14.05.2021

Poznati svjetski DJ pomjera sve granice kada je muzička industrija u pitanju

Autor: Vladimir Fatić / insomniac.com

“Želim da pokažem svima da ako se budete bavili svojim snovima, oni se mogu ostvariti bez obzira na sve. To je ono što želim da radim”. Martin Garrix

Holandski DJ i producent Martijn Gerard Garritsen poznat po svom umjetničkom imenu Martin Garrix, danas obilježava svoj 25. rođendan. Nijedna žurka ne može proći bez njegovog najpoznatijeg hita “Animals”, koja se našla na listi Top 10 hitova u više od 10 država.


Martin Garrix već nosi titulu globalne zvijezdu u pop-u, kao i u elektronskim krugovima - a još uvijek nije pokazao sve što može. Mladi talentovani muzičar plesne muzike vodio je festivale širom svijeta, formirao etiketu i bio mentor ostalim umjetnicima i dva puta osvojio prvo mjesto u DJ Mag’s Top 100. Njegova strast, ambicija, napor i zrelost ostaju bez premca primijećeni širom svijeta.

Priča o Martinu Gariksu započinje sa njegovih 8 godina, 2004. godine. Tada se prvi put upoznao sa elektronskom plesnom muzikom, gledajući Tiesta kako nastupa na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara na TV uživo. Energija i napori muzike su ga osvojili i do srednjih tinejdžerskih dana Gariks je naučio kako da proizvodi i svira svoje pjesme. Godine 2013. objavio je muziku na “Muzičkoj slobodi” - izdavačka kuća njegovog idola Tiesta - a nedugo zatim objavio je numeru koja će mu promijeniti život.

Numera “Animals”, objavljena u junu 2013. godine, označila je veliki  uspjeh i promjenu igre za muzičku industriju. Dostigavši veliku popularnost i poziciju broj 1 u Velikoj Britaniji i na mnogim drugim teritorijama, dokazao je da bi pjesma orijentisana na dancefloor mogla da dostigne pop status, na kraju dostigavši preko milijardu pregleda na nekoliko platformi. Takođe je numera dokazala da je Gariks sa samo 17 godina posjedovao talenat koji mu je omogućio da postane muzičar svjetske klase. Ovo je bio put koji je već izabrao, napustivši srednju školu kako bi studirao muzičku produkciju na specijalizovanoj akademiji.


Foto: Pinterest

Godine poslije toga bile se obilježene brzim korakom kroz redove plesne muzike, osvajanjem pozornica širom svijeta i izdavanjem novih velikih hitova, uključujući „In The Name Of Love“ sa Bebe Rekha. Godina 2016 je bila i godina kada je Gariks prvi put zauzeo poziciju u DJ Mag Top 100, kao i pokretanje sopstvene etikete STMPD RCRDS. Nazvana po profesiji njegovog oca, a etiketa služi kao izlaz za Martinovu sopstvenu muziku i kao platforma za nove, kreativne talente.

„Toliko je nevjerovatnih talenata i želim da im mogu pružiti platformu, kao i sebi slobodu da izdajem vrstu muzike koju želim, i kada to želim.“ on kaže. „Želim da moja etiketa bude raznolika.“

Raznovrsno je postalo gledajući izdanja Gariksa iz 2017. godine, uključujući „Bite“ (sa Brooksom), visoko cijenjenu “Scared to Be Loneli” koja je postala prodorna pjesma Dua Lipe, „There For Iou“ (sa Troye Sivan) i „So Far Away”  (sa Davidom Guettom, uz Jamie Scott & Romi Dia). Jasno je da on nema produkcionih granica, isporučujući note orijentisane na dancefloor, kao i vokalno teške i melodične pop himne, uključujući njegovu numeru sa Davidom Guettom i Brooksom "Like I Do" koja je dostigla preko 10 miliona strimova i preko 7 miliona pregleda na YouTube nakon samo 10 dana.

Gariksova muzička dostignuća nisu prošla nezapaženo. Nagrađen je sa dvije nagrade MTV EMA-e 2016. godine, držeći prvo mjesto u DJ Mag Top 100 2017. godine, priznanje „Čovjek današnjice“ od GQ, mjesto među Forbesovim „30 ispod 30“ i još jedno na Billboard-ovom „EDM Power Players'. Na kraju, ali ne najmanje važno, dva puta je nastupio u emisiji “The Tonight Show” Džimija Falona, kao prvi holandski gost ikada. Kao rođeni zabavljač, Martin je takođe bio rado viđen gost u nekim od najvažnijih svjetskih faza. Učestvovao je na festivalima o kojima većina muzičara može samo sanjati, uključujući Coachella, Tomorrowland, Lollapalooza i Ultra Music Festival.

Njegova pojavljivanja na ekranu u mnogim dokumentarnim filmovima i intervjuima na kojima je bio predstavljen, dokazuju da opušteno prisustvo Gariksa na sceni nije maska za javnost već njegova ličnost. U bekstejdžu ostaje ljubazan i skroman, pozdravljajući svoje scenske kolege istim srdačnim zagrljajima kao i svoje prijatelje i roditelje, koje često dovodi sa sobom u svoje emisije.

Godinu 2018. je započeo nastupom na ceremoniji zatvaranja zimskih olimpijskih igara u Pyeongchang.

‘’Gledao sam Olimpijske igre 2004. godine dok je Tiesto otvarao događaj koji me je inspirisao da radim ono što radim danas. Kao dio ceremonije zatvaranja, mogu samo da se nadam i sanjam da mogu nekoga nadahnuti na isti način kao i on mene '', kaže on.

Sa STMPD RCRDS koji je već godinama čvrsto uspostavljen, Gariks ima slobodan domet za bavljenje upravo onim što najviše voli: stvaranjem muzike. Nedavno je obnovio svoj studijski kompleks u Amsterdamu, koji je postao nevjerovatno kreativno središte. Taj mentalitet ludosti za muzikom izgradio je njegovu karijeru u proteklih par godina - a taj mentalitet je taj koji osigurava da u ranim dvadesetim godinama pred sobom ima čitav životni uspjeh.

2020 godine je izabran i za autora zvanične himne Evropskog prvenstva u fudbalu UEFA EURO 2020!

Prethodne godine je trebao da bude jedan od izvođača na Sea Dance festivalu, koji je zbog situacije sa pandemijom otkazan. Da li će Sea Dance biti ove godine realizovan i hoće li Martin Gariks nadoknaditi svoj nastup ostaje nam da vidimo u narednom periodu.


“Mene inspiriše mnogo toga, ne izdvajam neku vrstu muzike ili tako nekako. Slušam puno različitih muzičkih žanrova i volim puno umjetnika. Dakle, mogu se nadahnuti bilo čime.” Martin Garrix

Foto: Indira Cesarine

Ostale vijesti iz kategorije