22.07.2021

Hasanaginica” na Sceni Atrijuma

Autor: Redakcija portala

U okviru post Purgatorija 2021 tivatska publika će imati priliku da pogleda pozorišnu predstavu “Hasanaginica” na Sceni Atrijuma Buća sa u petak 23, subotu 24. i nedelju 25. jula sa početkom u 21:30h.

 

Ono čega se vrlo dobro sjećamo iz srednje škole je slovenska antiteza na samom početku ove tragične balade u kojoj nam narator ukazuje na bijelu boju šatora Hasan-age, tj. na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog patrijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana ne smije da izađe iz kuće i posjeti svog gospodara što «boluje od ljutijeh rana». 

 

Od početka pa do samog kraja ove tragedije mi smo svjesni kakva se nepravda dešava ženi i majci Hasanaginici, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog civilizacije u kojoj živi i gdje muški princip kroji sudbinu žena i uzima pravo i ulogu Boga da odlučuje o tuđim životima.

 

„Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smi mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti“, - Jagoš Marković.


Naslovna fotografija: Centar za kulturu Tivat

Ostale vijesti iz kategorije