10.06.2021

Održana izložba ,,Kuslevova kuća - putovanje kroz vrijeme“

Autor: Media biro

JU Muzeji i galerije Podgorice organizovale su sinoć program pod nazivom ,,Veče u Kuslevovoj kući“.

U okviru programa bilo je organizovano vođenje kroz izložbu ,,Kuslevova kuća - putovanje kroz vrijeme“.

Kako su kazali organizatori, izložba kroz stare fotografije i dokumentarno-arhivsku građu predstavlja specifičan period iz prošlosti Podgorice.

Autorka izložbe Vanja Vuković kazala je da je očito da je izložba  “Kuslerova kuća putovanje kroz vrijeme” potakla mnoge Podgoričane da podijele svoja iskustva i lijepa sjećanja vezana za ovo posebno mjesto na kojem i pored kojeg su organizovana mnogobrojna druženja.

Ona je rekla da su upravo zato Muzeji i galerije organizovali veče u Keslevovoj kući u cilju nastavka kulturne tradicije ovog čarobnog mjesta na obali Ribnice.

“Vjerujem da prošlost živi u prostoru oko nasi  u nama, u arhitekturi, slikarstvu, načinu života, sjećanjima, čutanjima…Ona ne treba da bude prošlost radi prošlosti već zarad budućnosti. Sačuvani objekti, enterijeri i eksterijeri , fotografije iz prođlosti, dokumenti i zapisi o načinu života, spona sus a nama danas, ovim prostorom io vim trenutkom u vremenu”, rekla je autorka izložbe.

Ona je kazala da je izložbu koncipirala u četiri cjeline i to: Arhitektura Podgorice između dva rata; Porodica doktora Kusleva; Bombardovanje Podgorice 1944-te i Arhivska građa o životu i radu doktora Kusleva.

„U prvoj cjelini prepoznaje se evropska dimenzija arhitekture Podgorice između dva svjetska rata. Podgorica ulazi u sastav međunarodno priznate i nezavisne države Crne Gore poslije Berlinskog kongresa 1879. i u njoj se formira građanski stalež evropskih shvatanja koji načinom gradnje ne samo javnih već i stambenih objekata čini da Podgorica bude prepoznatljiv evropski grad. Svaka fotografija i svaki objekat je priča za sebe. Objekti su posebno locirani nazivima današnjih trgova“, ističe ona.

Jedan od posebnih objekata, kako je rekla, upravo je Kuslevova kuća.

„Uvažavajući narodni neimarsku tradiciju ovaj razuđeni korpus zdanja čine dva povezana objekta, izgrađena u kratkom vremenskom periodu. Nakon sagrađenog dvospratnog objekta naknadno doziđivani objekti su kaskadno „spušteni“ ka obali Ribnice. Sa nizom prozora, ulaznim otvorimastepeništima, prostranim terasama, kuća je jedna od rijetkih u Podgorici sa očuvanom autentičnom balkanskom arhitekturom prvih decenija XX vijeka. Kako Podgorici nije svojstveno da zaboravi ljude koji su bili dio podgoričke kulture, druga cjelina izložbe se prirodno morala odnositi na porodicu Kuslev“, pojašnjava Vuković.

Ona je večeras prezentovala fotografije iz porodičnog albuma Vladimira Kusleva kojem je i, kako je istakla, neizmjerno zahvalna na ukazanom povjerenju.

„Radi se o starim i vrijednim fotografijama koje po prvi put podgorička publika može vidjeti i koje same po sebi pričaju priču o zubnom ljekaru Hristu Kusleru i njegovoj porodici. Na fotografijama Hristo se vidi ne samo ako zubar nego i pčelar, čudesni vrt Vinke Kuslev i nnu kako radi u vrtu“, kazala je ona.

Naredna cjelina, smatra ona, povešće nas u vrijeme savezničkog bombardovanja 1944. kada je Podgorica naročito stradala.

„Rijetka su zdanja koja su ovo bombardovanje preživjela, jedna od rijetkih građevina koja ga je preživjela je upravo Kuslevova kuća“, ističe autorka.

Dodala je i da se o životu i radu dr Kusleva najbolje može saznati iz arhivske građe koja čini četvrtu cjelinu izložbe.

„Ona na najvjerodostojniji način predstavlja život, rad i postignuća Hrista Kusleva u Crnoj Gori, naročito Podgorici“, kaže Vuković.

Ona je zahvalila Glavnom gradu koji je ovom izložbom otvorio Kuslevovu kuću u novom ruhu, Muzejima i galerijama Podgorice i direktoru Vučiću Ćetkoviću koji je u izložbi vidio inspiraciju za ovo veče.

foto: Media biro

Ostale vijesti iz kategorije

Kultura & umjetnost

01.08.2021