13.05.2022

Putopis o Sarajevu

Autor: Matija Svorcan

Ove sedmice Makanje Vam donose jedan putopis iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva. Mjesta gdje se spaja savremeni i orijentalni duh i gdje se na svakom ćošku može osjetiti njegov duh.

Kada smo stigli u Sarajevo, prvo što smo ugledali jesu male radnje gdje se može kupiti domaća bosanka kafa, ratluk i baklava. Koračajući sarajevskim ulicama, stiže se do čuvene Baščaršije gdje se skupljaju golubovi koji su jedna od popularnijih atrakcija grada.

 golubovi koji su jedna od popularnijih atrakcija grada.

Na manjoj geografskoj površini se mogu pronaći mnogobrojni vjerski objekti koji krase grad i koji su odličan pokazatelj multikulturalizma. Osim džamija i crkava i svakako zanimljiva i Vječna vatra koja je svečano otvorena 6. aprila 1946. godine u čast  vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetska rata. Ova turistička atrakcija se nalazi na uglu ulica Maršala Tita i Ferhadije. Jedini period kada je vječna vatra bila ugašena jeste vrijeme opsade Sarajeva 1992-1995 jer u gradu nije bilo neophodnog goriva.

Naravno, kada se obiđe Sarajevo, neizostavno je probati njihove čuvene ćevape, pite, lokume i baklave. Kafa će uvjek biti servirana u bakarnim posudama, a uz nju se služi ratluk. Raznovrsna ishrana koja se može okusiti ulicama ovog lijepog grada je još jedan pokazatelj raznovrsne kulture ovog grada.