07.05.2022

Met Gala moderni bal

Autor: Nikola Radovanić

Moda je sastavni dio svakodnevnig života i kao takva ima svoju godišnju manifestaciju koju svi znamo kao Met Galu. Period u kojem najznamenitija imena pop kulture oblače simpatične, elegantne i originalne haljine i odijela i zablistavaju svijet sa glamurom mode. Met Gala, u svojoj biti, je godišnja manifestacija koja služi prikupljanju sredstava za kostimski institut metropolitanskog muzeja u Nju Jorku. Smatra se najprestižnijim modnim događajem na svijetu i ulaznice je teško dobiti. Gosti su predstavnici raznih profesionalnih sfera koje uključuju modu, film, televiziju, pozorište, muziku, biznis, sport, socijalne medije i politiku.  Organizator met gale je multinacionalni modni magazin Vogue (Voug), danas pod vođstvom Ane Vintur.

Kako je Met Gala započela ?

Met Galu je 1948. osnovala Elanor Lembert, poznata modna publicistkimja, kao osnov prikupljanja sredstava za Institut za kostim i obelježavanje otvaranja njene godišnje izložbe.  Elanor Lambert je poznata i po tome što je osnivačica Vijeća modnih dizajnera Amerike, koju je osnovala 1962. godine.

Sa dodatkom svetske ličnosti Pet Bakli, koja je bila udata za konzervativnog pisca Vilijama F. Baklija, 1978. godine, Met Gala se zacementirala kao jedan od najvećih i najekskluzivnijih dobrotvornih događaja u društvenom kalendaru.

Koja je bila svrha Met Gale?

Događaj je započeo kao prikupljanje sredstava za Institut za kostim, služeći kao proslava otvaranja godišnje izložbe Elanor Lembert.  Nakon Met Gale, postavka ostaje u muzeju nekoliko mjeseci.

Danas je Met Gala još uvijek poznata kao jedna od najvećih beneficija prikupljanja sredstava u Nju Jorku.  Prema Forbsu, Met Gala je prikupila više od 175 miliona dolara za Institut za kostim.  Svake godine ovaj događaj uspijeva da prikupi obilje sredstava, a izdanje za 2019. navodno je prikupilo rekordnih 15 miliona dolara.

Koje su bile teme Met Gale?

Ono što Met Gali daje posebnu čar jeste tematika odjeće. Neke od tih tema jesu:

-        Romantični i glamurozni holivudski dizajn

-        Amerikanke sa stilom

-        Čar ruskih kostima

-        Moda habsburške ere, iliti Austro-ugarske

-        Manču zmaj, kostimi Kine

-        La belle epoche (lijepa epoha)

-        Iv Sent Loren:25 godina dizajna

-        Napoleon: kostimi od revolucije do casrtva


      
Naslovna fotografija preuzeta sa: Getty Images

Izvor fotografija: Getty images