16.06.2021

Kako je Bar dobio ime?

Autor: Nataša Milaš

Nismo do sada Baru posvetili puno pažnje, ali tu smo da to promijenimo. Kako je ovaj grad dobio ime? Naravno, kao i uvijek tu se krije jedna legenda, ali hajde da prvo pogledamo neke istorijske podatke. Dvije su priče koje nam daju odgovor na naše pitanje, a vi sami birajte u koju ćete vjerovati. 

Još u 12. vijeku pominje se slovenski naziv Bara i dovodi se u vezu sa njegovim močvarnim staništem. Smatra se da je od slovenske (indo-evropske) riječi bar(a) ustvari nastalo današnje ime ovog grada. Ali čak ni to nisu jedina istraživanja. Kao što znate, Bar se nalazi naspram italijanskog grada Bari, pa neki lingvisti smatraju da ime nastalo od latinske riječi anti – barium ili grčke Antibaris, koje se odnose upravo na njegov geografski položaj. 


Foto: Canva

Druga priča je legenda koja se vezuje za prokletstvo kraljice Jelene, koja je pobjegla od svog sina a njen muž, kralj Stefan pobjegao je na teritoriju današnjeg Bara. Živjela je u pećini, u Crmnici  zajedno sa svojom ćerkom i provodila je život u postu i molitvama. Priča se da je u blizini pećine bio vir, Oko, gdje se stalno riba lovila. Ona je imala dogovor sa lokalnim stanovnicima da joj svako jutro ostave po jednu ribu na ploči. 


Foto: Canva

Nije voljela biti među ljude niti sa njima komunicirati pa je po ribu išla kada tamo nikoga nije bilo. Jednom joj nisu ništa ostavili pa se priča da ih je ona proklela da više nikada ribu u Oku ne uhvate. Uzela je konja, pobjegla i rekla im “Bar me ovdje nećete naći ni varati “, pa je tako mjesto gdje je ona došla prozvano Bar.


Ostale vijesti iz kategorije