14.05.2022

Doktor Strejndž u multiverzumu ludila - recenzija

Autor: Nikola Radovanić

Hauard Filip Lovkraft je tvrdio da je kosmos pun humora, ali da je čovječanstvo palo na šalu. Drugi dio Dr Strejndža, iako kroči poznatim vodama marvelovih filmova, uspijeva da pridoda nešto originalno zahvaljujući viziji Sema Rejmija koji posle devetogodišnje pauze ponovo zauzima režisersku stolicu.

Film ne štedi na bombastičnosti, bacajući gledaoca in medias res, beskompromisna akcija u početku zaintrigira gledaoca dovoljno do granice da sebi postavi pitanja. Ko je djevojka što bježi sa Strejndžom od kosmičkog čudovišta? Od kojeg je značaja knjiga Višantija do koje pokušavaju da dođu? Zašto u multiverzumu postoji varijanta Stivena Strejndža sa knjskim repom?

Povratak Benedikta Kamberbača u ulozi vrhovnog čarobnjaka, kako u svom solo filmu, tako i u pojavljivanjima u avendžersima i spajdermenu prikazuje njegov razvoj lika od pesimističnog realiste do nadežnog empate i u Benediktovom izvođenju te nijanse dolaze do izražaja. Iskustvo sa Dormamuom, Tanosom i prvim ukusom multiverzuma u pokušaju da pomogne spajdermenu su od Stivena Strejndža napravili novu očevinsku figuru marvela nakon Roberta Daunija Džuniora u ulozi Ajron mena.

Ako je Benedikt duša filma, onda je Elizabet Olsen srce. Njenim izvođenjem doživljavamo tragediju Vande Maksimov koja svoju ranjivost izražava posle godina suzdržavanja u prethodnim filmovima. Njena motivacija predstavlja pandanski ondos Strejndžu i obavezno spremite papirne maramice za kraj filma koji udara svaku emocionalnu visinu.

Sem Rejmi donosi svoj unikatni stil horora i komedije, a i naravno svog prijatelja Brusa Kempbela koji se proslavio ulogom u „zli mrtvaci“ (evil dead) a koji u ovom filmu ima jako pamtljiv momenat. Naravno, putujući multiverzumom nailazimo i na varijante koji su uspostavljeni u seriji Loki, tako da upoznajemo alternativnu verziju avendžersa koji se u ovom svijetu nazivaju iluminati, čije vam članove nećemo otkrivati, a koji će ljubitelje stripova, crtanih serija i prethodnih foksovih marvel filmova lijepo iznenaditi.

Ono što uvijek ostaje slatkiš za oči jesu specijalni efekti u kojima su dozvolili svom cgi timu da pokažu svoju umjetničku stranu sa vizualima, a borbe su vrlo kreativne i poigravaju se sa već uspostavljenom konvencijom marvelovih akcionih scena.

Drugi dio Dr Strejndža miješa akciju, komediju i horor na jedan elegantan i pamtljiv način, iako u nekim scenama logika i narativ pate, ali šarm glavne ekipe i Rejmijev pristup režiji uzdižu film na jedan nivo koji ne samo da uzburkava marvelov svijet, već ga i priprema za nove visine.  

 

Naslovna fotografija preuzeta sa: Marvel studios

Ostale vijesti iz kategorije

Recenzije i kritike

Recenzije i kritike

Recenzije i kritike

20.04.2022