11.05.2022

Mihailović: Zdrav način života je maraton, a ne trka!!!

Autor: Milica Kapa

Brojne su prednosti redovnog, svakodnevnog bavljenja fizičkom aktivnošću: smanjenje rizika od nastanka hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, moždani udar, šećerna bolest i pojedine vrsta karcinoma, poboljšanje imuniteta... Osim toga, trening doprinosi i očuvanju mentalnog zdravlja.

Porazan je podatak, koji je dostavio Institut za javno zdravlje, da u Crnoj Gori samo 13% odraslih praktikuje fizičku aktivnost više od tri puta nedjeljno, a da 44% njih svoj posao obavlja sjedeći.

“Nikada više nije bilo gojaznih osoba, nego danas, a kvalitet hrane je mnogo lošiji nego što je bio prošlih decenija. Vjerujem da je primaran razlog ovakve slike slabo akcentovanje važnosti zdrave ishrane i fizičke aktivnosti od strane našeg obrazovnog sistema. Zatim, nedovoljno medijske pažnje posvećene edukativnom sadržaju na ovu temu”, kazao je trener Nikola Mihailović.      


Foto: Ilustracija


On je,kao jedan od najčešćih razloga odustajanja od treninga, istakao prevelika očekivanja za vrlo kratak vremenski period. Naglašava da su kontinuitet i istrajnost ono što razlikuje uspješne od neuspješnih.

“Postavljanje sebi rokova za ostvarenje nerealnih ciljeva, najčešće po pitanju izgleda, vrlo često vode u razočarenje i dolazi do odustajanja. Jednostavno, trebate biti svjesni da je zdrav način života maraton, a ne trka, to je uvijek stvar izbora. Čvrsto vjerujem da je disciplina okidač motivacije kojom god oblašću se bavili, pa tako i kada je trening u pitanju . Ukoliko želite motivaciju, morate biti predani, organizovano pristupiti zadacima i obavljati ih jedan po jedan, bez izgovora. Često su najbolji treninzi oni koje smo planirali da preskočimo, zato pružite vašem tijelu što mu treba i ono će vas nagraditi, poručio je mladi trener.


Jedan od problema današnjice jeste i taj što mladi počnu da se bave fizičkom aktivnošću neposredno prije ljeta. Zatim, kada malo zahladi, vraćaju se starim navikama. Mihailović ističe da je takav pristup treningu pogrešan i loš za zdravlje.     

Vjerujem da se ovo pitanje u velikoj mjeri dotiče i oblasti psihologije, jer se upravo radi o mladima koji se još uvijek traže, neizgrađene su ličnosti i često nesigurni sobom, svojim izgledom i sa potrebom da budu prihvaćen.
Tzv. "kampanjsko treniranje"
, iliti trening pred ljetnju sezonu, kako bi se tijelo dovelo u što bolju formu za plažu nakon pretjerane konzumacije hrane tokom zimskog perioda, i nakon toga povratak na pređašnji režim, dugoročno ostavlja posljedice na organizam i remeti rad hormona”, objašnjava Mihailović..


Foto: Ilustracija


On apeluje na sve mlade da vode računa o svom zdravlju, da treniraju redovno kako bi izgradili snažno i funkcionalno tijelo, ubrzali svoj metabolizam uz pravilnu ishranu, jer zdravlje je uvijek prioritet i uslov kvalitetnog života.      

Ono što ide u korist svih nas jeste da je zdrav način života isključivo u našim rukama. Odnosno da zavisi od naše volje, motivacije i samodiscipline. Nikola Mihailović savjetuje da mladima da imaju zdrav odnos prema hrani, da osluškuju potrebe svog tijela i da treniraju pametno i vrše progres iz treninga u trening.

Savjetujem sve vaše mlade čitaoce, ali i one starije da prije donošenja odluke o promjeni svojih ustaljenih navika, razmisle šta je ono što zaista žele i koji bi im vid fizičke aktivnosti najviše odgovarao. Zapamtite, sve je moguće uz posvećen rad, na kraju je kontinuitet najvažniji”, poručio je naš sagovornik.


Redovna fizička aktivnost je usko povezana sa zdravim načinom ishrane prvenstveno sa izbalansiranim unosom vode, povrća i voća, proteina i ugljenih hidrata, prema preporukama nutricionista, kao i sa nekonzumiranjem cigareta, alkohola i droga.

Upravo, da bismo nivo energije održali na najvećoj mogućoj visini i kako bismo što uspješnije odgovorili na svakodnevne zadatke, jednostavno moramo voditi računa i o tome šta jedemo. Često savjetujemo svoje klijente u "No1 Body Transformation Centru" da dan nikako ne započinju šećerima ili većom količinom hidrata, kako bi zaobišli jutarnju letargiju,već da se okrenu kombinaciji kvalitetnih bjelančevina i masti u svom doručku i opskrbe svoje tijelo adekvatnim nutrijentima, koji su neophodni za ostatak dana. Kada na takav način startujete, drastično umanjujete šanse da kasnije u toku dana pojedete nešto manje dobro”, rekao je Mihailović


Savjetuje mladima da u širokom luku izbjegavaju rafinisani šećer, proizvode od bijelog brašna i rafinisana biljna ulja.

Na tom su spisku svakako i gazirana pića i drugi napici puni šećera, kao i razne grickalice i peciva. Oni kojima je prethodno navedeno svakodnevni dio trpeze često imaju problema sa prekomjernom kilažom i ozbiljni su kandidati za razna srčana i moždana oboljenja, kao i druga teža zdravstvena stanja, što pokazuju i brojne studije.


Iz ovih razloga, rekao bih da je od izuzetne važnosti hraniti se zdravo, a ukoliko tu ishranu uvežemo i sa nekom fizičkom aktivnošću i adekvatnim odmorom, mnogo ćemo lakše, revnosnije i sa većim zadovoljstvom pristupiti svakodnevnim izazovima. Trening je svakako imperativ za zdravo i funkcionalno tijelo, kao i mentalno zdravlje i smatram da je u današnje vrijeme, kada na svakom "ćošku" imamo pregršt alternativa, više nego lako za svakoga pronaći neki vid rekreacije i aktivnosti koji će mu odgovarati, ako ništa najobičnija šetnja može dati mnogo benefita”, objašnjava Mihailović..
     

Za kraj poručuje svim mladima, a i onima koji su to bili, a željeli bi ponovo da postanu: “Hranite se većinu svog vremena zdravo, trenirajte pametno i uživajte u dobrom osjećaju, zdravlju, izgledu i povećanoj produktivnosti u svemu što radite.