuka za sve ljubitelje klovnova i dobrih, starih underdog priča.


2. The Evil Dead (1981)

Sigurni smo da većina mjesecima unazad planira svoj godišnji odmor koji, obično, biva u avgustu mjesecu. Biramo razne destinacije poput Istanbula, Grčke ili pak crnogorskog primorja. Doduše, mali broj nas odluči da ode u kolibu van grada i poigra se sa knjigom demona. To je, otprilike, radnja i premisa Sem Raimijevog filma „The Evil Dead“. Naravno, ovaj film nije baš za svakog zbog velikog broja grotesknih scena smrti i demona, ali je svakako zabavan za one koji za to ne mare. Osim toga, ovo ostvarenje ima već par nastavaka i oni rekapituliraju priču iznova kako bi, valjda, bila podnošljivija. Nekonzistentnost u storytellingu je, svakako, glavni šarm ovog serijala pored, naravno, sjajnog Bruse Kembela u ulozi glavnog junaka Eša Vilijamsa. Topla preporuka za sve koji vole ludu priču i još luđu zabavu.


3. The Cabin in the Woods (2011)

E, tek je ovaj film skroz lud i nekonzistentan. O njemu vam neću previše otkrivati, sem da prosto obožava da se igra sa svim horor tropama i klišeima. Prava socijalna satira koja naprosto obožava da mijenja sva pravila koja su, uglavnom, bila utemeljena u filmovima sa sličnom tematikom.

A šta je tematika? Pa.. ista kao i u The Evil Dead-u, ali tinejdžeri (kad bi bili zapravo tinejdžeri, a ne tridesetogodišnji glumci.. avaj) bivaju zarobljeni u eksperimentu protiv svoje volje. Šta spada u to eksperimentisanje? Pa, pogledajte film jer ću tu stati sa preporukom.


4. Friday the 13th (1980)

Prosto ne možemo zamisliti listu preporuka ove prirode bez famoznog Petka trinaestog. Prije nego što je kompletan serijal eksplodirao u franšizu koja se danas, nažalost, nalazi u pravom limbu autorskih prava, ovaj film je predstavljao oličenje savršenog horora u ljetnjem kampu. Veoma jednostavna priča, sa lijepim eksterijerom i zanimljivim mitosom će godinama kasnije biti zanimljiva raznim filmskim režiserima opsjednutim likom ubice sa hokejaškom maskom, Džejsonom Vorhesom. Izrodiće brojne nastavke, jedan rimejk iz 2009. godine, i asimetričnu survival video igru. Samim tim, ako volite ovaj podžanr, isplati se „baciti“ jedno podne na bilo koji Petak trinaesti, ne samo prvi.


5. Sleepaway Camp (1983)

Iako je mnogima Friday the 13th serijal sinonim za ljetnji horor, onim malo većim, hardkor fanovima je to svakako Sleepaway Camp. Film prati djevojku koja odlazi u ljetnji kamp Arawak kako bi pokušala da prevaziđe veliku traumu iz djetinjstva. Na prvi pogled, sve je super. Do onog momenta kada savjetnici i tinejdžeri ne bivaju otpisani jedno po jedno. Ovaj film je, zaista, jedan od najboljih u žanru, a tvist na samom kraju će vas oboriti sa nogu. Topla preporuka.

 

Počasni filmovi koji se nijesu našli na listi:

1. The Town That Dreaded Sundown (2014)

2. It follows (2014)


3. Texas Chainsaw Massacre Izvor naslovne fotografije: Screencapture