14.02.2020

Gimnazijalci proslavljaju Dan zaljubljenih na svoj način

Autor: Anđela Micić

Ljubav je sila koja pokreće svijet, reći će romantici. Oni koji nisu skloni da najnježnije emocije iznesu javno, ljubav će opisivati kao sporednu stvar. Ni jedni ni drugi neće pobjeći ,,sili” koja nas spaja, jer smo, na kraju, svi rezultat iste. Učenici gimanzije ,,Slobodan Škerović” odlučili su da jedni drugima priznaju ljubav.

Znate za onu da su školske, često i prve ljubavi, najveće, da se zauvijek pamte i imaju posebno mjesto u srcu?  Znaju svi kojima se na pomen đačkog daba u sjećanje vrate, ne samo knjige i učenje, već i neka draga lica. Zamislite šta sve ,,znaju” školski hodnici, čije poglede čuvaju, koje tajne poruke će zauvijek ostati ispod klupa - i poslije ko zna koliko generacija.

Od milion načina da nekom izjavite ljubav, među omiljenima su i dalje pisma. Ova tradicija nije izgubila na značaju, čak ni u eri tehnologije. Možda je manje praktikujemo, ali je i dalje biramo kao najljepši izraz osjećanja. Voljenima su pisali svi : kraljevi, generali, slavne ličnosti, umjetnici... Ljubavna pisma Ludvika Van Betovena, Elizabet Tejlor, Marka Tvena, Orsona Velsa, Sergeja Jesenjina i drugih smatraju se najljepšim ljubavnim porukama ikad napisanim.

Istini za volju, nije lako priznati emocije i nikad nije izvjesno kakav ćete odgovor dobiti. Sa druge strane, ne možete znati ako ne pokušate. 

Gimnazijalci su se odvažili na ovaj korak. Povodom obilježava Dana zaljubljenih u hol škole postavili su ,,Kutiju ljubavi” u kojoj su zaljubljeni mogli da ostave pismo ili poruku svojoj simpatiji. Kutija je postavljena dvanaestog februara, a poruke pristizale su do danas.

Kako je došao Dan zaljubljenih, kutija se otvara da bi pisma bila dostavljena učenicima i učenicama kojima su namijenjena. Ko zna, možda je ovo početak nekih novih, velikih ljubavi. Ne bi bio prvi put da započnu baš u školi.