12.05.2022

Vlasnik može naučiti psa osnovnim komandama

Autor: Pet magazine

Svako ko ima vjernog drugara, psa, zna koliko može biti problematično ako ga ne dresira. Stručnjaci koji se bave time napominju da je dresura korisna ne samo za psa, već i za vlasnika, jer se tako više povežu. Ono što je moguće jeste da vlasnik može naučiti psa osnovne komande, a evo kako je objašnjeno u časopisu „Pet magazine“.

Dođi

Najbitnija komanda. Pas ne treba da povezuje ovu komandu sa nekim lošim iskustvom. Kako naučiti psa naredbu „dođi“?

·         Stavite psu povodac.

·         Uzmite poslasticu i izrecite naredbu „dođi“. Ako pas ne dolazi, možete slabo povući uzicu.

·         Kada pas dođe, dajte mu nagradu.

Ponavljajte prethodno navedene korake. Kako bi pas povezivao naredbu „dođi“ samo sa dobrim kontekstom, uvijek vježbajte ovu naredbu koristeći nagrade.

Čekaj

Kako naučiti psa da čeka?

Postavite psa u sjedeći položaj. Zadajte psu naredbu „čekaj“ i dodatno je potvrdite neverbalnim znakom ruke. Ponavljajte prethodno navedene korake s postepenim dužim periodom čekanja.

Sjedi

Jedna od najboljih metoda da spriječimo neželjene postupke ljubimca jeste distrakcija. Naredba „sjedi“ jedna je od najčešćih naredbi za distrakciju psa prilikom šetnje. Koristi se kada pas vidi druge pse i pokazuje znakove agresivnosti ili skače na ljude tokom šetnje. Takođe, kada ga učite kako da hoda na povocu. Kako ga naučiti da sjedne?

Stavite poslasticu u ruku i približite je nosu psa. Polako približavajte poslasticu i podignite je malo (njegova reakcija će biti da sjedne). Kada pas sjedne, nagradite ga i pohvalite. Ponovite ove korake, ali dodajte naredbu „sjedi“. Koliko je potrebno ponavljati dresuru, zavisi od psa do psa.

Lezi

Naredba „lezi“ je složenija i vaš pas će morati više puta da je ponovi. Trik je poslastica koja privlači pažnju psa i mami ga da legne. Kako dresirati psa na naredbu „lezi“?

Najbolje bi bilo da pas za ovu komandu sjedi. Uzmite poslasticu i približite je do nosa kako bi je namirisao. „Spuštajte“ poslasticu polako prema podu. Trebalo bi da se pas, kako spuštate poslasticu, spušta ka podu i u jednom trenutku jednostavno legne. Kada pas legne, nagradite ga i pohvalite. Ponavljajte prethodne korake i dodajte naredbu „lezi“ kada pas namiriše poslasticu. Budite strpljivi kod učenja ove naredbe.


Naslovna fotografija: Pixabay/moshehar