21.07.2021

Obavljena prva transplatacija vještačkog srca u Italiji

Autor: RTS, Reuters

Francuska kompanija Karma (Carmat) je objavila da je prodala prvo vještačko srce od bioplastike, nazvano „ezon“ (Aeson), koje je presađeno pacijentu u italijanskoj bolnici u Napulju, čime je utrt put daljem komercijalnom razvoju.

Ugradnju ovog potpuno vještačkog srca je izveo kardiolog Siro Majelo na klinici u Napulju, koja je među prvima u Italiji počela sa primjenom ovakvih medicinskih pomagala.

Troškovi operacije su iznosili 150.000 evra.

Do sada je vještačko srce ezon ugrađivano samo u okviru kliničkih studija, naglasila je portparolka kompanije, dodajući da je troškove operacije pokrio regionalni zdravstveni fond koji očekuje povrat sredstava od državnog italijanskog zdravstvenog osiguranja.

Ovo vještačko srce od bioplastike namijenjeno je svim pacijentima koji pate od hroničnog zastoja srčanog rada ili akutnog zastoja koji se javlja poslje infarkta. Ovaj izum bi trebalo da pomogne i svim bolesnicima sa kardiovaskularnim smetnjama i arterijskom hipertenzijom.

Iz „Karme” su 15. jula objavili i prvo presađivanje vještačkog srca u Sjedinjenim Državama u sklopu kliničkih ispitivanja Univerzitetske klinike Daram u Sjevernoj Karolini, koja je dio Univerziteta Djuk.

Poslje ovog saopštenja vrijednost dionica „Karme” je na pariskoj berzi porasla za 6,77 odsto.

Naslovna fotografija: Reuters Health