14.05.2021

Sport nekad - Olimpijske igre 1900.

Autor: Ana Kustudić

Prošle godine, usled već poznatih okolnosti bili smo uskraćeni za sportsku poslasticu - Olimpijske igre. Ipak, ove godine od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju igre će na radost svih ljubitelja sporta biti održane!

A sad malo sportske strane istorije. Na današnji dan, 1900. godine održane su druge moderne Ljetnje olimpijske igre u Parizu. Dobra strana ovog događaja je to da je damama prvi put dozvoljeno učešće. Grčka, koja je bila zemlja domaćin prvih modernih igrara 1896. protivila se odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta da se zemlje domaćini mijenjaju. Pjer de Kuberten osnivač MOK-a uspio je u svojoj namjeri i igre su preseljene iz Atine u Pariz. Mada nijesu imale pažnju kakvu su zavređivale...


Foto: sr.wikipedija.org

Održane su u okviru Svjetske izložbe u Parizu i samim tim gurnute su u drugi plan. Nijesu se Francuzi u velikoj mjeri potrudili oko organizacije. Standardna ceremonija povodom otvaranja i zatvaranja igara je izostala. Trajale  su neobično dugo, skoro pola godine. Posjećenost igara bila je veoma mala. Prema podacima, igre je ukupno posjetilo samo 3000 gledalaca. Pjer de Kuberten bio je sam, u organizaciji igara skoro da nije imao nikakvu pomoć. Na igrama je učestvovalo ukupno 997 sportista iz 24 zemlje. Naša zemlja nije imala svoje predstavnike. Održana su nadmetanja u devet sportova: akvatici (plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo i sinhronizovano plivanje), atletici, fudbalu, biciklizmu, veslanju, gimnastici, golfu, jedrenju, streličarstvu, tenisu... Zanimljivo je da su se tada u Parizu održavala takmičenja u kroketu, kriketu, polu, baskijskoj peloti, natezanju konopca, sportovima koji se posle nijesu nalazili na spisku olimpijskih disciplina. Prvu olimpijsku medalju u konkurenciji dama osvojila je Šarlot Kuper, teniserka.


Foto: srpskacafe.com

Nedelja je prema pravilima organizatora bila predviđena kao takmičarski dan. Ta oduka je kod američkih sportista izazvala negodovanje iz vjerskih razloga. Već na početku takmičenja viđena je loša atmosfera, zbog ovog pravila organizatora.  Imidž sporta narušio je fizički sukob američkih atletičara Krenclajna i Prinštajna. Naime, u kvalifikacijama skoka u dalj njima dvojici pripala su prva dva mjesta. I dogovorili su se da ne nastupe u  nedelju na finalu. Dogovor je prekršio Krenclajn, izašavši na stazu i oborivši Prinštajnov rekord. Izrevolitiran odlukom kolege Prinštajn je na ceremoniji dodjele medalja fizički napao svog sunarodnika.


Foto: Nauci.rs

U prilog lošoj organizaciji igara ide i činjenica da nekoliko osvajača medalja nikada nije identifikovano. U veslanju, u finalnoj trci neke od posada ostale su bez kormilara, a njihove zamjene pronađene su u publici. Holandski veslački tandem do zlata je stigao uz pomoć jednog dječaka čije ime nikad nije objavljeno. MOK nikada nije objavio identitet francuskog veslačkog dvojca, koji su osvojili srebrne medalje.

Bilo je riječi o tome da su učesnici trke u maratonu, koji su branili boje domaćina Francuske, koristili prečice pariških ulica i tako stigli do medalja. Staza je bila loše obilježena i takmičari su dosta vremena utrošili na traženje prave maršrute staze.  Artur Njuton koji je na cilj stigao peti, tvrdio je da ga tokom trke niko nije prestigao. A biciklisti su se žalili da ih je neko namjerno oborio kako bi domaćinima obezbijedio sigurnu pobjedu. Najviše medalja pripalo je domaćinu - Francuskoj, čak 92, a prve olimpijske medalje su pripale i Meksikancima, Italijanima, Norvežanima, Špancima i Kubancima.

Foto: Adriatalk.com

Ostale vijesti iz kategorije