16.06.2021

Zašto nas koža svrbi kada nas ubode komarac?

Autor: n1info.com

Kad vas komarac ubode iza sebe na koži ostavlja malo pljuvačke koja sadrži proteine, a koje tijelo registruje kao neželjene. Reakcije na ubode komaraca prouzrokovane su reakcijom vašeg imunološkog sistema na ove proteine, kaže za Health dr Keli Maples.

Kako bi vas zaštitilo, vaše tijelo oslobađa histamin koji takođe izaziva svrab, upalu i oticanje.

„Reakcija na ubod komarca praćena blagim crvenilom pojaviće se oko 20 minuta nakon uboda. Nakon toga slijedi svrab, koji će trajati narednih dan do dva. Mjesta uboda komaraca posebno mogu da svrbe djecu ili ljude sa poremećajima imunološkog sistema“, dodaje dr Maples.

Znakovi koji upućuju da bi trebalo odmah da potražite hitnu medinsku pomoć su osip, oticanje i crvenilo van mjesta ugriza i problemi sa disanjem.

Logično je da na svrab reagujemo češanjem, ali to samo pogoršava situaciju, upozorava imunolog dr Pajel Gupta.

„Češanjem po mjestu uboda pokrećemo oslobađanje više histamina. Takođe, povećavamo rizik od infekcije jer mjesto uboda otvaramo bakterijama u svom okruženju“, ističe dr Gupta  i dodaje da možete da koristite hladne obloge, ili kockicu leda, da biste smanjili upalu i svrab.

Osim toga efikasne su kreme protiv svraba ili losioni koji mogu da smanje upalu i svrab.

Za privremeno olakšanje, mjesto uboda možete istrljati alkoholom. On će ohladiti kožu i ublažiti svrab, ali nemojte pretjerivati sa količinom jer alkohol ima nadražujući efekat.

„Takođe možete da operete mjesto uboda hladnom vodom i sapunom, kako biste ublažili svrab“, dodala je dr Gupta.

Naslovna fotografija: Shutterstock

Ostale vijesti iz kategorije