20.06.2022

Jazz festival made in New York počinje 24. juna

Autor: Portal Makanje

Crnogorska izdavačka kuća Rabbit Records, u saradnji sa Made in New York Competition and Festival INC iz Njujorka (SAD), ove godine  organizuje sedmo izdanje  jazz festivala “ Made in Ney York”.

Festival počinje 24. juna u Tivtu i 26. juna u Podgorici, a ugostiće neka od najvećih imena svjetske jazz scene: Camille Thurman (saksofon), Allan Harris (gitara), Benny Benack III (truba), Darrell Green (bubanj), Jesús Molina (klavir), Russell Hall (kontrabas), Yaacov Mayman (saksofon, flauta), a scenu sa njima dijeliće Filip Bulatović (klavir, klavijature), Šule Jovović (gitara), Vladimir Maraš (klavir, klavijature) i naš gost iz Berlina Ben Kraef (saksofon). U subotu, 25. juna u jazz klubu Sejdefa, od 22:30h nastupa “MAPO keys band” – autorski projekat Filipa Bulatovića, pijaniste i dirigenta Big benda RTS-a.

Kako je prošlogodišnji šesti festival bio odgođen zbog epidemiološke situacije isti  je  ove godine poče  17 - og juna na otvorenoj sceni SYNCHRO u nautičkom naselju Porto Montenegro u Tivtu i , dok je sledeći nastup najavljen za večeras u atrijumu "The Capital Plaza" u Podgorici, sa početkom u 21h. Nastupiće svjetske jazz zvijezde, kojima će se pridružiti domaći i regionalni izvođači: John Lee (bas gitara), Cyrus Chestnut (klavir), Stanley Jordan (gitara), Vince Ector (bubanj), Lezlie Harrison (vokal), Freddie Hendrix (truba), Yaacov Mayman (saksofon, flauta), Ljubiša Paunić (saksofon), Šule Jovović

Direktor festivala Vladimir Maraš na današnjoj pres konferenciji je kazao da su kao organizatori jako zadovoljni interesovanjem za sami festival.

“Zadovoljni smo i podrškom medija, jer nam je jako važno da jedan nekomercijalni žanr kao što je jazz, koji inače pripada domenu umjetničke muzike, podržavate svi na ovaj način”, kazao je on.

Predstavnik kompanije Adriatic marinas Portomontenegro, Danilo Kalezić je rekao da im je pripala čast da se ove godine nađu kao strateški partneri ovakvoj vrsti festivala.

“ Svaka čast ekipi  festivala, koja ove godine organizuje dva izdanja Jazz festival u kratkom roku, na samom početku sezone. Preksinoć je Synchro stage bio prepun obožavalaca ovog žanra, magija se dogodila i to je suština”, poručio je on.

Muzički producent, John Lee zahvalio se organizatorima na pozivu za učešće na ovom festivalu, i dodao da je Crnu Goru posjetio prvi put, te da mu se jako dopada i zemlja i narod, koji je, kako je kazao, veoma srdačan.

“Jazz je jedna vrsta internacionalnog jezika koji spaja ljude širom svijeta”, kazao je on.

Ostale vijesti iz kategorije