10.05.2022

Činjenice o filmu Doctor Strange 2

Autor: Nikola Radovanić

- Zbog negativne reakcije na trećo dio Spajdermena, Sem Rejmi je izgubio samopouzadanje kada su u pitanju superherojski filmovi i smatrao je da nije u stanju da režira još jedan u tom žanru. Međutim, poziv od njegovog agenta u vezi sa ovim filmom podstakao ga je da pokuša ponovo, pošto je uživao u prvoj ekranizaciji Doktora Strejndža (kao i u samom liku) i želio je da vidi da li može da ispuni izazov očekivanja publike.

- Dok se većina Marvelovih filmova nalazi u žanrovima akcije, komedije, drame, naučne fantastike i fantazije, ovo će biti prvi film u MCU koji će biti objavljen u žanru horora.

- U aprilu 2022, filmski cenzori Saudijske Arabije zahtijevali su da se scena u filmu od 12 sekundi isiječe kako bi bila puštena u lokalnim bioskopima. Scena o kojoj je riječ pominje istopolne roditelje Amerike Čavez. Međutim, Marvel i Dizni su odbili da isijeku bilo koju scenu iz filma, što je izazvalo neizvjesnost da li će film uopšte tamo biti pušten.

- Jednooko čudovište sa pipcima u filmu poznato je u Marvelovim stripovima kao Šuma-Gorat, koji je nazvan po frazi u kratkoj priči Roberta E. Hauarda (Konan varvarin) „Prokletstvo zlatne lobanje“, objavljenoj u proljeće 1967. Zbog pitanja prava između Marvela i Hauardovog imanja, film ima stvorenje koje je preimenovano u Gargantos, po morskom čudovištu u Marvelovim stripovima.

- U nekim trejlerima, scena Stivena Strejndža u pritvoru robota sličnih Ultronu prikazuje ih kako hodaju stepenicama koje podsećaju na one u centralnom atrijumu Britanskog muzeja.

- Elizabet Olsen je doputovala u London da radi na ovom filmu samo dva dana nakon što je završila snimanje serije “WandaVision.“ - Jedan poster prikazuje motive hinduizma, odnosno mnoga sopstva i oružja koje Čarobnjaci preuzimaju. U hinduističkoj mitologiji, imati mnogo avatara je znak krajnje moći. Vanda na istom posteru preuzima ulogu Kali, boginje tame i haosa, ali ne i zlog entiteta, jer je i simbol majčinstva.

- Jedan poster prikazuje statue tigra sa krilima i ženske boginje. Oni su poznati kao Hogot i Oštur, koji u Marvel stripovima, zajedno sa Agamotom, čine trilogiju bogova magije poznatih kao Višanti.

Naslovna fotografija preuzeta od: NAMY