11.10.2021

Zanimljivosti iz svijeta sporta

Autor: Nikola Radovanić

Svijet sporta pored priča o pobjedama i porazima, usponima i padovima i legendarnim i ozloglašenim imenima timova i menadžmenta, sadrži još dosta materijala koji je ostao nepomenut ili zaboravljen. Podsjetićemo vas na neke zanimljivosti koje su proizišle iz tog takmičarskog duha koji čovjekom vlada otkako je pisma, mjerenja vremena i lopte.   

Britanija strepi od svoje kolonije

Tokom Olimpijskih igara u Amsterdamu 1928. godine, branioci titule, britanski hokejaški tim povukli su se iz utakmice jer su se plašili sramote da izgube od jedne od kolonija, debitantske indijske ekipe. Štaviše, britanski tim nije ušao u igre sve do Indijske nezavisnosti, a kada su to učinili na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine, izgubili su sa 4: 0 od Indije na svom terenu. Prije događaja u Amsterdamu, indijski hokejaški tim je već pobijedio Britance sa 4: 0 na Uskršnjem festivalu Folkstona. Taj gubitak je natjerao britanski tim da se povuče sa Olimpijskih igara u Amsterdamu jer su bili sigurni da neće moći da podnesu sramotu nakon što bi ponovo izgubili od kolonije. Indija je nezavisnost dobila od Britanaca 1947. godine, a već sledeće godine London je bio domaćin Olimpijskih igara. I ovog puta Indija je pobijedila Britance na današnjem stadionu Vembli. Prije Olimpijskih igara u Londonu, Indija je odbranila svoju titulu i na Olimpijskim igrama 1932. i 1936. godine.

Čovjek koji je rizikovao titulu da bi propustio pačiće

Australijski veslač Bobi Pirs zaustavio se usred veslačke trke na Olimpijskim igrama 1928. godine da bi propustio porodicu pataka. Njegov protivnik, Saurin. je iskoristio prednost kada je Pirs usporio, ali Pirs je ipak izašao kao pobjednik od osam takmičara u toj rundi. Bila je to četvrtfinalna trka kada je Pirs izveo veoma značajan čin saosećanja koji je ljudima ostavio lijepo sećanje. Čuo je krikove s obale i okrenuo se kako bi uočio patku, a zatim i niz malih pačića koji su prelazili Stoten kanal. Usporio je kao gospodin i pustio ih da prođu prije nego što je nastavio da vesla. U međuvremenu, njegov protivnik, Saurin, iskoristio je situaciju koja mu je donijela prednost od pet dužina. Pirs i dalje nije odustajao i nastupio je izuzetno dobro na poslednjih 1.000 metara trke. Bio je 30 sekundi ispred Saurina u trenutku kada je prešao ciljnu liniju. Pirs je pobijedio u četvrtfinalu koje su prekinule patke. Takođe nije izgubio svoju poziciju svjetskog šampiona 12 godina, počevši od 1933.

Igrač vrijedan dva tima

Poslednja utakmica legendarnog Pelea 1977. godine, bila je egzibiciona utakmica između dva njegova bivša kluba, naime, Nju Jork Kosmosa i Santosa. Imao je privilegiju da igra prvu polovinu meča za Kosmos, a drugo za Santos. Prijateljska utakmica 1. oktobra 1977. između američkog i brazilskog kluba nije bila samo prijateljska, već je zapamćena kao značajan događaj u istoriji fudbala. Pele je prvobitno pripadao Brazilu, ali ga je tadašnji ministar spoljnih poslova ubijedio da dođe u SAD i promijeni sportski pejzaž zemlje. Pridružio se Kosmosu 1975. godine. Do penzionisanja, na Pelea se gledalo gotovo kao na vjersku ličnost. Čak je i Muhamed Ali, još jedna legenda, doletio da gleda Peleovu poslednju utakmicu. On je u prvom poluvremenu postigao gol za Santos, zatim je zamijenio dresove i odigrao poslednje poluvrijeme za Kosmos. Peleov oproštajni meč bio je zaista tužan prizor. Kolege igrači i navijači su svi jecali tog dana. Tokom drugog dijela igre padala je kiša, pa su novine sledećeg jutra duhovito odštampale naslov „Čak je i nebo plakalo“. Fraza tačno opisuje koliko je bilo teško svima reći zbogom legendi.

Duh koji ni nacisti nisu mogli da slome

Tokom Olimpijskih igara u Berlinu 1936, nacisti su ismijavali SAD zbog oslanjanja na „crne pomoćnike koji nisu ljudi“. Američki crni atletičar Džesi Ovens postigao je sjajne rezultate kada je osvojio četiri zlatne medalje, oborio tadašnje rekorde u roku od 45 minuta i pobijedio Njemca u skoku u dalj, dok je Hitler sve to posmatrao. Četiri godine nakon Ovensove smrti, jedna ulica u Berlinu je preimenovana po njemu. Gubitak je bio izuzetno ponižavajući za naciste. Mjesto održavanja bio je Berlin, preplavljen nacizmom svuda, i počeo sa himnom, „Deutschland Über Alles“, zatim su crveno-crni kukasti krstovi vijorili gradom. Afroamerički sportista i unuk robova ostvario je svoju pobjedu u teškoj nacističkoj auri koja je vladala cijelim stadionom. Ovens je sam uništio ideju o arijevskoj nadmoći. Sramota je bila u tome što su nacisti smatrali Afroamerikance inferiornima, „neljudima“ i žalili se na SAD što su im dozvolili da učestvuju. Iznenađujuće, Luz Long, Ovensov protivnik u skoku u dalj, na kraju je bio dobar prijatelj sa Ovensom. Ovens je umro u martu 1980. u 66. godini od raka pluća.

 

Naslovna fotografija: Pixabay