16.06.2021

Bosiljka Bakočević: “Jedan od preduslova uspjeha je spoznaja prioriteta”

Autor: Anđela Micić

Priča o najboljima obično počinje u trenutku kada talenat i rad isplivaju na površinu. Put koji su najbolji prešli, da bi dobili ovu laskavu titulu, čitaocu je obično manje zanimljiv. A ne bi trebalo da bude. Jer, znate, put do cilja mnogo je važnije nego li cilj. Cilj je svršena stvar. Postigli ste željeno i sada možete da uživate u plodovima rada. To je onaj manje težak posao. Staza kojom ste išli do cilja krije godine rada, odricanja, ulaganja u sebe, ulaganja u vjeru da će se sve jednog dana isplatiti.

To najbolje znaju najbolji. Jedna od njih je Bosiljka Bakočević, dobitnica plakete Univerziteta Crne Gore iz oblasti umjetnosti.

Budući da ispunjavanje fakultetskih obaveza  zna da bude prilično zahtjevno, a da moja sagovornica postiže izvanredne rezultate, pitanje o tome šta bi savjetovala studente došlo je prirodno.   

“U toku školovanja na umjetničkim akademijama, dođemo do tačke kada je bitno posložiti prioritete. Naša profesija je izuzetno sebična i zahtjeva od nas vrijeme, rad, naše biće i tek onda počinju da se ostvaruju rezultati. Apsolutna posvećenost, nerijetko na štetu privatnog života, je neophodna.“ – započinje razgovor Bosiljka.

Ona je sada rada da dâ savjet, a kada je ona bila u koži danas mlađih kolega, dobila je jedan od onih savjeta koja doživotno pratimo.

“Jednog dana, kada sam bila na prvoj godini, profesor Burić je ušao u atelje da pogleda moje radove i rekao : Pazi da ti akvarel ne razbije formu!.” – kaže ona.


Foto: Privatna arhiva

Tvrdnja da se uspješni mladi ljudi ne zabavljaju i da imaju vremena samo za knjigu nije tačna. Tome svjedoči i Bosiljka koja slobodno provodi u prijatnosti svog doma.

“Mnogo volim biljke i gajim ih na balkonu. Među posađenim cvijećem imam maslinu i drvo fortunele. Uživam kada skuvam kafu, izadjem u svoju malu oazu i popijem kafu. Samo to.” – dodaje moja sagovornica.

Film i knjiga uvijek su dobrodošli, naročito nakon dugih i napornih ispitnih rokova. Ako ste za film, evo preporuke.

“Kada napišete “ne smiju” onda baš “smiju”. Rizično je umjetnicima reći da nešto “ne smiju”. U svakom slučaju, preporučila bih švedski film “The Square” za koji je režiju odradio Ruben Ostlund. “ – kaže Bosiljka.

Oni koji upravo razmišljaju o izboru fakulteta, pred jednom su od najvažnijih životnih odluka, kaže Bosiljka. Zato ima savjet.

“Izbor profesije je jedan od najvažnijih životnih odluka. Moj savjet je da biraju fakultet koji će pomoći u njenom donošenju.” – zaključuje moja sagovornica.

Naslovna fotografija: ucg.ac.me 

Ostale vijesti iz kategorije