21.07.2021

52 godine od kada je ljudska noga kročila na Mjesec

Autor: Anđela Ašanin

Vjerujem da bi se ova nacija trebala posvetiti postizanju cilja o slijetanju čovjeka na Mjesec i bezbjednom vraćanju na Zemlju prije nego što se ova decenija završi. Nijedan

svemirski projekat u ovom periodu neće biti impresivniji ili važniji za čovječanstvo od

ovakvog istraživanja svemira.

 

(Predsjednik SAD-a Džon Kenedi, 25. maj, 1961.)

 

Nil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu, poznat je širokoj publici po svom uspjehu. Tokom ranih godina Armstrong je otkrio ljubav prema letenju, koja je započela kada ga je njegov otac odveo na vazdušne trke u Klivlendu kada je imao samo dvije godine. Armstrong je pohađao časove letenja dok je još bio u školi i stekao je svjedočanstvo o letu za svoj 16. rođendan. Samo godinu dana kasnije je počeo da studira vazduhoplovno inženjerstvo, što ga je odvelo na čuveni put koji je kasnije doživio.

 

Nakon toga pridružuje se Nacionalnom savjetodavnom komitetu za vazduhoplovstvo 1955. godine i narednih 17 godina bio je inženjerski pilot astronaut i administrator NASA-e. Tokom njegovog boravka u NASA-i, Armstrong je bio pilot kod mnogih pionirskih aviona velike brzine, uključujući i hipersonični avion k-15, koji ima najveću brzinu od preko 4 000 km/h. Armstrong je prebačen u status astronauta 1962. 

 

Postavljen je za komandnog pilota za misiju Džemini 8 koja je pokrenuta 1966. godine. Tokom misije Armstrong je izveo prvo uspješno pristajanje dva vozila u svemiru. Sve ovo je pripremilo Armstronga za najvažniji svemirski program vijeka - slijetanje na Mjesec, poznato kao Apolo 11. Misija koju je prihvatio zajedno sa svojim timom započela je obuku i pripremu neophodnu za njeno izvođenje.

 

Raketa Apolo 11 Saturn 5 uspješno je lansirana iz svemirskog centra Kenedi, 16. jula 1969. godine. Svijet je sa iščekivanjem posmatrao kako raketa astronauta nestaje iz vida. Apolo 11 je 19. jula prošao iza Mjeseca i započete pripreme za slijetanje, a 20. jula astronaut Baz Oldrin i Nil Armstrong ušli su u Mjesečev modul i započeli svoje posljednje pripreme. 

 

Kao komandant misije, Nil Armstron imao je čast da 21. jula 1969. godine postane prvi čovjek koji je sletio na Mjesec i prvi koji je kročio na njegovu površinu.

 

Armstrong i Oldrin proveli su 20 sati na Mjesecu prije nego što su se vratili sa 46 kilograma Mjesečeve stijene. Njihova šetnja, koja je prenošena prema procjeni na oko 600 miliona gledalaca širom svijeta, predstavlja program sa najvećom televizijskom publikom u istoriji. Sa bezbjednim povratkom na Zemlju 24. jula 1969. godine, tadašnji predsjednik Ričard Nikson organizovao je parade u Njujorku i Čikagu kako bi proslavili njihova dostignuća.

 

Armstrong je bio dobitnik mnogih posebnih počasti, uključujući predsjedničku medalju slobode, Kongresnu zlatnu medalju, kao i Kongresnu svemirsku medalju časti.


U nastavku pogledajte kako je to izgledalo na TV ekranima širom svijeta 1969.Naslovna fotografija: Unsplash