14.05.2021

Kristina Mladenović, majstor za dubl

Autor: Sonja Muratović

Kristina Mladenović 2017. godine dostigla je visoku rang listu pojedinačno na svjetskom 10. mjestu.  2019. postala je 1. na VTA rang listi u dublu.  

Kristina je francuska profesionalna teniserka koja je osvojila Vimbldon 2013. i Australian Open 2014. godine. 

Rođena je u Saint-Pol-sur-Mer, u francuskom departmanu Nord. Preselila se u Francusku 1992. godine. Počela da igra za juniore u maju 2006., a 2007. godine postala je evropska šampionka do 14 godina u singlu.

Igrala je za Francusku na Hopman kupu 2011. godine, u partnerstvu sa Nicolasom Mahutom. Francuska je bila uključena u istu grupu kao i Sjedinjene Države, Velika Britanija i Italija. Pobijedila je Francescu Schiavone i Lauru Robson dok je u pojedinačnim mečevima gubila od Bethanie Mattek-Sands. U mješovitom dublu, ona i Mahut su dobili jedan od svoja tri meča. 

Imala je uspjeha u singlu na Otvorenom prvenstvu Hong Konga i stigla je do polufinala pošto je u četvrtfinalu pobijedila rivalku dubla Mattek-Sands. Prošla je pored nosioca 8. Darije Gavrilove da bi se plasirala u svoje drugo finale ove godine. U finalu je poražena od bivšeg broja 1 Wozniacki. U Dubaiju je u drugom kolu pobijedila 1. teniserku svijeta Naomi Osaku. U Dubaiju je u drugom kolu pobijedila 1. teniserku svijeta Naomi Osaku. Tada je izgubila sledeći meč od Carle Suarez Navarro. U aprilu je Mladenović igrala za Francusku u polufinalu Fed kupa. Izgubila je meč protiv Simone Halep. Tada su u odlučujućoj turi parova Mladenović i Garcia savladali Halepa i Niculescua. 

Mladenović i Baboš su osvojili finale Otvorenog prvenstva Francuske i pritom je Kristina osvojila titulu prvog igrača svijeta u dublu. U finalu su pobijedili Duan Iingiing i Zheng Saisai i osvojili treću Grand Slam. U aprilu je Mladenović igrala za Francusku u polufinalu Fed kupa. Izgubila je meč protiv Simone Halep. Tada su u odlučujućoj gumi parova Mladenović i Garcia savladali Halepa i Niculescua.

Mladenović i Baboš su osvojili finale Otvorenog prvenstva Francuske i pritom je Kristina osvojila titulu prvog igrača svijeta u dublu. U finalu su pobedili Duan Iingiing i Zheng Saisai i osvojili treću Grand Slam titulu.

2011. godine osvojila je svoju prvu seniorsku titulu na turniru u Suttonu, vrednom 25 hiljada dolara, pobedivši Monu Bartel. Usledila je pobeda u Stokholmu sledeće nedelje, pobedom nad Arantkom Rus u finalu.

Foto: Flickr