11.10.2021

Studiranje- mnogo više od spremanja ispita

Autor: Matija Svorcan

Počeo je oktobar, period kada brucoši koračaju na fakultet pa sa tim i u jedan potpuno drugačiji svijet. Svijet pun izazova i obaveza ali i pun smijeha i druženja. Postoje brucoši koji još uvijek nijesu sigurni da li su odabrali pravo usmjerenje i ne znaju da li će prihvatiti sve odgovornosti koje ima jedan student. Zbog ovakvih problema sa kojima se susrijeću svršeni srednjoškolci odlučili smo da kroz razgovor sa studentima saznamo kako prevazići strah od prvog dana fakulteta.

Vladimir Perazić, student Fakulteta političkih nauka

Razgovarali smo sa studentom Vladimirom Perazićem koji nam je ukazao na značaj usmjerenja na fakultetu.

„Upisao sam Fakultet političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore, a odsjek za koji sam se odlučio jeste Politikologija-međunarodni odnosi zato što sam kroz mnogobrojne vanškolske aktivnosti shvatio da će mi znanja sa ovog fakulteta pomoći u daljem usavršavanju i radu. Tokom studiranja studenti imaju mogućnosti razmjena jer je Univerzitet Crne Gore član „Erasmus+“ projekta tako da studenti sa raznih usmjerenja mogu otići na razmjenu i steći jedno novo iskustvo, a nakon ovog studijskog programa svršeni studenti imaju mogućnosti zaposlenja u civilnom sektoru, državnim institucijama ali i u ambasadama“, kazao je Perazić.

Osim što je posvećen fakultetu, Perazić nam je pojasnio kako studenti Fakulteta političkih nauka već tokom studija mogu biti značajan faktor kada je u pitanju mjenjanje društva i na koji način jačaju položaj studenata u Crnoj Gori.

„Takođe sam član upravnog odbora Crnogorskog udruženja studenata političkih nauka („MAPSS“) i svi studenti ovog fakulteta mogu aplicirati da postanu članovi jer organizujemo razne seminare, panel diskusije, javne časove i ambasadorks edane u skladu sa interesovanjima studenata“ isakao je Perazić, i dodaje da brucošima preporučuje da uče redovno jer će na taj način lakše spremiti ispite i imati vremena za aktivnosti mimo studija.

Ivana Vesković, studentkinja Fakulteta za međunatodnu ekonomiju, finansije i biznis

Ivana Vesković je 2016. godine započela studije na Univerzitetu Donja Gorica i zadovoljna je znanjem koje joj pruža odabrani fakultet.

„Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis sam završila diplomskim radom iz predmeta „Mikroekonomija“, a dalje obrazovanje sam nastavila na smjeru za Finansije i bankarstvo. Fakultet pruža odlična znanja koja mogu pomoći da se lakše razumije ekonomija jedne države kao i značaj međunarodne saradnje“ istakla je sagovornica.

Kao neko ko je učestvovao u raznim aktivnostima iz mnogih oblasti, dala je savjet mladima koji žele da usavrše svoje vještine ali ne znaju kako.

„Svim brucošima poručujem da se oslobode straha javnog govorništva i da što češće razmjenjuju mišljenja sa profesorima i da se ne ustručavaju da postave neko pitanje ukoliko im gradivo nije jasno. Takođe želim napomenuti da koriste prilike kao što su studentske razmjene ali i da budu dio mnogih seminara i takmičenja počevši od sportskih disciplina pa do biznis ideja jer se trud uvijek isplati.“ Kazala je Vesković.

 

Ivan Nikolić, student Akademije likovnih umjetnosti i oblikovanja

Na Akademiji likovnih umjetnosti i oblikovanja u Ljubljani (ALUO) Ivan Nikolić je naučio dosta o grafičkom dizajnu, istoriji umjetnosti i logoima, a studiranje van Crne Gore mu je omogućilo da širi znanja i vidike.

„Između ostalog, radili smo crtanje figure i objekata i izučavali fotografiju što mi pomaže da se usavršavam i u drugim sferama umjetnosti“, istakao je Nikolić i objasio da se za studije u Sloveniji odlučio zbog mogućnosti daljeg usavršavanja koje mu ova diploma pruža. „Odlučio sam se za smjer Grafičko oblikovanje u Ljubljani zato što je diploma Univerziteta u Ljubljani veoma cijenjena u svijetu i otvara mi sva vrata za dalje usavršavanje kao što su master i doktorske studije ili čak kulturne, omladisnke ili studentske razmjene.“

Apliciranje za određen nivo studija nije jednostavan i može predstavljati prepreku, ali uporni i ambiciozni mladi poput Ivana Nikolića su je savladali. Podijelio je sa nama koje su to bile njegove poteškoće prilikom upisa.

 „Apliciranje na fakultetima u Sloveniji zna biti komplikovano jer je potrebno dosta dokumentacije, a cjelokupnu situaciju vezanu za prijemni ispit i slanje mape radova je otežala pandemija koronavirusa. Prijemni ispit nije bio toliko težak, sve oblasti koje su se zahtijevale od nas sam prešao u srednjoj likovnoj školi na Cetinju tako da mi je sve bilo poznato. Ko god planira da svoje školovanje nastavi u Sloveniji poručujem mu da se detaljno informiše na vrijeme kada je u pitanju neophodna dokumentacija za upis“, zaključio je sagovornik.Iako je odlazak na studije važan korak za budućnost mladih studenata i predstavlja jednu od životnih prekretnica, moramo biti svjesni prilika koje ovaj pred nama pruža. Ako upišemo fakultet kojim nismo zadovoljni ili se ne pronađemo u onome šta smo izabrali, nikad nije kasno odusati i preopredijeliti se za nešto drugačije. Studentske razmjene, organizacije, ljetnje škole i drugi međunarodni programi mobilnosti nikada nisu bili dosupniji nego sada, a na nama ostaje da prihvatimo prilike, radimo na sebi i pronalazimo sebe.

 

Naslovna fotografija: Pixabay