10.06.2021

Lupa kao "Maksim po diviziji" - odakle je nastao ovaj izraz?

Autor: glas-zajecara.com

Ako vam je neko nekada rekao da lupate kao Maksim po diviziji, da li ste se, osim što ste se nasmijali ili uvrijedili, zapitali ko je taj Maksim, o čemu je lupao i šta ova fraza, zapravo, znači?

Nekada je ovo bila velika tajna za sve nas.

Ko je bre taj Maksim, vjerovatno neka budala, ali kako to da ga svi znaju? Danas je već skoro pa opšte poznato (svim zaludnim ljudima koji su pitali Gugl za ovo) da je Maksim koji se spominje vrsta mitraljeza (izumio ga je Stivens Maksim), korišćen u ratovima sa početka 20. vijeka.


Foto: Wikipedia

Korišćen je za odbranu od pješadijskog juriša i ulivao strah u kosti svima koji bi se spremali za napad na protivnički rov.

Kada neko priča nešto besmisleno ili rasuđuje o nečemu o čemu malo zna, mnogo priča, a u stvari ništa ne kaže, obično se kaže da lupa kao Maksim po diviziji.

Iako je Maksim zaista postojao, ova fraza se ne odnosi na njega, već na njegov izum. Hajram Stivens Maksim je konsturktor tipa mitraljeza (1884), koji je po njemu nazvan Maksim.

Korišćen je u Prvom svetskom ratu, i ispaljivao je čak nekoliko stotina metaka u minutu. Bio je veoma bučan, pa otuda lupanje.

Eto, ako ste nekada lupali kao Maksim, da znate šta to znači.

Naslovna fotografija: Pexels – Helena Lopes

Ostale vijesti iz kategorije