14.02.2020

14. februara slaviti jedno i drugo

Autor: Milena Radonjić

Februar je mjesec koji ima svoj poseban dan - 14. februar kada se globalno, u Zapadnom svijetu a sve više I kod nas proslavlja Dan zaljubljenih, Sveti Valentin, koji se smatra zaštitnikom ljubavi, mladih parova. Naime, rimokatolička crkva ne gleda baš na taj način ovog zaštitnika srca, jer je Valentin pred kraj svog zemnog bivstvovanja pokazao ljubav prema jednoj ženi, darujući joj svijet i pismo. U pravoslavlju, dakle malo istočnije, slavi se Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, pa se za njega vezuju mnoge legende i običaji. Danas počinje rezidba voća, jer se vjeruje da će Sveti Trifun zaštiti rod od štetočina i grada.

Kako povezati ova dva dana? Naime, može se slaviti i jedno i drugo, samo da se ne podstiču podjele. Svaki zaljubljeni par koji slavi svoju ljubav, na posebnoj večeri ili šetnji kroz vinograde, degustiraće lijepa vina, pojesti grozd, pa se i na taj način ljubav i vino, Trifun i Valentin mogu povezati. Svakako, uživati u svakom danu i slaviti ljubav, jer trenuci provedeni sa voljenom osobom uvijek su  za ljubav.

Profitiraće cvjećare, prodavnice suvenira, poklona, koje donekle doprinose komercijalizaciji ovog praznika. Kod nas se cvijeće ipak više daruje za jedan praznik koji dolazi za tri nedjelje, 8.mart, Dan žena.

Da se ne ponavljamo krilaticom ''svaki dan je dan slavljenja ljubavi''. Poručimo sledeće: ''Svaki dan proveden u zdravlju, osmijehu i sa najbližima je blagi dan, praznik''. A ako želimo da to na neki način ozvaničimo, što je negdje u ljudskoj prirodi, imamo i Valentina, Trifuna, imendane, rođendane, slave, godišnjice braka....Ljubimo jedni druge, kao same sebe.

Ostale vijesti iz kategorije