13.02.2020

Šotra – biografija svih ličnosti njegove generacije

Autor: Milena Radonjić

Sigurno ne postoji mlada osoba, osobito milenijalci, koji nijesu pogledali film ‘’Zona Zamfirova’’, reditelja Zdravka Šotre. Dobro poznata ljubavna priča Stevana Sremca, iz bisera književnosti, pretočena je gotovo lirskim i dramaturškim jezikom u film vrijedan divljenja, koji se I nakon toliko vremena gleda kao prvi put.

Šotri, rođenom na današnji dan prije 87 godina, svakako da ovaj film nije jedini biser sa stvaralačkog đerdana, ali jeste poseban i po tome što je sa 1.200.000 gledalaca, svojevremeno bio proglašen za najgledaniji domaći film svih vremena.

 Milionski auditorijum je tokom proteklih godina do danas, oduševljen Šotrinim TV serijama, a neke od njih su: Obraz uz obraz, Glumac je glumac, Ranjeni orao, Više od igre, Priče iz majstorske radionice, Učitelj, Nepobedivo srce, Greh njene majke, Gde cveta limun žut, i ostale.   Takođe, i igrani filmovi koje je snimao doživjeli su ogromnu popularnost : Igmanski marš, Braća po materi, Lajanje na zvezde, Pljačka trećeg rajha, Ivkova slava i mnogi drugi.

Bioskopske sale napunio je i 2012. godine sa svojim filmom Šešir profesora Koste Vujića. Ovaj film režirao je  po istoimenom romanu, autora Milovana Vitezovića, sa Aleksandrom Berčekom u ulozi profesora Koste Vujića. Film predstavlja rimejk istoimene TV drame iz 1971. godine, koju je režirao Vladimir Andrić, dok je ulogu profesora Vujića maestralno odigrao Pavle Vujisić, a u ulozi učenika pojavila se čitava plejada mladih glumaca, danas doajena srpskog glumišta.

Ne pravi filmove takozvanog ‘’umjetničarenja’’, već nastoji da gledaocu pruži jasnu, razgovjetnu, logičnu priču, što je i prihvaćeno od publike.

Krajem 2013. godine objavljena je i autobiografija Zdravka Šotre pod nazivom ‘’Držeći se za vazduh’’. Ovo je ujedno i prva knjiga autora brojnih popularnih filmskih i televizijskih ostvarenja. Kritičari su je opisali kao potrebnu i punu duha, šarma i iskričavosti, hercegovačke mudrosti i beogradskog stila. Smatra se da ova knjiga nije samo Šotrina lična autobiografija, već biografija svih ličnosti njegove generacije. To nimalo ne čudi, jer je kroz svoje iskustvo, radio sa legendama jugoslovenskog glumišta od pionira, pa do današnjih mladih nada.


Ostale vijesti iz kategorije