18.05.2022

Peti regionalni konkurs za kratku priču Biber

Autor: Portal Makanje

Na Dan ljudskih prava 2021. godine otvaren je peti konkurs za kratku priču Biber. Kratke priče mogu da šalju autorke i autori koji pišu na crnogorskom, hrvatskom, srpskom, albanskom, makedonskom ili bosanskom jeziku; afirmisani, kao i oni koji nisu do sada objavljivali.

Tema konkursa
Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs je otvoren do 1. 06. 2022.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 evra
2. nagrada 600 evra
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku. Žiri čine Lejla Kalamujić, Kalina Maleska Olja Savičević Ivančević. Odluka žirija biće objavljena sredinom novembra/studenog 2022. godine.

"Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susjedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu," saopštili su iz tima Biber Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Izvor naslovne fotografije: Tim Biber