11.05.2022

Netflix će do kraja godine dodatno naplaćivati dijeljenje lozinki

Autor: tportal

Milioni domaćinstava koja dijele svoje Netflix naloge s prijateljima i članovima porodice možda će uskoro morati plaćati značajno više za pretplatu, ostvari li Netflix najavu o ukidanju dijeljenja lozinki, a ono je zasad navodno planirano do kraja godine

Po izvještaju New York Timesa, uprava Netflixa svojim je zaposlenicima najavila plan o zabrani dijeljenja lozinki u posljednja tri mjeseca 2022. godine. Netflix procjenjuje da gotovo trećina svih domaćinstava koja koriste ovu streaming uslugu ima zajednički nalog koji plaća drugo domaćinstvo.

"Uz 222 miliona domaćinstava koja plaćaju uslugu našeg streaming servisa, procjenjujemo da se ona dijeli među više od 100 miliona dodatnih domaćinstava", objavio je Netflix u pregledu podataka o tromjesečnoj zaradi u aprilu. Prema izvještaju objavljenom u utorak Netflix bi kasnije tokom godine želio uvesti i novi, jeftiniji nivo pretplate s reklamama.

Streaming div tek treba odrediti cijene za dodatne profile domaćinstava koja dijele lozinku.

Zabrana dijeljenja lozinki trebala bi se sprovesti tako da se korisnicima s više profila, koje koriste ljudi na različitim lokacijama takva praksa ne zabrani, već da im se naplati nešto više za svakog dodatnog korisnika za kojega Netflix zaključi da ne pripada istom domaćinstvu.

Netflixova namjera da poveća broj pretplatnika uslijedila je nakon što je servis nedavno objavio da je tokom tri prva mjeseca ove godine izgubio oko 200.000 pretplatnika. Sveukupno je na kraju prvog tromjesečja ove godine broj Netflixovih korisnika u svijetu pao na 221,6 miliona.

Izvor naslovne fotografije: Profimedia / Autor: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia