10.06.2021

Doktori na Reditu otkrili 15 stvari koje bi svako trebalo da zna

Autor: index.hr

U jednoj temi na Reditu javili su se mnogi doktori i medicinski radnici i podijelili neke od svojih savjeta i razmišljanja, a mi vam prenosimo 15 najbitnijih. 

Razne teorije o vakcinama i epidemiji ne prestaju, štaviše gomilaju se, no postoje i neke ne toliko aktuelne stvari o zdravlju koje bi svaki doktor htjeo da njegov pacijent zna. 

1. "Vakcine su sigurne i spašavaju živote. Ne uzrokuju autizam, ne sadrže aluminijum ni živu."

2. "Mentalne bolesti mogu biti ozbiljne kao i one fizičke. Liječite se. Sigurno ne biste pustili da vam slomljena noga zaraste sama od sebe."

3. "Ako vam dijete ima povišenu temperaturu, nemojte mu samo dati tabletu za snižavanje i misliti da je sad ozdravilo. I dalje je bolesno, samo ste mu ublažili simptome."

4. "Da vježbe dolaze u obliku tablete bila bi najčešće prepisivan lijek."

5. "Ne smijete prekinuti terapiju antibioticima samo zato što se odjednom osjećate bolje."

6. "Pušenje će vas ubiti. Rak, srce, pluća... Nešto će se dogoditi. Molim vas, samo prestanite pušiti."

7. "Virusne infekcije ne mogu se liječiti antibioticima."

8. "Samo zato što vi ne patite od mentalne bolesti, ne znači da one ne postoje."

9. "Uvijek urinirajte nakon seksa. Bilo kakvog seksa. Razne vrste bakterija dolaze u vaš mokraćni kanal pa ćete ih ovako izbaciti iz tela."

10. "Ljekari su tu da vam pomognu, nemojte im lagati. Moraju čuvati vašu privatnost, pa ako se drogirate, recite im. Čuvaće vašu tajnu, a i ne mogu vam pomoći ako ne znaju šta se zapravo događa."

11. "Ako ste nečime probodeni, nemojte to pokušavati da izvučete."

12. "Nikad nećemo pronaći lijek za rak. Rak nije jedna jedinstvena stvar. Sve ćelije raka ponašaju se drugačije."

13. "Pazite na tjelesnu kilažu. Nagli i nenamjerni gubitak tjelesne mase najčešće je znak nečeg ozbiljnog i lošeg po vaše zdravlje."

14. "Nemojte držati svoje lijekove u ormariću u kupatilu. Para i topli vazduh iz tuš kabine mogu umanjiti njihovu djelotvornost. Držite ih na hladnom i suvom mjestu, do kojeg ne dopire sunčeva svjetlost."

15. "Ako unesrećeni ne diše, odmah započnite proces davanja vještačkog disanja i ne prestajte do dolaska profesionalaca. To je potrebno kako bi se održale vitalne funkcije tijela i cirkulacija kiseonika do mozga."

 

Foto: Shutterstock