09.06.2021

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra - subota, 12. jun, 20h

Autor: Redakcija portala

Na narednom koncertu Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji će biti održan u subotu, 12. juna sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore domaćoj publici će se predstaviti dvoje renomiranih gostujućih umjetnika iza kojih stoje izvrsne karijere i plodonosne saradnje sa eminentnim umjetnicima i orkestrima svijeta.

Crnogorske simfoničare predvodiće maestro Uroš Lajovic (1944) iz Slovenije, nekadašnji šef-dirigent Slovenačke i Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a i kamernih orkestara RTV Slovenija i „Slovenikum“, gostujući dirigent brojnih uglednih orkestara, čovjek koji je tokom svoje četrdesetogodišnje karijere održao preko 1.400 koncerata, paralelno radeći na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču i Muzičkoj akademiji u Zagrebu i dobitnik prestižne nagrade – Austrijskog krsta časti za nauku i umjetnost, koju dodjeljuje Austrijsko federalno ministarstvo obrazovanja, umjetnosti i kulture.

Pod rukovodstvom maestra Lajovica biće izvedena uvertira „Koriolan“ Ludviga van Betovena, „Koncert za klavir i orkestar br. 2 u A-duru” Franca Lista i „Velika simfonija u C-duru“ Franca Šuberta. Solističku dionicu u Listovom koncertu interpretiraće bugarska pijanistkinja Plamena Mangova (1980), laureatkinja brojnih evropskih takmičenja i solistkinja koja je sarađivala sa najpoznatijim evropskim i svjetskim orkestrima i dirigentima, nastupajući na prestižnim festivalima i scenama širom svijeta.

Ulaz za koncert je slobodan, uz obaveznu rezervaciju mjesta, radnim danima od 9 do 15 časova, na telefon 068 845 994.