14.09.2021

Tinejdžerka otkrila da je zamijenjena u porodilištu, traži od države tri miliona eura

Autor: cdm.me

Devetnaestogodišnja djevojka iz Španije zahtijeva odštetu od tri miliona eura od zdravstvenih organa nakon što je otkrila da je greškom zamijenjena sa drugom bebom u porodilištu, izjavio je njen advokat. Greška je otkrivena prije četiri godine, nakon što je jedna od djevojaka uradila DNK test u okviru spora u vezi sa alimentacijom.

“Govorimo o ogromnoj šteti, koja će uticati na njen cio život i koja nikada neće biti popravljena”, rekao je Saez-Morga za AFP.

Regionalne zdravstvene službe saopštile su da su bebe, rođene u razmaku od nekoliko sati, “ljudskom greškom” zamijenjene 2002. godine u inkubatoru u San Milan de Lagronu na sjeveru Španije. Služba za zdravstvo u oblasti Rijoha do sada je ponudila toj djevojci, čije ime nije objavljeno, kompenzaciju u iznosu od 215.000 eura. Glavni zdravstveni zvaničnik u regiji Sara Alba izjavila je da računarski sistemi u doba kada se dogodila zamjena beba nisu bili toliko detaljni kao danas, uz napomenu da se takva greška više ne može desiti. Ona je na konferenciji za novinare rekla da zvaničnicima nisu poznati drugi slični slučajevi u bolnici, koja je u međuvremenu zatvorena. Alba je dodala da nije bilo moguće utvrditi ko je odgovoran za grešku. Saez-Morga je napomenuo da je i druga djevojka uradila DNK test, zajedno sa članovima porodice, ali da do sada nije podnijela tužbu.

Naslovna fotografija: cdm.com

Ostale vijesti iz kategorije