31.01.2020

SPECIJAL: Bosiljka Bakočević, najbolja studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti

Autor: Jelena Šoškić

Bosiljka Bakočević najbolja je studentkinja Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Njen pokretač je velika ljubav koju gaji prema umjetnosti, još od djetinjstva. Kako ona kaže, uvijek je osjećala "zov divljine", koji se što se nje tiče - neće nikada smiriti. Odlučiti se za ovaj fakultet nije bila stvar odluke, već životni poziv.

Koliko ovo priznanje znači tebi kao studentu?

Biti proglašen za najboljeg studenta, zvuči veoma lijepo, srećna sam zbog toga jer su profesori primjetili i uvažili moj trud i posvećenost slikarstvu. Ovom prilikom sam im mnogo zahvalna na tome.

Iako će ova nagrada sigurno biti podsticajna za tvoj dalji razvoj, ona potvrđuje da za tebe motivacija nije problem. Šta je tvoj pokretač u učenju i radu na sebi?

Moj pokretač je velika ljubav prema umjetnosti koju gajim još od djetinjstva. Zapravo, u sebi sam uvjek osjećala poziv, kao neki "zov divljine", koji nikad nije mirovao i mislim da se neće ni smiriti. 

Šta je najteže, a šta najljepše što pamtiš tokom dosadašnjih studija?

Najteže mi je bilo položiti prijemni ispit. Polagala sam ga tri puta, dok ga nisam položila. Veoma mi je teško bilo izboriti se sa unutrašnjim sumnjama, da li sam na pravom putu i pravom mjestu, ali vjera u samu sebe i svoj rad je pobjedila i nije mi dala da posustanem.  Kad sam počela studije, sve je išlo svojim tokom, upoznala sam divne kolege i zapravo timski rad i medjusobne korekture, koje smo davali jedni drugima, su nešto najljepše što pamtim tokom studija.

Kako si se odlučila za ovaj fakultet?

Zapravo, to nije bila stvar odluke nego životnog poziva.

Koja oblast unutar struke ti je tokom studija najviše privukla pažnju?

Student sam smjera slikarstvo. Svoje stvaralaštvo razvijam kroz tehniku akvarela koja najviše odgovara mom senzibilitetu. Volim to spontano prelivanje boje, lazurne slojeve koji se kao magija preklapaju jedni preko drugih. 

Koje je štivo tokom studiranja naročito uticalo na tebe?

Uživala sam čitajući Dnevnike od Paul Klee-a kao i knjigu "O duhovnom u umjetnosti" od Vasilija Kandinskog. Oba umjetnika su bila predavači Bauhausa.

Šta biste voljeli da se unaprijedi kada je u pitanju sistem obrazovanja u Crnoj Gori?

Mislim da bi se trebao vratiti sistem četvorogodišnjih, čak petogodišnjih osnovnih studija kada je u pitanju Fakultet likovnih umjetnosti, jer tri godine su malo za likovnu Akademiju.

Da li su te predavanja i savjeti nekog profesora naročito motivisali?

Ovom prilikom ću izdvojiti rad sa profesorom Ratkom Odalovićem i profesoricom Slavicom Gvozdenović, oboje su mnogo uticali na moj rad i oslobađanje istog.

Gdje vidiš sebe nakon završenih studija - u Crnoj Gori ili inostranstvu?

Ne bih da moram da biram. Vidim sebe i u Crnoj Gori i u inostranstvu. Umjetniku je potrebno kretanje i promjena sredine.  

Šta bi poručila budućim kolegama?

Poručila bih im da mnogo rade jer talenat sam po sebi nije dovoljan i da vjeruju u sebe i svoj rad.