13.10.2021

Kako provesti kišne dane?

Autor: Redakcija portala

Katarina Đonović 22

Kišan dan me, prije svega, podsjeti da se posvetim sebi. Vjerovatno da mi se u podsvijesti budi veza između kiše i njene vitalnosti za život na Zemlji sa njegovanjem sopstvenog tijela i duha. Iz tog razloga kišne dane često provodim kod kuće, ujedno radeći na dopuni svojih zaliha energije.

 

Jovana Marković 22

Kišne dane najviše volim da provodim kod kuće. Oni su idealni da se pogleda neki film ili serija. Omiljeno mi je kada se zamotam u ćebe, skuvam kafu i pustim neki dobar film.

 

Davor Drašković, 27

Kiša. Često kad izgovorimo tu riječ ona ima prizvuk nečeg lošeg. Ne mora uvijek da bude tako. Šta raditi kad je kišno vrijeme? Možemo izabrati neku finu knjigu. Evo prva koje se sjetih je Bogati otac siromašni otac. Igrajte šah. Šah ja za mene sport, nauka, umjetnost i najljepša igra od svih. Nabavite neki lijep kišobran i šetajte. I naravno, sve to uz šoljicu dobrog čaja.

 

Anita Radović, 26

Kišne dane provodim slušajući muziku koja me pokreće. Isto, takvo vrijeme  dušu je dalo za spavanje. Nedavno sam ispratila i kurs ,,brzog čitanja". Volim i da odgledam neki dobar film, seriju, a desi se nekad da se uspavam, jer me stigne umor ili jednostavno me vrijeme omami i prepustim se snovima. Posljednji dobar film koji sam gledala je ,,Big eyes", a serije ,,ZeroZeroZero" i ,,Sex education", pa to i preporučujem onima koji nisu odgledali.

 

Enad Spahić

Ima li goreg osjećaja negoli probuditi se ujutru i ugledati mračnu atmosferu, sablasnu kao iz kakvog horor filma, dok kiša lije kao iz kabla i pomisliti:,,Nemam šta raditi danas, gdje ću po ovakvom vremenu?“ Ali, ta misao je tek početak, nikako kraj nadanja da dan možemo učiniti produktivnim. Uvijek nam ostaju aktivnosti koje možemo upražnjavati pod dekicom u toplini svog doma. Ono što prvo činim u ovim danima je da zavirim u ličnu biblioteku i odaberem naslov koji mi može izgledati primamljivo za taj dan. Agata Kristi je uvijek prvi izbor, a moja radost dok uzimam taj papir se ne da riječima opisati, budući da sam odmalena ljubitelj književnosti. Nakon par sati uživanja u avanturama Poaroa ili gospođice Marpl vrijeme je za odmor i uživanje. Rana popodnevna kafa uz kolač iz neprevaziđene mamine kuhinje je uvijek pravi način za punjenje baterija za ostatak kišnog dana. Zatim odgledam epizodu aktuelne serije (trenutno La casa del Papel koju toplo preporučujem) iz kojih uvijek možemo izvući pouku, makar ona bila skrivena ispod dubokih slojeva radnje. Nakon toga, odlazak u muzej ili na umjetničku izložbu sa prijateljima je dobar put za nastavak dana. Poslije kulturnog uzdizanja, kao što nama Crnogorcima i priliči sjednemo na piće da odmorimo od ,,napornog rada“ diskutujući o istorijskim dešavanjima, pravcima u umjetnosti, a na kraju uvijek nezaobilazna tema je i rasprava o aktuelnoj političkoj situaciji, u kojoj uprkos različitim razmišljanjima, uvijek preovlada parlamentarizam i demokratija. U cijeloj toj priči dođe i vrijeme za večernji izlazak, a žurka u nekom od klubova u gradu nam je izduvni ventil za kraj dana i opuštanje, a nada da će sjutra biti lijepo vrijeme ne jenjava ni u jednom trenutku. Ali, i da ne bude tako, naći ćemo način da budemo produktivni jer ,,ko želi, nađe način, a ko neće, nađe izgovor“.

 

Bojana Maraš

Pored toga što završavam fakultetske obaveze, ove kišne dane najviše provodim čitajući. Trenutno sam pri kraju drugog romana Sali Runi, i ono što je specifično je činjenica da ih uvijek izdaju u jesen, tako da kišu donekle povezujem i sa njenim opusom. Kako jako volim jesen, i svu ušuškanost koju nosi, raduje me vraćanje starim džemperima kada sa knjigom u ruci odem na kafu u Štrudlu i prepustim se čitanju. Takođe, i vožnja u L22 do grada i melodiju Olafur Arnaldsa u ušima, uz prvu kišu, dok sa sestrom idem na otvaranje umjetničke izložbe, i naša neizostavna šetnja i prepričavanje utisaka uz čaj nakon uzbudljive večeri.