14.09.2021

SpaceX, slanjem civila u orbitu, ulazi u svemirski turizam

Autor: Aljazeera Balkan

SpaceX će u srijedu lansirati četvero ljudi u trodnevnu privatnu misiju u Zemljinoj orbiti, prvu s isključivo civilima. Kompanija Elona Maska time ulazi u borbu za svoj dio kolača u svemirskom turizmu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Misija Inspiration4 zaokružuje ljeto u kojem su milijarderi Ričard Branson i Džef Bezos poletjeli u svemir letjelicama Virgin Galactica i Blue Origina u samo nekoliko dana razmaka u julu.

Let SpaceX-a unajmio je američki milijarder Džered Isakman, 38-godišnji osnivač i glavni direktor firme za obradu plaćanja Shift4 Payment, ujedno i iskusan pilot. Tačan iznos koji je platio SpaceX-u nije objavljen, ali riječ je o desecima miliona dolara.

Misija je daleko ambicioznija od nekoliko minuta u bestežinskom stanju, koliko mogu kupiti klijenti Virgin Galactica i Blue Origina.

Polijetanje sa Kennedyjevog centra na Floridi

SpaceX-ova letjelica Crew Dragon letjeće dalje od orbite Međunarodne svemirske stanice (ISS). “Nije da nema rizika”, rekao je Isakman u epizodi Netflixovog dokumentarca o toj misiji.

“Vozite se raketom brzinom od 28.000 kilometara na sat oko Zemlje. U takvim uslovima postoje rizici.”

SpaceX je već deset puta dopremio astronaute na ISS za Američku svemirku agenciju – NASA, ali ovo će biti prvi put da u svemir ne nosi profesionalne astronaute. Polijetanje je predviđeno za srijedu u 2:00 sata ujutro po srednjoevropskom vremenu sa lansirnog poligona 39A NASA-ina Kennedyjevog centra na Floridi, odakle su bile lansirane misije Apolo na Mjesec.

 

Naslovna fotografija: Anadolu agency 

Ostale vijesti iz kategorije