13.10.2021

Arktičko skrovište na kraju svijeta: Eko kuće na krajnjem sjeveru Norveške vraćaju čoveka samom sebi

Autor: National Geographic Srbija

Na krajnjem sjeveru Norveške, na malom ostrvu u arhipelagu Fleinvær unutar Arktičkog kruga, kompozitor i džez muzičar Havard Lund stvorio je, u saradnji sa renomiranim norveškim arhitektonskim biroima, utočište za umjetnike i sve one koji žele da pobjegnu od realnosti. Impresivno prirodno okruženje nadahnjuje, podstiče kreativnost i kontemplaciju, vraća čovjeka samom sebi. Ovo arktičko skrovište je malo moderno selo koje se sastoji od deset monofunkcionalnih kuća namijenjenih izdavanju. Ove kolibe izgrađene su od kebonijevog drveta i počivaju na štulama, dok su čeličnim kablovima pričvršćene za krševitu stijenu. Postoje četiri objekta za spavanje, kupatilo, kuća za kuvanje i trpezarija, dnevni boravak (koncipiran kao studijska soba sa klavirom), sauna, kuhinja na otvorenom i kuća zvana ‘kula za velike misli’.

I sam naziv kompleksa, Fordipningsrommet prevodi se kao "prostor za duboke misli". Oličenje ove ideje najprisutnije je u kolibi smještenoj na samom vrhu padine, koja podsjeća na džinovsku kućicu za ptice. Iz nje se pruža prekrasan pogled na more i susjedna ostrva. To je savršeno mjesto za posmatranje fenomena Aurora borealis, sjevernog svjetla koje se pojavljuje na nebu arhipelaga od septembra do aprila. Od novembra do sredine januara, na ovom lokalitetu nema direktne sunčeve svjetlosti, ali postoje nevjerovatni pogledi na Mjesec i zvijezde. Svaka od deset ekoloških stambenih kabina gostima pruža uvijek nov i drugačiji pogled na Norveško more, obližnja ostrva, biocenoze ptica, izlaske i zalaske Sunca, sjevernu svetlost, ponoćno sunce i drugo.

Dizajnirane su kao slobodnostojeće kutije presvučene održivim tropskim drvetom. Kompozicija objekata spušta se niz padinu brežuljka i time pokreće inicijativu za istraživanjem ne samo ostrva i njegovih vizura ka horizontu, već i sopstvenih unutrašnjih misli i osjećanja. Kompleks je dizajniran i izgrađen tako da funkcioniše kao jedinstven oblik i nudi svojevrsno komforan smještaj. Umjesto luksuza, ponuđeni su najkvalitetniji prirodni materijali i samo ono što je potrebno da bi se obavljale najosnovnije životne funkcije – kuvanje, čišćenje i spavanje. Prostor je strogo minimalistički i opremljen je po principu ‘potrebnog i dovoljnog’. Sve je u njemu podređeno kontemplaciji, inspiraciji i kreativnom razmišljanju. Ovaj prostor inače pripada regionu sa kog su potekli ili su u njemu boravili poznati nordijski mislioci i filozofi koji su činili školu klasične nordijske filozofije. S obzirom da se na lokaciju stiže trajektom koji pristaje u malu privatnu luku, prvi objekat u koji posjetilac kroči je – sauna. Ona po definiciji predstavlja mjesto fizičkog, a time, u simboličkom smislu, i duhovnog pročišćenja.

Sve kabine imaju prozore od poda do plafona, sa kojih puca spektakularan pogled na planine živopisnog arhipelaga Lofoten, kao i na beskrajno more i nebo. Drvene fasade na kojima klimatske prilike upisuju tragove vremena i tako ih prisno i iskreno uklapaju u ambijent, u dijalogu su sa drvenim oblogama u enterijeru upravo preko tih širokih prozora. Uzbudljiva arhitektura i dramatični prirodni pejzaži obećavaju svakom korisniku angažovano i nikada dosadno povlačenje iz svijeta. San modernog čovjeka o odlasku na pusto ostrvo, konačno može biti ostvaren.

 

Naslovna fotografija: National Geographic Srbija

Ostale vijesti iz kategorije