11.05.2022

Poseban projekat koji je oživio skulpture vodećeg muzeja umjetnosti u Londonu

Autor: Buro.hr

„Victoria and Albert Museum“ u Londonu je najveći svjetski muzej primijenjene umjetnosti, dekorativne umjetnosti i dizajna. Od sobe do sobe, posjetioci mogu naletjeti na sve, od Mikelanđelovog Davida, preko umjetničkih djela Kehinde Wiley, do vaza s temom Brexita Graysona Perryja i komada iz saradnje Virgila s Ikeom. Zajednička ljubav prema kreativnost jeste ono što spaja sav taj rad, a muzej je tu poveznicu vizuelno prikazao u kratkom filmu gdje skulpture muzeja teatralno ožive.

Kinematografski projekt pod nazivom „Creativity: It’s What Makes Us“ je dvominutni kratki film koji je režirala rediteljka Georgia Hudson, a snimio Seamus McGarvey, snimatelj filma „Nocturnal Animals“. Uvodna scena prikazuje sablasnu noć u muzeju gdje skulptura žene naglo oživljava te kreće u panoramski obilazak muzejske zbirke. Pritom iz kolekcija uzima odjeću, nakit, fotografije te krene oživljavati i ostale skulpture pa se zajedno s njima upušta u plesnu tačku koju je koreografisao plesač Max Cookward (koji ujedno glumi glavnu skulpturu) u saradnji s Magnusom Westwellom. Ples je nastao kao odavanje počasti istorijskoj lokaciji muzeja South Kensington.

„Bila mi je čast kreirati ovo putovanje, asimilirajući energiju muzeja i procesuirajući njegovo kreativno nasljeđe u nešto jedinstveno“, kaže rediteljka Hudson te dodaje: „ Sve stvari mogu postati nove stvari.“ Hudson je takođe angažovala muzičara Fredwavea iz sjevernog Londona da komponuje frenetični originalni soundtrack koji će pratiti plesače. „Inspirisan je srcem filma- slobodom i kreativnošću“, kaže Hudson.

Za V&A muzej, kratki film označava početak nove ere u kojoj će se proširiti na tri nove lokacije u Londonu u sljedeće tri godine. Pored već postojeće lokacije u South Kensingtonu, muzej će se moći pronaći u Dudeeju i Stoke-on-Trentu. U nastavku pogledajte ovo vizualno remek-djelo.


Izvori fotografija: dazed, AnOther Magazine, Instagram