12.05.2022

Buduća mlada kaskaderka: Bez nevjerovatnih lidera ne bih stigla daleko

Autor: Lidija Roganović

Mamie je odbojkašica koja je na poziciji tehničara bila pojačanje ekipe barskog odbojkaškog kluba “Galeb” ove sezone.Veliki uspjeh ostvarila je sa timom, osvojili su duplu krunu- Prvenstvo lige i Kup Crne Gore. Ova 22-godišnja djevojka plijeni pozitivom i dolazi iz Indijane, SAD. Trenira odbojku već 18 godina.

Završila je koledž u San Hoseu u Kaliforniji. Pohađala je smjer za Radio, televiziju i film i igrala odbojku za koledž. Fokusirana je na filmski program- kaskadersku industriju.

Ova entuzijastična djevojka kaže da se dosta zabavljala igrajući odbojku, pa sada započinje novo poglavlje, put ka profesionalnoj kaskaderki. Prepričala nam je i kako se spontano odlučila za to.

“Tokom časova iz video i tv produkcije, profesorica Miranda je donijela knjigu o holivudskim zvijezdama. Čitala sam i naletjela na ženu u ulozi kaskaderke. Prvo sam mislila da je šala, jer žene to obično ne rade i djeluje kao nerealna karijera. Zatim sam pitala profesoricu da li to rade stvarno, na šta je ona rekla da je sjajna prilika i da bih se ukopila, jer sam sportista i imam visinu.”, prisjeća se Mamie.

Dalje, Mamie je krenula u pretragu.

“Istraživala sam o usavršavanju i naletjela na akademiju za kaskaderski posao. Pohađala sam taj kamp četiri nedjelje, stekla sam osnovne vještine za kaskaderku. Tokom akademije, zaljubila sam se, vidjela koliko je zabavno pa sam odlučila da se posvetim tome.”

Vau, jako inspirativno. Koliko je važno da profesori primjete talente kod učenika i usmjere ih?

“Apsolutno je važno. Ne bih stigla daleko sa odbojkom, obrazovanjem ili sa kaskadiranjem bez nevjerovatnih lidera. Došla sam do saznanja da sam se uklopila sa ljudima koji su slični meni, imaju dosta energije, ambiciozni su i društveni. Napredovala sam dosta, vjerovali su i investirali u mene. Ne bih ništa postigla do danas bez njih, to sigurno.”


Koje su tvoje ambicije kao buduće kaskaderke?

“Glavni cilj mi je da postanem profesionalna kaskaderka, da glumim u visoko akcionim filmovima, sa pozitivnom ulogom žene. Tip sam osobe da kada probam nešto, želim da stignem do vrha. Definitivno bih voljela da budem dio nekih akcionih filmova, poput Marvel i Fast and furious.”

Kakva rutina je potrebna za ovaj posao?

“Za ulazak u kaskaderski posao potrebno je da je osoba većinu svog života provela u treningu, da je sportista. Posao je poput odbojke, treba da se trenira tokom čitavog dana i da se uvijek bude bolji.”

Buduća kaskaderka priznaje da joj je teško što se za nju završava lijep odbojkaški period u Baru i dodaje da je imala sreću da bude dio tima OK “Galeb”.

“Ostala bih zauvijek da uživam u ovoj fantastičnoj  zemlji, kulturi, hrani i svima. Sjajna energija u timu bila je zasluga ekipe, kao i trenera. Moram reći da mi se u prošlosti dešavalo da ne naiđem na takve trenere. Mnogi su htjeli da se ponašam smirenije, a to nisam ja.Tako, imala sam sreće da su me treneri Petar i Tomo prihvatili takvu kakva jesam.”


Za kraj, ne krije uzbuđenje zbog selidbe za Atlantu kako bi ostvarila san, a na umu uvijek ima jedno.

“Nikad se neću bojati da budem istinski svoja, bez obzira na to šta mislili drugi!”


Naslovna fotografija: Privatna arhiva