13.01.2022

Kako se izboriti sa osjećajem jutarnjeg umora?

Autor: Vijesti

1. Ne odlažite alarm na telefonu

Savjeti naučnika: navijete alarm 90 minuta prije željenog termina za ustajanje iz krevete i drugi u željeno vrijeme za ustajanje. Smatra se da će 90 minuta sna između ova dva alarma dovesti do toga da se probudite u REM fazi sna, što će vas učiniti značajno budnijim i raspoloženijim.

2. Prvo popijte čašu vode

Umor je i znak dehidratacije. Popijte čašu vode odmah po ustajanju i na taj način se lišite jutarnjeg sna.

3. Istegnite se

Postoji razlog zašto se osjećate dobro kada se nakon buđenja rastegnete. Preko noći, tokom REM sna, vaši mišići su bukvalno paralizovani (atonija), a njihovo ponovno aktiviranje oslobađa endorfine koji stimulišu energiju.

4. Isprskajte lice vodom

Ako ne želite da se potpuno istuširate, prskanje hladne vode u lice, koje dovodi do stvaranja signala mozgu o promjeni temperature tijela, a što aktivira mehanizme za  razbuđivanje- dobar trik da se otarasite jutarnje pospanosti i klonulosti.

5. Obavezno doručkujte

Istraživanja kažu da preskakanje prvog obroka može negativno uticati na vašu energiju i sposobnost da ostanete fokusirani tokom dana. Ali, ako vježbate izjutra, ne zaboravite da jedete, a ne prije istog.

Ovakav redosljed aktivnosti (trening-doručak) će:

a) sagorijeti više kalorija

b) ubrzati vaš metabolizam

c) smanjiti gastrointestinalne tegobe

Što se tiče izbora hrane,najbolja opcija su nemasni proteini,integralne žitarice, orasi i voće sa niskim sadržajem šećera.

6. Izbjegavajte šećer do ručka

Slatki proizvodi poput zaslađenih napitaka od kafe, peciva i žitarica za doručak mogu dovesti do skokova i padova nivoa šećera u krvi zbog čega se možete osjećati iscrpljeno

7.Pijte manje kafe

Prekomjerna upotreba kafe u jutarnjim satima može indirektno doprinijeti osjećaju povećanog umora kasnije tokom dana. Učesnici u jednoj studiji su izjavili da se osjećaju umornije dan nakon što su konzumirali piće sa kofeinom

8.Izađite vani da aktivirate svoj mozak

Sunčeva svjetlost podiže nivo serotonina u vašem tijelu, što dovodi do poboljšanja sna- a samim tim i povećanja nivoa dnevne energije. Sve ovo zvuči kao veoma dobar razlog da odvojite dio svog jutra koji ćete na otvorenom.

9.Uključite kardio trening tokom jutra

Veliki broj istraživanja povezuje aerobne vježbe sa smanjenim umorom. S toga, pokušajte da u jutarnjim satima pođete u brzu šetnju ili da provozate biciklo.

10.Riješite se stresa

Iako je lako reći a teže ostvariti, smanjivanje osjećaja stresa značajno će popraviti opšte raspoloženje, kvalitet sna, a time i smanjiti osjećaj jutarnjeg umora

11. Vodite računa o higijeni spavanja

Održavanje stalnog termina za spavanje, izbjegavanje alkohola u vođenje računa o okruženju u kojem spavate. Većina ljudi najbolje spava u prostoriji koja je zamračena, nije previše natrpana, hladna je i u njoj nema elktronskih uređaja ili bilo čega što ometa. Mobilni, tv ili lap top pokušajte da ne koristite najviše sat vremena prije odlaska na spavanje. Pored toga što vas održavaju budnim i napetim, emituju i plavo svjetlo koje može duže da održava vaš mozak u budnom stanju. Ako slušate radio, muziku ili podkast, namjestite tajmer kako biste bili sigurni da će se ugasiti čim utonete u san.

12. Neka vam san bude na prvom mjestu

Neprestano spavanje manje od pet sati noću može da poveća rizik od srčanog i moždanog udara ili raka, a medicinska statistika pokazuje da vam nedostatak sna skraćuje život. Postarajte se da svake noći imate preporučenih sedam do osam sati sna držeći se ustaljenog rasporeda spavanja. To znači odlazak u krevet i ustajanje otprilike u isto vrijeme svakog dana.


Naslovna fotografija: Novosti