09.05.2022

Upoznajte Nomad & Outdoor Montenegro tim: Čovjek bez prirode teško može kvalitetno živjeti

Autor: Anđela Minić

Sestra/brat tandem, Bojana i Vukoman Sekulić, pomognuti brojnim, dugogodišnjim saradnicima i prijateljima, koji se bave sličnim aktivnostima čine jezgro Nomad & Outdoor Montenegro tima.


Iako veterani u ovoj oblasti, budući da  već više od decenije daju doprinos razvoju održivog turizma, pisanju programa, organizaciji i vođenju planinarskih, kajak i multuiaktivnih tura za druge agencije, sada sve to rade sami.  Od administracije, preko kreativnog dijela u domenu osmišljavanja aktivnosti, do marketinga…

 

“Bilo koja nova priča je izazov sama za sebe”, počinje priču Vukoman, “ali poseban izazov u ovom slučaju je upravo trenutak u kom smo pokrenuli cijeli projekat. Prethodne dvije godine u uslovima COVID pandemije su doslovno "'pojeli skakavci" i manje-vise cijela zajednica aktivnog turizma u Crnoj Gori je prilično finansijski, a necemo pogriješiti ako kazemo i emotivno iscrpljena”.

 

Sa druge strane, kako kaže, “pokretanje nečeg novog donosi novu snagu, inspiraciju i optimizam, što u kombinaciji sa ukidanjem dosadašnjih restrikcija u domenu putovanja, obećava neku bolju budućnost”.

 

“Geopolitičke okolnosti, nažalost, još uvijek ljude ne ostavljaju mirnima, ali se nadamo da ce se i taj aspekt što prije okrenuti na bolje i da ćemo uskoro imati priliku da opet ugostimo turiste sa svih meridijana, željne nezaboravne avanture u prirodi, u broju na koji smo navikli do 2020. godine”, kaže Vukoman.

 

Kontakt sa netaknutom prirodom, koje ovdje još uvijek ima napretek, postao je jedna od najvećih privilegija modernog svijeta.

 

“A mi, kao istinski prirodnjaci i zaljubljenici u outdoor aktivnosti, smo bezrezervno posvećeni njenom očuvanju. To je ujedno naša kuća, igralište i radni ambijent, te je stoga Eco-Nomad koncept, zapravo, naša životna i poslovna paradigma, koja garantuje da iz okruženja nećemo uzeti više od onog sto nas po prirodnim zakonima jednakosti sleduje”, navodi on.

 

Kako objašnjava, većina tura je osmišljena po hut-to-hut principu (dakle, bez ili uz vrlo kratke transfere tokom aktivnih dana), koji korištenje motornih vozila svodi na minimum, čime doprinose smanjenju emisije štetnih gasova u atmosferu.

 

“Sav preradivi otpad koji se proizvede tokom ture, skuplja se i nosi na reciklažu, a jednom godisnje ćemo organizovati i akcije pošumljavanja predjela pogođenih šumskim požarima. Poseban aspekt Eco-Nomad koncepta je i društvena odgovornost prema ljudima koji zive u prirodi i sa prirodom - mislimo naročito na seoska domaćinstva i katune - svaki program uključuje upravo njihovu ponudu hrane i smještaja, kako bi se benefiti avanturističkog turizma što vise proširili na one, koji ponudu naše zemlje čine originalnom i u današnjoj Evropi, gotovo jedinstvenom”, navodi Sekulić.


 

Kako objašnjava, u ponudi imaju dnevne i višednevne programe, koji se dijele po ključu dominantne aktivnosti, zavisno od toga da li se radi o planinarenju ili kajaku.

 

“Posebno atraktivan dio ponude čine multiaktivne ture, gdje su uz naše originalne aktivnosti (planinarenje, kajak i planinski biciklizam), uvršteni rafting i kanjoning. Jedna od naših glavnih odrednica je svakako biranje alternativnih ruta, to jest, baziranje na do sada turisticki nedovoljno istražene i korištene, ali, poređeno sa najpopularnijim destinacijama, nista manje atraktivne djelove Crne Gore. Smještaj u selima i udaljenim predjelima, začinjen vrhunskim gastronomskim momentom, posebno je važna strana svake ture. Bez sumnje, u našoj ponudi se može naći za svakog istinskog ljubitelja outdoor aktivnosti ponešto”, tvrdi Sekulić.

 

Govoreći o gostima u aktivnom turizmu, Vukoman kaže da je riječ o specifičnoj kategoriji turista, koji u većini dijele njihove ekološke stavove i afinitete u domenu aktivnosti.

 

“Posao koji radimo, zaista radimo iz srca i oduvijek dajemo svaki atom snage da ljude koji su nam dali povjerenje, na najljepši način upoznamo sa našom zemljom. Crna Gora je zemlja nevjerovatne, bajkovite, epske ljepote i prirodne raznolikosti, i mnogi gosti, koji su proputovali veliki dio svijeta, okarakterisali su je kao najljepšu koju su posjetili. Međutim, mi se ne zadržavamo samo na prirodi, iako je fokus našeg rada na aktivnostima u prirodi - turiste želimo da, što je moguće više upoznamo sa našom dugom i bogatom istorijom, kulturom, tradicijom i ljudima. Nećemo biti neskromni ako kažemo da se do sada gotovo nikad nije desilo da naši gosti odavde ne odu sa nezaboravnim utiskom o jednoj spektakularno lijepoj i ponosnoj zemlji, zemlji otvorenih, prijateljski nastrojenih ljudi i dobrih domaćina”, kaže Sekulić

 

Savremeni način života ljudima ne ostavlja previše vremena i prostora za odlaske u prirodu i uživanje u outdoor sportovima, tako da su, kako kaže Sekulić, godišnji odmori uglavnom vrijeme koje oni tome mogu posvetiti.

 

“Čovjek bez prirode, htio ili ne da prizna, teško može kvalitetno živjeti i upravo ta činjenica sa pomenutim deficitom vremena opredijeljenog za povratak svom originalnom mjestu na Zemlji, daje našem poslu posebnu težinu i odgovornost, iako bi se površno gledano, ovaj tip aktivnosti mogao podvesti pod kategoriju "zabava". Zapravo je riječ o vrlo važnoj duhovnoj potrebi i rastuća svijest o njoj čini aktivni turizam najbrže rastućom branšom turizma uopšte”, poručuje Sekulić.

 

Govoreći o tome koliko su  građani Crne Gore upoznati sa prirodnim ljepotama svoje zemlje, Vukoman smatra da ih možemo podijeli u više tipova.

 

“Crnogorce i Crnogorke, bez sumnje, možemo podijeliti u vrlo širok spektar, od onih koji poznaju svaku stopu nase zemlje, do drugih, koji sve ovo o čemu pričamo smatraju ludošću i uživaju samo u "gradskim" čarima i blagodetima plaža tokom špica ljetnje sezone. Raduje činjenica da je outdoor zajednica u Crnoj Gori prilično velika i da je, gotovo bez izuzetka, čine sjajni ljudi, a jos više ohrabruje to sto se neprekidno širi na mlađu populaciju. Svjetski trendovi se prelivaju i na nas i uz takav trend, slika u budućnosti bice jos bolja”, kazao je on. 

Za kraj, Sekulić za sve one dovoljno voljne i hrabre izdvaja tronedjeljnu hut-to-hut turu od Volujka do Prokletija.


“Iako vrlo zahtjevna i vremenski duga, ona čini jednu od specifičnosti naše ponude i predstavlja malu krunu našeg višegodisnjeg rada, istraživanja i uživanja u crnogorskoj prirodi”, zaključio je Sekulić.

 Zabranjeno preuzimanje fotografija.