14.09.2021

Upoznajte Janjin, najuži grad na svetu koji izgleda nestvarno

Autor: DDL

Izgrađen u kineskoj provinciji Junan, okrug Janjin sa pravom nazivaju i najuži grad na svijetu. Okrug je formalno osnovan 1917. godine, a cio grad je izgrađen na uskim padinama i liticama s obije strane rijeke Guan. Gledajući okrug Janjin odozgo, teško je povjerovati da takvo naselje zaista postoji u stvarnom životu.Uski dio zemljišta, stisnut između rijeke i strmih planina, teško da se čini kao pogodna lokacija za grad od otprilike 450.000 ljudi, ali upravo to čini Janjin tako posebnim. Više liči na nešto što biste očekivali da vidite u naučnofantastičnom filmu ili u igrici, nego u modernom gradu.

Na svom najužem delu, Janjin je širok samo 30 metara, dok najširi dio grada mjeri oko 300 metara. Osim krajnje skučenosti, Janjin ima još jednu posebnost. Budući da je zemljište tako dragocjena roba u tom području, mnoge stambene zgrade nalaze se na samoj obali rijeke i izgrađene su na tankim stubovima, kako bi ih zaštitile od poplava u slučaju porasta nivoa vode.

Snimci Janjina snimljeni dronom već godinama kruže društvenim mrežama, pa se mnogi pitaju zašto bi neko želio da živi u tako uskom gradu, kada Kina ima toliko pogodnije zemlje. Ali istina je da je ovo područje naseljeno stotinama godina, a mještani ne razmišljaju o tome da ga napuste.

Naslovna fotografija: DDL

Ostale vijesti iz kategorije